自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

大宅

上週日,我哋—家去disneyland park內嘅美心中菜食晚飯,嚟落單嘅侍應竟然唔識廣東話,我要指menuD圖或字比佢睇,佢覆菜名時竟用煲冬瓜,最後因我點瑤柱蛋白炒飯(menu冇),冇圖冇字指,佢唔明,另—個侍應行過,又係煲冬瓜人,但佢識聽多少少,佢明我叫乜嘢。因家人未齊,我叫某D餸"後上",佢兩個都唔明…最後我話:"唔該可唔可以揾個識聽同識講廣東話嘅人嚟落單呀?"
呢件係—件好小嘅事…但我真係覺得好荒謬,點解我響香港點菜要講"外語"?點解咁大間樂園嘅餐廳會變成只想招呼強國人?真係好失望囉!
Join咗年票好多年,今年加價咁:,乜優惠都cut,staff的態度不再似以往friendly,感覺佢唔再想本地人光顧…我亦唔會再買年票了!

珍珠宮

引用:上週日,我哋—家去disneyland park內嘅美

原帖由 (watermelon) 於 15-01-29 發表
上週日,我哋—家去disneyland park內嘅美心中菜食晚飯,嚟落單嘅侍應竟然唔識廣東話,我要指menuD圖或字 ...
下?咁奇怪??廣東話唔識聽唔識講係香港做侍應?唔知以為返左大陸

子爵府

回覆:廸廸尼…唔識強國語言係點唔到菜囉!好荒謬!

園内間美心中菜係唯一一間食店唔係直屬廸士妮, 係美心集團架。

wcpcelia    發表於 15-1-29 08:32

男爵府

我早兩日係中環碼頭上面間濕way都係咁,全部人冇個識中文
唔係我識唔識英文既問題,大佬丫,呢到香港黎架,夠膽死同我講can you speak English

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 貓狗褓姆 夏天玩到顛 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

大宅

我同老公果刻都以為自己返咗強國,去咗上海老鼠公園

伯爵府

引用:我早兩日係中環碼頭上面間濕way都係咁,全

原帖由 babi_wingshuen 於 15-01-29 發表
唔係我識唔識英文既問題,大佬丫,呢到香 ...
其實我一直想知,點解subway要講英文嘅

為了二小豬三小豬做了全職奴婢;好彩大豬生生性性^^

侯爵府

引用:上週日,我哋—家去disneyland+park內嘅美

原帖由 (watermelon) 於 15-01-29 發表
上週日,我哋—家去disneyland park內嘅美心中菜食晚飯,嚟落單嘅侍應竟然唔識廣東話,我要指menuD圖或字 ...
我樓下商場間美X西餅最近都請咗個唔係好識聽廣東話嘅員工,我去買嘢同佢講要啲咩,佢唔識聽,佢唯一可取嘅係好笑容。

子爵府

畀面勳章

原帖由 babi_wingshuen 於 15-01-29 發表
其實呢個咪又係香港人雙重標準既其中一個問題囉

luvkaka    發表於 15-1-29 09:09

大宅

引用:Quote:原帖由+babi_wingshuen+於+15-01-29+

原帖由 啫喱黃 於 15-01-29 發表
其實呢個咪又係香港人雙重標準既其中一個問題囉
但 subway 係美國野,請D員工有D似菲藉,所以講英文,都可以接受。但美心集團係本地飮食龍頭,只講普通話,唔識廣東話,我不接受。

樓主,不如你寫信反映下件事啦。正好 Agnes b 簡體字 menu 件事,都引起關注㗎。

stepchk    發表於 15-1-29 11:26
yiu_mimi    發表於 15-1-29 11:04
souvenir    發表於 15-1-29 10:12
pppsze    發表於 15-1-29 09:59

珍珠宮

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:原帖由 babi_wingshuen 於 15-01-29

原帖由 珠豬媽 於 15-01-29 發表
x2,不過收銀個位系中國人

我為貓狂

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 玩具勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

煲冬瓜先夠檔次?

子爵府

引用:Quote:原帖由+babi_wingshuen+於+15-01-29+

有次去買野,有個叔叔order,但係講港式英文塞塞下,果幾個南亞職員黑哂面,扮唔識聽個叔叔講咩!只係喺呢d平民快餐做就扮哂野

別墅

元朗已經周街都係普通話

游芷嵐    發表於 15-1-30 10:36

侯爵府

牛年勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

其實我去食一些正宗韓國菜

侍應都係講韓文,唔識中文

佢地都係正宗韓國人

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+啫喱黃+於+15-01-29+發表其實

原帖由 Angelafyfy 於 15-01-29 發表
但 subway 係美國野,請D員工有D似菲藉,所以講英文,都可以接受。但美心集團係本地飮食龍頭,只講普通話, ...
我反宜覺得唔關本唔本地公司事。

本地公司當然要用本地語言,但係係得人地地方開都好應該用返人地地方既語言架。

香港大把外國公司啦,咁人地會唔會要本地人就佢地公司呀,唔通香港所有意大利名牌都要sales係香港講意大利文,仲要D客講意大利文先買到野咩

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由+珠豬媽+於+15-01-29+發表其實

原帖由 mara 於 15-01-29 發表
有次去買野,有個叔叔order,但係講港式英文塞塞下,果幾個南亞職員黑哂面,扮唔識聽個叔叔講咩!只係喺呢d ...
我印象中香港D南亞人既廣東話都講好叻好正,扮曬野

男爵府

引用:Quote:原帖由 啫喱黃 於 15-01-29 發表其實

原帖由 Angelafyfy 於 15-01-29 發表
但 subway 係美國野,請D員工有D似菲藉,所以講英文,都可以接受。但美心集團係本地飮食龍頭,只講普通話, ...
照你咁講食邊度野米要講番邊到話

sunev    發表於 15-1-29 08:17

男爵府

香港好多餐廳都係咁

珊瑚宮

Subway 本身來自澳洲。

香港係國際城市(如果仲係嘅話),我唔介意用佢地語言,就如XX八方講北方話,服務態度一如北方粗豪都ok,不過本地粵菜館應該做返本地樣,無論假狗咁。

BTW,美心入迪廸尼,食物係美心水平,但招待服務標準要跟迪迪尼,所以四不像是預料中事。

首頁
12345...8

尾頁

跳至