自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

工人今日同我講,話隔離屋工人話回印尼,除左passport同機票,仲要申請個認證!我訂左佢五月頭機票,佢話個認證要個幾月!!!
有無人知回印尼除左passport同機票,仲要咩文件呀?????

男爵府

回覆:ddaa 的帖子

工人話個認證叫ktkln (印尼話)

別墅

回覆:急!!印傭回鄉,話要咩認證!完全唔明!

去問下個agent先

伯爵府

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

係咪印尼領事館出的個張證?我姐姐話續約後香港領事館做就唔駛錢,返印尼做就要錢。我姐姐今年一月初續咗約就拿埋新約同傭工保險證明去印尼領事館做證。不過,我聽Agency話張證係香港做要成個月,印尼做就會快。我姐姐三月初先返鄉下,所以佢就係香港做埋,就唔駛錢。

男爵府

回覆:開心小花 的帖子

thank u so much!!同工人講嘅一樣!如果真係要成個月就做唔切了咁叫工人果邊整,佢話要1000印尼幣,即7百幾蚊港幣,總好過浪費左我機票錢……………

男爵府

類似新身份証咁. 如果唔辦第日返唔到印尼(咁上下). 在印尼辦會快D(幾日),但要比$ 先可以快D。我姐姐之前miss 左hk 整(回鄕前辦唔妥),唯有返到印尼先整但好\'dum\' 心使多好多$

公爵府

引用:類似新身份証咁. 如果唔辦第日返唔到印尼(

原帖由 w2b 於 15-04-17 發表
類似新身份証咁. 如果唔辦第日返唔到印尼(咁上下). 在印尼辦會快D(幾日),但要比$ 先可以快D。我姐姐之 ...
唔係返唔到印尼
無那張卡係返唔到香港

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

引用:類似新身份証咁. 如果唔辦第日返唔到印尼(

原帖由 w2b 於 15-04-17 發表
類似新身份証咁. 如果唔辦第日返唔到印尼(咁上下). 在印尼辦會快D(幾日),但要比$ 先可以快D。我姐姐之 ...
新嘢嚟架?我之前無聽過嘅?!

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

引用:Quote:原帖由+w2b+於+15-04-17+發表類似新

原帖由 Onlok 於 15-04-17 發表
新嘢嚟架?我之前無聽過嘅?!
3年前已要,6年前唔洗

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 Onlok 於 15-04-17 發表新嘢

原帖由 cathy913 於 15-04-17 發表
3年前已要,6年前唔洗

大宅

引用:工人今日同我講,話隔離屋工人話回印尼,除

原帖由 ddaa 於 15-04-17 發表
工人今日同我講,話隔離屋工人話回印尼,除左passport同機票,仲要申請個認證!我訂左佢五月頭機票,佢話個 ...
我姐姐7月返印尼放假,我早排打去印尼領事館問要帶乜野,領事館話帶passport, contract,保險同放假信咋喎,冇話要做証

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

引用:Quote:原帖由+ddaa+於+15-04-17+發表工人今

原帖由 CMSmile 於 15-04-17 發表
我姐姐7月返印尼放假,我早排打去印尼領事館問要帶乜野,領事館話帶passport, contract,保險同放假信咋喎 ...
放假信?係點架?

有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

珍珠宮

引用:工人今日同我講,話隔離屋工人話回印尼,除

原帖由 ddaa 於 15-04-17 發表
工人今日同我講,話隔離屋工人話回印尼,除左passport同機票,仲要申請個認證!我訂左佢五月頭機票,佢話個 ...
我印印2月尾時返過印尼探親, 係合约期中, 佢無申請乜乜証。

但以防萬一, 怕回港有人查, 我都寫左封信証明她有來回机票和那一天會放完假返香港report duty。

最終好似無人問攞証明。

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 ddaa 於 15-04-17 發表工人今

原帖由 CMSmile 於 15-04-17 發表
我姐姐7月返印尼放假,我早排打去印尼領事館問要帶乜野,領事館話帶passport, contract,保險同放假信咋喎 ...
對對對。。除左封信, 我仲影印埋個傭工保險俾她帶在身邊。 傭工合同本身一早已釘在她的passport 中

子爵府

咁我想問張証係點樣架?要點做係邊度做架?

大宅

回覆:開心小花 的帖子

同埋個證香港做一定批,印尼辦既慢且可能要俾錢疏通,所以女傭都唔敢返印尼辦驚返唔到轉頭

大宅

引用:Quote:原帖由+w2b+於+15-04-17+發表類似新

原帖由 yl88 於 15-04-17 發表
唔係返唔到印尼
無那張卡係返唔到香港
無錯,沒證返唔到香港,樓主可能沒工人用

大宅

引用:Quote:原帖由+ddaa+於+15-04-17+發表工人今

原帖由 LokYauYau 於 15-04-18 發表
我印印2月尾時返過印尼探親, 係合约期中, 佢無申請乜乜証。

但以防萬一, 怕回港有人查, 我都寫左封信証明 ...
因為果張證好似有四年期限,所以唔係次次返印尼都要辦,但快到期就要辦。

大宅

樓主,其實仲可以在香港一战,就係香港先辦。雖然張證在返印尼時未拿到手,但申請時派既領證證明有時都過到骨的(即證明張咭申請中只是未到手)。你同姐姐商量下叫佢問下領事館或agent意見,或近期有沒睇得咁嚴謹

大宅

引用:樓主,其實仲可以在香港一战,就係香港先辦

原帖由 Melosmelos 於 15-04-18 發表
樓主,其實仲可以在香港一战,就係香港先辦。雖然張證在返印尼時未拿到手,但申請時派既領證證明有時都過到 ...
战=試

首頁

尾頁

跳至