婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

呢樣野經常引起爭執
我認為好多人(e.g.6299姑奶姑仔大伯叔仔)都只著眼仔同新抱慳左幾多
而忽視左同住的痛苦

同住的痛苦包括
無得攪野 / 新抱失去做女主人的地位 / 失去管教仔女的自主權 / 凡事要睇人面色 / 挨二手煙 / 星期日無得訓晏D...下略一千字

家用 = [同住可節省的開支] - [同住的痛苦程度]
所以家用可以係零, 甚至係負數, 只係不可能大過同住可節省的開支
當同住的痛苦大過補貼金額, 6299就算貼錢, 仔同新抱都不肯同住啦

呢度講既家用就是家用, 不是孝敬, 不是心意,
孝敬同心意留返俾佢既仔女, 6299無養過新抱, 所以新抱只應孝敬養大自己的父母

所以俾人批評俾得少既,
可能只係人地既痛苦已經差不多完全offset 晒可節省的開支呢

侯爵府

回覆:同住應該俾幾多家用

咁點解唔搬開住,既然咁痛苦,自己一家一主,負責返自己洗費,你講到新抱同99都冇咩關係,咁點解99仲要俾地方個新抱住?

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

男爵府

我喺唔會插手,我會直接叫我C6俾佢。

大宅

引用:咁點解唔搬開住,既然咁痛苦,自己一家一主

原帖由 lovececing 於 15-03-09 發表
咁點解唔搬開住,既然咁痛苦,自己一家一主,負責返自己洗費,你講到新抱同99都冇咩關係,咁點解99仲要俾地 ...
99的確無必要俾地方個仔同新抱住,成家好應該立室

侯爵府

引用:呢樣野經常引起爭執我認為好多人(e.g.6299

原帖由 wingwong1102 於 15-03-09 發表
呢樣野經常引起爭執
我認為好多人(e.g.6299姑奶姑仔大伯叔仔)都只著眼仔同新抱慳左幾多
而忽視左同住的痛苦 ...
如果講到咁委屈,直情搬出去。

事實99 比地方新抱住已經係補助的一種。除非你本身有樓住99 跪求你同佢住照顧佢,先至可以覺得新抱佔上風

禁止訪問

大宅

引用:99同你住都痛苦啦養到仔咁大都無本事搬出去

原帖由 cat10 於 15-03-09 發表
99同你住都痛苦啦

養到仔咁大都無本事搬出去,仲要帶多件返黎仲要唔想俾家用

係架,為免委屈左99,我唔會同佢住

子爵府

回覆:wingwong1102 的帖子

其實如果講到咁委屈,一開始就唔應該同呢個男人一齊

搵個沒有以上嘅問題先(頭)資感情同青春

一切(佳)因唔識揀男人?

大宅

有d人為左將來有自己層樓,或者將來繼承左6299層樓,所以明明有能力搬開都要同住,結果未得到層樓已經屈到顛左,或者離婚

大宅

亦有d c6唔捨得俾99獨居,所以委屈個老婆,呢d情況仲要俾一大筆家用先離譜,調轉頭收返錢都要考慮下

男爵府

咁其實...結婚前應該都知需吾需要同住,咁介意味吾結住,好簡單,點解要咁委屈?我真係吾明....

禁止訪問

引用:+本帖最後由+wingwong1102+於+15-3-9+23:25

大宅

如果仲要俾c6 d親戚嫌你俾得唔夠多,真係人都顛

禁止訪問

引用:如果仲要俾c6+d親戚嫌你俾得唔夠多,真係人

侯爵府

引用:有d人為左將來有自己層樓,或者將來繼承左6

原帖由 wingwong1102 於 15-03-09 發表
有d人為左將來有自己層樓,或者將來繼承左6299層樓,所以明明有能力搬開都要同住,結果未得到層樓已經屈到 ...
有得必有失,又要搵人著數,又要人地就哂自己,咩著數都自己攞哂咩

我沒有很多朋友, 但有你們就足夠~~~我沒有很多錢,但我所擁有的東西已經比別人多~~~我沒有很多老公, 但有一個把我寵壞就已經足夠

翡翠宮

所有野都係當事人自己簡
老公你自己簡
佢話要同佢父母住你自己接受
咁入去住要比錢就梗架啦
覺得委屈一開波就唔好應承入去住; 一入去就堅係痛苦
自己唔堅持仲有咩說話好講
至於比錢, 你自住/同對方父母住/同自己父母住; 點都一定要比錢; 多與少好難評論; 不過計哂必然開支總有一個合理既數. 你覺得幾委屈都無可能入去住要人貼你.

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

老公係自己揀的, 大可揀個養得起你唔洗同6299住都買到樓嘅老公架, 洗乜講到自己咁委屈.

伯爵府

引用:Quote:原帖由+wingwong1102+於+15-03-09+發

原帖由 ope 於 15-03-09 發表
如果講到咁委屈,直情搬出去。

事實99 比地方新抱住已經係補助的一種。除非你本身有樓住99 跪求你同佢住照 ...
唉,咪玩啦。就算樓係心抱同個仔既,作為一個後輩,唔通可以隨便黑距面隨便話距因為距要同你住?

我自己覺得如果樓係奶奶既,自己無錢搬出去,甘受d委屈其實都無辦法,鬼叫你窮。呢個只可以埋怨自己。

最麻煩反而係樓係自己,奶奶所有開支都係自己同老公出,但一樣要睇人面色就會想爆炸。又做唔出叫距走(唔通叫距訓街?)

民房

我99試過同我講 話趕我地出去住 我地生存唔到 又唔識煮飯 又唔識做家務
我個陣第一次諗想搬開住

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至