母乳餵哺

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

爸B勳章

之前答應過大家,餵到10周年就上來和大家報喜!
雖然已經遲了廿多天,仍然想在這裡和大家分享喜悅,又為大家打氣和加油!

10年前的4月初,我家老大出世了,展開了母乳生涯;
餵老大至3歲半,懷了老二幾個月才停餵。
直至老二出世,兩個一起餵,那段時光最甜蜜。
老大吃到4歲半就戒,繼續餵老二。
到老二3歲多,我懷了老三幾個月又停餵。
老三出世餵到現在,2歲多了。
我有心理準備她會隨時離乳,
亦有心理準備餵到她自然離乳。

所以,我要和大家分享,
我餵左10年啦!

我並不事事順利,
頭兩胎緊急開刀,
第三胎就必然要開刀,
在甦醒室時,已把bb抱過來吃第一口母乳
上到病房,當清醒時,就已經開始側身埋身餵奶。

我還是一位瘦媽媽,沒工人沒長老幫忙的全職奶媽!

第一胎時,bb很配合,人人也以為我不是新手奶媽呢!
怎知飲了上奶湯,結果令自己發燒兼胸部又谷又硬,
幸好姑娘幫忙推鬆

頭2周,bb重得不理想,醫生建議加奶粉,還說我不夠…..
我淌著淚不語,她見我堅持,就說多給我一個星期的機會。
經過母乳姑娘指導和堅持,過了頭一兩個月已經開始順利了

第二胎時,Bb要在另一幢的nicu觀察幾天。
第一天跟本行不到探他,第二天堅持跟嬸嬸千山萬水的步行過去另一幢,
才餵一餐半餐。
第三天,為了想埋身餵,上午跟嬸嬸、黃昏就跟家人行過去餵。
步步皆辛苦,但也堅持過去。
這胎一直餵得十分順利,bb增磅快,簡直像「吹波」一樣

第三胎呢!大家以為也會很順利吧
我在頭幾天不停的埋身餵,可是她也重得不理想,姑娘要求補奶粉,但我卻谷住照餵。
姑娘建議,泵出來餵或補奶,否則bb不能出院。
為了可以返家慢慢埋身餵,惟有接受建議,補奶給她增磅以便出院。

(後加)
**還記得,老三出世後只是一星期,
我自己身體出現問題要看急症,
幾位當值醫生看我後,都説要立即入院,
安排緊急手術,還說要住兩三天。
在病牀上的我,即時淚崩……
我不怕開刀不怕痛,只心痛老三無奶食!
老公安慰我: 唔緊要架! 最緊要妳無事!!**
到現在,老三已2歲2個月。於我而言,已經完成不可能的任務了!
我很滿足,也很驕傲!沒想到可以這樣餵著母乳。
老三似乎還未想離乳,我就順其自然吧!
這種甜蜜的時光,難能可貴!
怎會捨得呢?

到掛靴時,再和大家說再見!

在這兒祝福各位奶媽,
相信自己可以給bb最好的禮物,
最甜蜜的時光,和最美的回憶!

大家加油!

encl.design    發表於 15-5-4 19:30
My child, you hold the whole of my heart in your small hands

伯爵府

回覆:十年母乳路

好厲害吖!十年時間甘長,真係一d都唔容易!

我第一胎,都喂唔到幾多俾個女食。宜家第二胎,希望細b可以有機會享受下媽媽奶

BB你來咗啦?

子爵府

爸B勳章

引用:好厲害吖!十年時間甘長,真係一d都唔容易

原帖由 Mrs·Cheung 於 15-04-28 發表

我第一胎,都喂唔到幾多俾個女食。宜家第二胎,希望 ...
加油!!
您都可以的

My child, you hold the whole of my heart in your small hands

大宅

辛苦妳啦!
我都由2013年第一胎餵到e+第二胎。我係在職媽媽都希望可以餵得幾耐得幾耐。母奶路我都好享受。我都會學妳盡量餵到佢哋自然離乳。大家一齊加油!

珍珠宮

引用:之前答應過大家,餵到10周年就上來和大家報

原帖由 SandyCPS 於 15-04-28 發表

之前答應過大家,餵到10周年就上來和大家報喜!
勁呀

我依加埋身餵,好多奶,但返工之後可能餵唔到,冇地方bump奶

抱住bb餵奶,真係好sweet

侯爵府

我的育兒心得勳章

子爵府

好勁!! good:
我希望我返工後都可以keep到全母乳:

大宅

回覆:SandyCPS 的帖子

好感動呀

大宅

畀面勳章

好感動!睇到眼濕濕。加油!

複式洋房

點解10年到依家係十年既?

別墅

好感動,我仔依家2歲3週,我都得番好少奶,夜晚埋身一次,還要返工泵奶比BB日頭一餐,所有同事都叫我收工,我希望可以自然離乳,加油

男爵府

畀面勳章

好犀利呀,畀個叻你

感恩

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 開心吸收勳章 畀面勳章

勁, 比個
生活在花旗國一年有 300 天陽光普照的城巿裡

禁止訪問

別墅

認識瑞士牛牛第一回

勁!

別墅

男爵府

開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 畀面勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

好勁呀!!

複式洋房

SandyCPS    發表於 15-4-28 20:45

複式洋房

超勁啊

我係新手媽媽,想問下,一直咁喂胸部會有咩變化?變大or變細?會下垂嗎?

子爵府

爸B勳章

Mrs·Cheung 發表於 15-4-28 02:10

我第一胎,都喂唔到幾多俾個女食。宜家第二胎,希望 ...

加油!

您都可以!

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊