影視娛樂

跳至

首頁

尾頁

男爵府

美好大世界2017勳章 熱血勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

大汉情缘之 雲中歌 電視劇 -開播了

大汉情缘之云中歌》由东阳星瑞、东阳欢娱、经视文化等出品,于正工作室承制,胡意涓担任总导演,Angelababy杜淳陆毅陈晓杨蓉包贝尔苏青毛晓彤寇振海等主演的古装偶像爱情电视剧,改编自桐华所著长篇小说《云中歌》。

该剧以西汉时期为背景,讲述了绿衫女孩云歌与公子孟珏、汉昭帝刘弗陵之间发生的传奇爱情故事。[3]
该剧于2015年9月13日晚22:00起登陆湖南卫视钻石独播剧场播出
广电原版45集,湖南卫视版待定

千尋已有2集

男爵府

美好大世界2017勳章 熱血勳章 畀面勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

西汉时期,八岁的刘弗陵隐瞒身份随行游览到万里荒漠,走投无路之际,一个骑天山雪驼的绿衫女孩云歌凭空降临,将其带出荒漠。冷漠似冰的刘弗陵最终被精灵可爱的云歌打动,互赠礼物后相约十年后的长安相会。十年后,云歌带着儿时的诺言来到长安寻找刘弗陵,未想却将刘病已误认为是儿时的陵哥哥,以为他不仅不记得儿时的大漠诺言,而且身边还多了个贤惠美丽的女子许平君。伤心的云歌正欲返回西漠,却遇上了翩翩公子孟珏。
  萍水相逢的孟珏为云歌排忧解难,看似淡漠,却以独特的方式默默守候云歌。原来,八岁的云歌无意中送出两只珍珠绣鞋,一是与她拉钩为誓的刘弗陵,另一就是当年的小乞丐孟珏。云歌费尽心思找寻刘弗陵,却机缘巧合地与孟珏相识相爱。珍珠绣鞋牵引出两段情缘,看似造化弄人,却是上天给云歌最好的礼物。云歌从一个无忧无虑的少女到经历了人生的悲欢离合,但她依然是大漠上骑着天山雪驼爱乐于助人给人希望的善良女孩,努力与坚持在真爱中,做出最美味的食物,在蓝天白云下,唱出最美最动人的歌。

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 BK Milk勳章

我係睇左小說版本,個故事太慘太婆媽,我唔會追呢套劇了
小說係講四角戀女主角雲歌是霍去病與金玉(即衛無忌與莘月)的小女兒,與孟西漠(即9爺莫循)義子孟珏&劉弗陵(風中奇緣皇帝個仔)及劉病已(風中奇緣太子個孫)的四角戀
計落唔只四角戀
孟珏&劉弗陵&劉病已鍾意雲歌
霍成君鍾意孟珏&劉病已
許平君鍾意劉病已
劉病已鍾意許平君&霍成君&雲歌
上官小妹鍾意劉弗陵
應該係7角戀,7國咁亂
加上女主角低B,劇情婆媽結局太慘!唔想睇!!!

joey2791    發表於 15-9-14 22:06

男爵府

Audrey1999 發表於 15-9-14 22:04
我係睇左小說版本,個故事太慘太婆媽,我唔會追呢套劇了
小說係講四角戀女主角雲歌是霍去病與金玉(即衛無忌與 ...

因睇咗 風中奇緣 覺得好睇

見你咁講, 好驚

而且 麻麻地 Baby

侯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 BK Milk勳章

joey2791 發表於 15-9-14 22:08
因睇咗 風中奇緣 覺得好睇

見你咁講, 好驚

風中奇緣我睇左3次,超級鍾意無忌小月,因為鍾意風中奇緣至去追雲中歌,可惜雲中歌內容婆媽,結局非常悽慘,好失望!
我就唔會睇呢套劇費事浪費時間!

男爵府

Audrey1999 發表於 15-9-14 22:24
風中奇緣我睇左3次,超級鍾意無忌小月,因為鍾意風中奇緣至去追雲中歌,可惜雲中歌內容婆媽,結局非常悽慘,好 ...
咁點算。聽jm講 好失望

大宅

引用:Quote:Audrey1999 發表於 15-9-14 22:04 我

原帖由 joey2791 於 15-09-14 發表
Me too!
睇完《風中奇緣》再睇埋小說《大漠謠》…再睇埋埋《雲中歌》…可惜桐樺應該唔再寫《解憂曲》……
本來已經對于正拍《雲中歌》、AB做女一有保留…
而家睇左10分鐘…已經發現改到不知所謂…《大漠謠》啲線應該完全無哂………
但睇在《風中奇緣》份上…我決定俾5集時間觀察下先再決定是否繼續追

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

虐心結局,孟玨令人心疼

侯爵府

Ginsa1008 發表於 15-9-15 01:34
Me too!
睇完《風中奇緣》再睇埋小說《大漠謠》…再睇埋埋《雲中歌》…可惜桐樺應該唔再寫《解憂曲》……
...

睇過片花,雲歌長大後劇情同原著差不多
結局好慘
雲歌-被灌墜胎藥小產,滿身傷痕隻身回大漠
孟珏-死
劉弗陵-死
劉病已-妻死女死,被兒子憎恨
霍成君-死
許平君-死
上官小妹-夫死,15歲守寡孤獨終老
月生-死
紅衣-死
抹茶-死
大公子-愛人死,被廢

結局太慘,個個都無好下場,唔想睇!

joey2791    發表於 15-9-15 12:52

珍珠宮

回覆:大汉情缘之 雲中歌 電視劇 -開播了

睇咗風中奇緣,瘋狂愛上彭于晏,追埋雲中歌本小說,我覺得前半同陵哥哥個段都ok,後半段就有d多餘,不過好彩係都keep住愛陵哥哥呢條線,咪同第二個男人搭上我真係接受唔到

不過呢套我應該會睇

象牙宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:Ginsa1008 發表於 15-9-15 01:34 Me

原帖由 Audrey1999 於 15-09-15 發表
睇過片花,雲歌長大後劇情同原著差不多
結局好慘
雲歌-被灌墜胎藥小產,滿身傷痕隻身回大漠
呢套小說喊到我 cc 下……

別墅

我本身係睇左小說「大漠謠」再睇「風中奇緣」,好鐘意桐樺改左個歷史,令到霍去病唔駛英年早逝,有個happy ending
跟手睇埋小說「雲中歌」…可惜個結局太慘,D 人死晒咁滯 家陣有電視版,希望改下個ending, 雲歌最後可以同返孟珏一齊,不過,唔知電視版會唔會好似花千骨咁,改到九彩

侯爵府

BK Milk勳章

Fishmama522 發表於 15-9-16 10:41
我本身係睇左小說「大漠謠」再睇「風中奇緣」,好鐘意桐樺改左個歷史,令到霍去病唔駛英年早逝,有個happy ...
實會改!因為個導演係于正。佢不嬲都將啲原版改到九彩。

大宅

我想等佢出哂咁多集先一次過煲,唔想跟播。但希望唔會又有成5X集啦!

公爵府

睇咗原著, 覺得《大漠謠》(風中奇緣)好睇過《雲中歌》, 《雲中歌》有4卷, 第2卷先開始精采, 但第3卷中段開始唔好睇 lu......

電視劇睇o左6集, 選角唔係好得...

男角s可以隨時隨地拎隻珍珠鞋出嚟, 真厲害....

別墅

引用:睇咗原著, 覺得《大漠謠》(風中奇緣)好睇過

原帖由 mymarigold 於 15-09-21 發表
睇咗原著, 覺得《大漠謠》(風中奇緣)好睇過《雲中歌》, 《雲中歌》有4卷, 第2卷先開始精采, 但第3卷中段開 ...
就係囉,睇到我 O 晒咀,小說講佢地細時相遇係好細個架嘛,我完全幻想唔到點解隻鞋會咁大隻,仲跟到身,随時扲出黎睇

珍珠宮

睇咗兩集,第一集邊睇邊笑,個沙漠景想點,個無淚城又想點呀

洋房

BB 整容整到似膠公仔, 唔多吸引囉, 睇到無劇就睇下啦, 不過都會返煲完花千骨先再睇

大宅

回覆:Fishmama522 的帖子

我見到隻鞋個幕都笑左出來,大成咁,故事又拍到一忽忽,原本小説寫云歌將自己嘅思念轉投在菜式上,而皇帝又領略到,我睇小説覺得好感人,但拍出來好似普通試菜咁,女角AB近鏡五官係好靚,不過唔真實,我第一次睇佢做戲,原來咁樣……

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章

孟玨唔夠靚仔!

首頁

尾頁

跳至