跳至

首頁

尾頁

別墅

好媽媽勳章

阿b依家7個半月, 剛學識扶欄柵企起身, 一日都晚都要玩, 好倦.........

大宅

係啦.... 係d 大人好攰, 成日都要昅實佢、抱佢、扶佢 ~

琥珀宮

玩具勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 叻叻勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

原文章由 DaisyDaisy 於 08-7-12 15:10 發表
阿b依家7個半月, 剛學識扶欄柵企起身, 一日都晚都要玩, 好倦.........

同我b一樣, 望少陣都唔得...

大宅

我就發現阿仔見到乜都鐘意抓住企起身, 最近買左個圍欄, 佢都好鐘意日玩夜玩, 其實最驚佢自己跌落地整親, 所以買d墊放係地先比佢爬...

http://hk.myblog.yahoo.com/jennykelvin-29oct06/article?mid=18327

原文章由 DaisyDaisy 於 08-7-12 15:10 發表

大宅

我囡囡都係咁呀! 之前佢嘗試係bb床扶住床欄嚟企起身, 點知唔夠力向後一跌, 個頭撞到床欄又喊到兩行眼淚嘞, 我地唯有下面用床圍之餘, 欄既上面都用床圍圍起佢, 留一邊比佢扶住企, 就算唔夠力撞到頭都無咁痛麻!
佢而家都好似做運動咁呀! 成日蹲低起身, 重複好多次架!

大宅

好媽媽勳章

我囝囝又係一日到黑又企又坐,大大話話一日都玩成100次!
放佢响playing pad,佢扶住sofa邊,而家仲打橫一步步行添。

佢跌過好幾次勒,打則跌向後跌都試過,其實bb跌好難避免,只要佢周圍冇野(例如玩具)撞倒佢應該ok既。

佢跌底時,我冇即刻走過去扶佢。試過有次即刻走去抱佢, 佢喊喎!有次唔理佢,離遠望住佢,佢又自己坐番起身喎

大宅

bb喊都係吸引你注意啦!

原文章由 monchuBB 於 08-7-14 12:58 發表
我囝囝又係一日到黑又企又坐,大大話話一日都玩成100次!
放佢响playing pad,佢扶住sofa邊,而家仲打橫一步步行添。

佢跌過好幾次勒,打則跌向後跌都試過,其實bb跌好難避免,只要佢周圍冇野(例如玩具)撞倒佢應該ok既。

...

大宅

我阿b重要鍾意凌晨3、4點,好似貞子咁o係張床到企咗起身,第一次真係比佢嚇鬼死 ,不過依家慣晒喇

大宅

阿仔咁少頭髮咁可愛, 點會係貞子呀?

原文章由 望望媽 於 08-7-15 09:48 發表
我阿b重要鍾意凌晨3、4點,好似貞子咁o係張床到企咗起身,第一次真係比佢嚇鬼死 ,不過依家慣晒喇

大宅

夜麻麻睇唔到佢啲頭髮嫁o麻,剩係見到有o野慢慢 "吉" 上o黎咋

大宅

咁又幾驚既... 話時話, 貞子都受歡迎架!

原文章由 望望媽 於 08-7-15 12:16 發表
夜麻麻睇唔到佢啲頭髮嫁o麻,剩係見到有o野慢慢 "吉" 上o黎咋

伯爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

我b都係丫,成日自己企起身真係俾佢激死
追追逐逐  分手再失戀   

只為尋你    伴我一生

大宅

夏天玩到顛 熱血勳章

原文章由 望望媽 於 08-7-15 09:48 發表

係呀係呀, 第一次真係有D比佢嚇鬼C

大宅

陪月勳章

我個女都係,今朝一早6點幾,我仲係半夢半醒嘅時候,見到個人仔已經企咗係度對住你笑,真係心血少D都俾佢嚇壞.

別墅

我個B仲未識借力自己企起身, 要人扶她一把.

別墅

點解你地d阿b個個都咁犀利,已經自己識企既?我阿囡9個月大喇!訓o向張床仲未有意識要起身,爬又未識.其實有乜方法教佢既呢?

大宅

我阿b係返育嬰院啲老師教佢嫁,老師都要家長喺屋企同佢練習,要阿b用先跪後站立姿勢起身(當然要靠床欄借力啦),千祈唔好由佢用床圍扯自己起身呀,老師話咁會傷親腰仔嫁,不過我覺得你都唔駛太擔心同心急,bb一般都會自自然然就識嫁喇,反而家長好好享受佢定定哋o既時候,因為佢一識企就要24小時睇住mouth: ,如果唔係好易 "磡" 親個頭仔(我阿仔已經起過幾幢樓比自己嫁喇),或者你得閒同佢玩多啲,搵啲玩具引吓佢,咁對佢學爬同企都有幫助嫁

別墅

原文章由 望望媽 於 08-7-17 09:51 發表
我阿b係返育嬰院啲老師教佢嫁,老師都要家長喺屋企同佢練習,要阿b用先跪後站立姿勢起身(當然要靠床欄借力啦),千祈唔好由佢用床圍扯自己起身呀,老師話咁會傷親腰仔嫁,不過我覺得你都唔駛太擔心同心急,bb一般都會自自然然就識 ...

最近我開始俾佢企多d喇!不過我始終擔心,每次我都要幫佢企,幫佢坐.咁幾時佢先識靠自己呀?加上佢唔多肯轉身,就算轉到都好快又訓返o向到,根本都唔願意用力,所以真係好煩,都唔知點教佢.

大宅

有無試過擺一堆佢鐘意既玩具係佢前面1米左右, 吸引下佢爬呢? 我老公就係咁樣訓練個仔...

http://hk.myblog.yahoo.com/jennykelvin-29oct06/article?mid=15541

原文章由 viviendumbo 於 08-7-17 11:12 發表

最近我開始俾佢企多d喇!不過我始終擔心,每次我都要幫佢企,幫佢坐.咁幾時佢先識靠自己呀?加上佢唔多肯轉身,就算轉到都好快又訓返o向到,根本都唔願意用力,所以真係好煩,都唔知點教佢. ...

大宅

My daughter born 5th of Oct and she always walk around in the house( of cos need our support lah)...every bb ha sits uniqueness and development stage is different, do not worries too much la...

首頁

尾頁

跳至