自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

絕對不要入行cpa會計師的5個原因

http://stealjobs.com/%E7%B5%95%E ... %E5%8E%9F%E5%9B%A0/
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

伯爵府

引用:絕對不要入行cpa會計師的5個原因 http://st

原帖由 pyjess 於 15-03-21 發表
絕對不要入行cpa會計師的5個原因

http://stealjobs.com/%E7%B5%95%E5%B0%8D%E4%B8%8D%E8%A6%81%E5%85%A5%E ...
我做公司攪上市時,吾見佢地準時返工。只見日日過十點先返到,晚上1點左右放啦!有時放得早過我。

睇完文件,次次都吾齊整。

食零食就多。

侯爵府

回覆 芝芝吉 的帖子

1AM 唔走, 做唔到另一隻JOB, 清唔到Q, 做唔到下隻JOB PLANNING
佢做你隻JOB 就10AM-1AM, 仲有其他夥返屋企/公司做
如果天空總是黑暗的,那就摸黑生存;如果發出聲音是危險的,那就保持沉默;如果自覺無力發光的,那就蜷伏於牆角。但不要習慣了黑暗就為黑暗辯護;不要為自己的苟且而得意;不要嘲諷那些比自己更勇敢熱情的人們。我們可以卑微如塵土,不可扭曲如蛆蟲 - 曼德拉

大宅

回覆:衝線編劇, 請睇睇咩叫AUDIT

呢篇嘢全對!唔好以為易做

侯爵府

回覆 豬仔軒 的帖子

係, 連續返幾十日工, 星期六日無休非常普遍

侯爵府

係細firm 做過4年幾~ 係好惡頂~

伯爵府

我c6之前都做到傻了!
我最後問佢:你揀份工定揀我

侯爵府

回覆 square72 的帖子

做過細FIRM, 做過SECOND TIER, 愈來愈頂唔順, 轉工

侯爵府

回覆 豬龍b 的帖子

哈! 你呢個問題.... 份工太厭惡了吧

伯爵府

引用:回覆 豬龍b 的帖子哈! 你呢個問題.... 份工

原帖由 pyjess 於 15-03-22 發表
回覆 豬龍b 的帖子

哈! 你呢個問題.... 份工太厭惡了吧
因為星期一至日都係返工,返工,再返工!
仲係早上九點到零晨……………

侯爵府

回覆 豬龍b 的帖子

當然我陀住B, O係公司做到晚上11點幾;後來經理唔俾我CLAIM的士錢, 我帶埋野返屋企做, 每日做到2AM

伯爵府

引用:回覆 豬龍b 的帖子當然我陀住B, O係公司做

回覆 豬龍b 的帖子

當然我陀住B, O係公司做到晚上11點幾;後來經理唔俾我CLAIM的士錢, 我帶埋野返屋企做, ...
無claim的士錢呢支歌仔唱的
真係試過通頂,涼都無得沖,又要繼續第二天的工作!

侯爵府

回覆 豬龍b 的帖子

睇下咩JOB喇, 有D JOB, 客有錢, 預左俾AUDITOR CLAIM有D JOB, 個客肉隨鉆板上, 唔搵AUDITOR唔得... 不過呢D CASE唔多

再者, 都幾年前O既事, 可能而家CLAIM的士錢難過以前

不過當我陀B都要做到零晨兩點, 之後生小朋友又出事, 我深明一個道理: "搵幾多都好, 用命換返黎, 唔值; 死左公司唔會可憐你, 只有屋企人最傷心"

大宅

我C6呢兩個星期唔係四點就係我起身先返
雖然我脱離audit, 但有差既auditors, 生活不比以前好過

伯爵府

引用:係細firm 做過4年幾~ 係好惡頂~

原帖由 square72 於 15-03-22 發表
係細firm 做過4年幾~ 係好惡頂~

(ง •̀_•́)ง 漫漫長路, 加油

伯爵府

引用:回覆 豬龍b 的帖子睇下咩JOB喇, 有D JOB,

回覆 豬龍b 的帖子

睇下咩JOB喇, 有D JOB, 客有錢, 預左俾AUDITOR CLAIM有D JOB, 個客肉隨鉆板上, 唔搵AUD ...
唉…你都好捱得……
我c6都係無做幾年了……
話時話,佢公司以前真係有人做到……死了喺公司……:\'(

伯爵府

引用:Quote:原帖由 pyjess 於 15-03-22 發表回覆

原帖由 豬龍b 於 15-03-22 發表
唉…你都好捱得……
我c6都係無做幾年了……
話時話,佢公司以前真係有人做到……死了喺公司……: ...
:\'(

侯爵府

回覆 miu610 的帖子

好多舊同事, 脫離呢行先可以拍拖結婚

侯爵府

回覆 豬龍b 的帖子

唔係挨得, 係唔挨唔得啫....
不過過去左喇,

我聽過某FIRM有兩名員工返大陸出JOB, 因工死左

男爵府

我就喺係德X度做咗兩年tax,真係非人生活!多野做之餘,politics又複雜,我quit咗之後都繼續發噩夢!見好多女人都嫁唔出。。。。

首頁

尾頁

跳至