嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

別墅

蛀左3隻,一隻補牙上面2隻正門牙蛀得較多建議整牙套同麻醉整,幾大先話唔洗麻醉,有冇媽媽有呢d經驗,呢d麻醉對小朋友會唔會有咩影響??many thanks!

男爵府

回覆:Candybear 的帖子

佢平時仲意食甜野?有無早晚刷牙?

別墅

回覆 黑糖豆醬 的帖子

以前唔多唔少都有食,有段時間仲食夜奶,依家緊係早晚刷牙少食糖啦,我想知有冇媽媽有呢方面經驗俾吓意見

男爵府

引用:+本帖最後由+Candybear+於+15-1-16+09:30+

原帖由 Candybear 於 15-01-16 發表

蛀左3隻,一隻補牙上面2隻正門牙蛀得較多建議整牙套同麻醉 ...
私家嗎?

別墅

回覆 SMKATHY 的帖子

係呀

禁止訪問

引用:回覆+SMKATHY+的帖子係呀

男爵府

係呀
再睇多個牙E先。
其實佢要做既野唔難,只不過佢太細,吸氣一次過整係最好的。

別墅

sweet2008 發表於 15-1-16 21:29
我女星期六做,3.5歳,四隻門牙要做,天生法郎質不健全。我專登去診所覌察一小朋友做過,牙醫經驗豐富,而 ...
請問你個女係咪4隻都係要做牙套呀?3歲都要聞氣麻醉?

大宅

引用:蛀左3隻,一隻補牙上面2隻正門牙蛀得較多建

蛀左3隻,一隻補牙上面2隻正門牙蛀得較多建議整牙套同麻醉 ...
我女5夠2歲蛀左3隻,都係要聞氣。

我一樣5想但醫生同家人傾過呢個問題,但講真要補點都冇可能令一個甘細既小朋友5好驚5郁仲乖乖劈開口俾醫生整至少半個鐘,其間又有機器聲又冇媽媽在身邊,5落藥仲危險。如果5整,你又5知個B蛀牙既情況會發展成點,幾時先換,到時又怕蛀得太深入牙根影響埋齒仲大鑊。另外又怕阿女返學俾同學笑影響埋佢心理,因為都成日俾大人問係5係偷懶冇刷牙,但實情一日刷幾次~

最後都係決定俾佢聞氣補牙。

過程順利,我同老公就陪佢聞氣同入睡,爸爸瞓係牙醫床抱住佢,我足住佢手仔,姑娘就拎個好似吹波波既儀器套住佢個鼻,我地一齊唱歌仔話吹波波,另外有個IPad架播卡通,阿女10秒左右瞓左,四肢無力軟晒瞓左係爸爸度,呼吸平和,嗰刻好心痛,好似佢走左甘(睇得電視劇太多,哈哈)。姑娘跟住抱起阿女,我同爸爸手術室外等。

大概1個鐘,麻醉師會通知我地睇牙同測試阿女自然反應正常,話藥力大概5~10分鐘就過,叫我地等阿女慢慢自然醒。醒左之後就可以慢慢俾佢飲返水,食下野,醫生俾左盒BB蘋果汁我地氹阿女,我自己就預備左清旦糕。不過之後個1~2個鐘佢好忟同4肢無力甘,想行但5係好夠力,飲醉酒甘款,呢個係副作用,最好帶定BB車俾佢坐或預左要手抱~
大概半日就冇野啦~

我自己搵左個名醫,老實好好好貴,成皮野埋單!最貴係麻醉師,只包1個鐘,超時仲要另計。不過醫生好少超時,3隻大概45分鐘已完成。

別墅

回覆 Lovelycuby 的帖子

多謝你既經驗,我同屋企人都係對麻醉有D抗拒,但都明冇可能唔理要解決問題根本,所以想問多D媽咪經驗,我係金鍾睇兒童牙科劉醫生都係口碑好既(唔知係咪同一個名醫),報價大約要萬3,醫生建議我真係仲擔心過3個月覆診再睇情況,我都預左最後要整,依家唯有一邊勤刷牙一邊觀察住先

大宅

引用:回覆 Lovelycuby 的帖子多謝你既經驗,我同

原帖由 Candybear 於 15-01-20 發表

回覆 Lovelycuby 的帖子
我個女都蛀左2隻,未夠3歲時聞氣整左!我都唔想用硬攻,嚇怕佢睇牙e!埋單一萬,我都係揾個出名牙e,放心嘛!

大宅

Lovelycuby 發表於 15-1-17 17:14

我一樣5想但醫生同家人傾過呢個問題,但講真要補點都冇可能令一個甘細既 ...
可否介紹牙醫俾我, 我囡跌崩隻牙, 今日睇左個醫生話要麻醉做杜牙根, 想問多個醫生意見先

別墅

回覆:sweet2008 的帖子

我個囡二歲三個月都係咁
岩岩睇左私家 話要杜牙根
四隻蛀牙埋單要四萬

請問小朋友邊到有得睇政府個d ?
我聽到個價錢心都離曬

別墅

我想問咁細個用麻醉會否影響記憶力,?謝謝

伯爵府

引用:Quote:原帖由+Candybear+於+15-01-16+發表

原帖由 Lovelycuby 於 15-01-17 發表

我一樣5想但醫生同家人傾過呢個問題,但講真要補點都冇可能令一個甘細既 ...
請問可pm牙醫名嗎,因仔仔遲d都要整牙

別墅

回覆:2歲半B蛀牙要聞氣麻醉整 怕唔怕有副作用

Please pm the dentist name, thanks!

大宅

係呀
請問你今次埋單用左幾多錢牙,因為仔仔前面門牙4只都駐曬,約左私家,好驚個價金金地牙

大宅

回覆:sweet2008 的帖子

我個仔情況同你小朋友一樣牙,請問你做左幾多$?想心有個底,吾該你

大宅

回覆:boyceyan 的帖子

hi 我你2歲 都有少蛀牙 想問蛀到咩情況先要補牙?

禁止訪問

引用:hi+我你2歲+都有少蛀牙+想問蛀到咩情況先要

首頁

尾頁

跳至