跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我睇開combi車,因為好似多啲地方睇得到,但係有好多款色,有啲sell四輪驅動,防震egg shock,有啲sell車身輕,易啲handle,最新一隻urban walker 就重啲6.2kg,但係車身稍高,坐位稍濶及長...真係好頭痛,都唔知買乜好...好想快啲買晒嘢,可以安心啲...
請問你哋買咗未?買咗邊隻牌子,邊隻model?
Thanks for comment!

大宅

我買左combi T300,$2000到

男爵府

由依家計起, bb要過成差唔多半年先需要坐車仔, 我諗住遲啲先買, 帶埋阿b去試車!!

侯爵府

原文章由 kelvina 於 08-7-14 10:25 發表
我睇開combi車,因為好似多啲地方睇得到,但係有好多款色,有啲sell四輪驅動,防震egg shock,有啲sell車身輕,易啲handle,最新一隻urban walker 就重啲6.2kg,但係車身稍高,坐位稍濶及長...真係好頭痛,都唔知買乜好...好想 ...

我會主張bb車要輕身為第一要求, 因為成日要摺車拎上拎落.

又時又要托起架車上落樓梯

大宅

頭1個月坐月好少會用車....

2個月之後會帶bb出出入入, 飲茶食飯都要放bb係車仔..

其實買咩款式視乎需要...

1) 如果出親街要搭車上上落落, 咁架車仔就要輕便,可以單手開關..尤其係全職媽咪,經常都係單拖出入.無人幫手.

2) 如果出街唔駛搭巴士小巴/行樓梯.或者坐地鐵沿路都有電梯唔駛收車..咁架車仔就可以選大啲, 通常係車底有個大購物藍..

因為選1) 要另外揹個奶粉袋..
選2) 奶粉格奶樽熱水樽尿片濕紙巾...可以放哂係車仔籃..

輕便: combi
大架車: 去荷花就有大量

原文章由 chowhui97 於 08-7-14 15:15 發表
由依家計起, bb要過成差唔多半年先需要坐車仔, 我諗住遲啲先買, 帶埋阿b去試車!!

複式洋房

回覆 #1 cc123456 的文章

多謝晒咁多位寶貴的意見!

大宅

回覆 #6 kelvina 的文章

其實我之前都考慮combi,但發覺combi太輕身,雖然收合方便,但佢個車身太唔堅固,之前有睇過chicco,雖然佢重身少少,6kg,但佢車身堅固,車輪又大d,感覺好似好d,so我估我會買chicco,我都見過combi新出個隻,重6.2kg,但我又覺得佢比較搖身d lor,咁始終架車堅固d係好d我覺得,好似安全d咁lor

複式洋房

我都未買呀,已經格晒價,諗住睇埋BB展,
睇吓最後邊度平啲,如果BB展都唔係好平的話,
可能等十月(生嗰時),吉之島同一田又有VIP日,
到時叫老公去買,因為BB開頭都唔會坐車仔架嘛!

我諗住買Combi,因為夠輕,
我諗平時出街盡量會用孭帶,方便啲,
平時會係奶奶湊,佢話唔鍾意用車仔,
因為地下好多塵,會好污糟....
所以結論係應該會買架單向又輕個樣又較為實淨啲嘅...

大宅

我也覺得輕身的車仔會方便一點,其實若你bb也坐在當中,車仔會更加重,所以不定要重的車。加上自己又要搬上搬落,很容易會受傷,尤其對手在bb出世後,有些動作經常會重覆,所以還是不要太勞累!

我自己是用graco的車仔,不錯,不一定要大牌子才是最好的。最重要是實用、價錢合理。這系列的車仔價錢真的算便宜。

這個外國牌子也不錯的,可以到玩具反斗城或荷花看看。質素跟超級貴的bb車差不多,款式也有佷多呢!

大宅

I will buy 'Combi' too as it is quite 輕 and its safety equip (like lock the car) is quite good. My old one is 2nd hand that nearly broken (not Combi model).

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章

而我就買了大多數媽咪都唔鍾意既又大架又重既bb車,peg-perego p3,因為我要配埋carseat一套,所以小型bb車不適用。

複式洋房

雖然BB車大D好處係堅固D,但係其實通常到左BB兩歲倒,一般都會換架大仔車架啦,所以初生用BB車都係輕巧D好,如果同BB一齊搭扶手電梯時都安全D ah 麻。

男爵府

嘩, 你地都好有研究喎... 我都唔知幾時先會買車... 呢排大嫂又話想送架BB車俾我地, 但又唔知係咪, 所以都係生咗BB先算啦!!

伯爵府

Have anyone tried COMBI 嬰 兒 手 推 車 TJL250? Considering to buy this one. Do you know if this is an old model?

http://www.wingonet.com/product/ ... ch&prod_id=7514

大宅

bb到左6個月左右開始重磅..用揹帶會開始辛苦...所以都係要用車仔

大宅

我係用 maclaren

大宅

我上次個仔...第一架車係combi...但好快唔啱坐...
到五六個月...換左第二架車仔capella...個車身好濶瞓得好c服但出入唔方便...到佢10個月成日坐開始,...capella個背位又唔c服...換左第3架車仔 maclaren...呢架車仔好好用ga...但初生唔啱用住囉

洋房

peg-perego p3, 夠大, made in italy

洋房

用番大仔o個d,有架係combi,o個陣仲要未生就買定是是但但,,又唔識........買左先知個款好舊嫁喇,,都要千5,,不過都算ok,....到bb半歲時就可以轉坐士的車(有得set低d訓覺的),出入又方便d~所以都唔打算再買喇,到時侯多數帶士的車喇....

揀車最重要穩陣~唔一定愈貴愈好~
如果多數自己帶bb出街就要揀d易收同易開~
當然唔好咁重啦~

大宅

maclaren techno. good for newborn as well.

首頁

尾頁

跳至