跳至

首頁

尾頁

複式洋房

各位 mami:

你地好嗎? 我係第一任 mami, 我個女1月21日出世架,
佢叫macy...我地可以係呢度交流下.

macy ma

複式洋房

hihi, me too!! 阿女都係 21 日出世呀, 我都係第一任媽咪, 我算叫做全職, 因為我只係返星期六

大宅

我囡囡都係1月21日出世呀,我亦係第一任媽咪。佢叫曉彤,而家應該有16~17磅lu,下星期會打6個月既針針。而家你地bb食緊幾多奶呀??我囡囡食緊5安咋,岩岩開始試食糊仔。你地呢???

男爵府

我大仔都係1月21號出世,但就係06年,哈哈~
我細仔原來都係0801既b,但因唔肯出黎所以變左0802 bb啊

大宅

我個B都係女呀,又係1月21日出世,亦都是第一任MAMA,我都係尋日先比佢食糊仔,試食左少少唔肯食啦,依家食緊6安奶,Nice to me U.

複式洋房

我今日會去半歲生日會呀...唔知會唔會見到你地, macy而家食緊7-8oz奶, 一日3餐奶1餐糊仔, 16磅到, 下個星期6會去健康院打針加埋打埋肺炎連球菌.

我個女無飲夜奶架啦, 但就成日夜晚訓得唔好成日醒同小小扭計, 唔知會唔會肚餓, 但我就無比奶佢, 因為真係想佢戒夜奶, 你地有無我呢仲情形....

macy ma

複式洋房

原文章由 markchan010 於 08-7-19 18:55 發表
hihi, me too!! 阿女都係 21 日出世呀, 我都係第一任媽咪, 我算叫做全職, 因為我只係返星期六

我就要返工, 不過返工時間唔係好長, 10a.m-5p.m, 星期6日就唔駛返, 所以都算好多時間對著個女.
做全職媽咪真係好辛苦, 我個女出世柯時炒左個工人, 我自己一個做晒, 辛苦到講唔出聲, 真係怕自己有產後抑鬱, 你要努力呀~~阿女靠晒你

macy ma

別墅

Macy Ma 媽媽, 曉彤 mama, PurinBB, Glynis Yao,
妳們好!我也是第一任媽咪,我囝囝是21號出世。而家BB飲6oz奶,間歇性飲人奶,每日有兩餐食粥仔,BB好鐘意食粥仔,好快張開小口,也快快趣食晒,BB晚上8、9點瞓覺,比我好好多

http://hk.myblog.yahoo.com/jw!muVS2nCRFRTzOqdWsoPrjg

複式洋房

原文章由 cecily88 於 08-7-20 13:00 發表
Macy Ma 媽媽, 曉彤 mama, PurinBB, Glynis Yao,
妳們好!我也是第一任媽咪,我囝囝是21號出世。而家BB飲6oz奶,間歇性飲人奶,每日有兩餐食粥仔,BB好鐘意食粥仔,好快張開小口,也快快趣食晒,BB晚上8、9點瞓覺,比我好好多 ...

你BB真係乖啦..我macy 多數訓覺訓半個幾鐘就醒, 除左10點幾食飽最後一餐奶先可以訓到6-7個鐘~~唉.

複式洋房

各位 20號有無去到半歲生日會呀??

民房

My boy was also born on 21 Jan. I am a working mother. He lives with my mother. I used to see him two weekday nights and bring him home during weekend.

複式洋房

回覆 #1 BYAu 的文章

Hi,

My twin boys also born on21 Jan 2008.

Denise Kwok

複式洋房

原文章由 cekwok 於 08-7-21 18:04 發表
Hi,

My twin boys also born on21 Jan 2008.

Denise Kwok

孖B, 勁呀, 而家食幾多安奶同幾重呀, 難唔難湊呀.

macy ma

複式洋房

回覆 #1 tsuisuiping 的文章

而家食5-6安奶,大約15-16磅左右啦!你阿B呢?

複式洋房

原文章由 cekwok 於 08-7-22 14:43 發表
而家食5-6安奶,大約15-16磅左右啦!你阿B呢?

macy 而家大約16磅到啦, 而家一日3餐奶7-8安, 一餐糊仔, 呢個星期6就去健康院打針 lu....

複式洋房

我個小b都係121架,佢而家3餐7安奶,我俾兩餐糊仔佢食囉,諗住等佢7個月先俾粥仔佢試下,佢又係訓好少架,好在夜晚都肯訓,11點幾訓到7點到啦

民房

妳們好!我也是第一任媽咪,我囝囝是21號出世。BB飲飲人奶,每日有兩餐食粥仔.

別墅

我BB又係交畀奶奶揍,每個星期只可以見到一次,我十分牽腸掛肚,妳都有一、兩日帶回家,我很久很久未試過,唔係我唔想,而係BB嫲嫲驚我照顧不周,加上丈夫唔想理,令我好難做,恐怕BB唔記得我係邊個了
原文章由 BYAu 於 08-7-21 16:40 發表
My boy was also born on 21 Jan. I am a working mother. He lives with my mother. I used to see him two weekday nights and bring him home during weekend.

民房

Yes, I also worry that my boy only knows grandma and forget my face. That's why I "3G" with him everyday. At least he can see me in the phone and listen to my voice.

原文章由 cecily88 於 08-7-24 01:45 發表
我BB又係交畀奶奶揍,每個星期只可以見到一次,我十分牽腸掛肚,妳都有一、兩日帶回家,我很久很久未試過,唔係我唔想,而係BB嫲嫲驚我照顧不周,加上丈夫唔想理,令我好難做,恐怕BB唔記得我係邊個了
...

複式洋房

thax a, 我會努力呀! 其實我好想做半職, 但係我份工要開工的話只可以係evening/night, 所以我平日唔做........又冇人同我睇她, 幫到我睇的我又放心唔過, 所以自己湊返先mouth:

原文章由 tsuisuiping 於 08-7-20 01:07 發表

我就要返工, 不過返工時間唔係好長, 10a.m-5p.m, 星期6日就唔駛返, 所以都算好多時間對著個女.
做全職媽咪真係好辛苦, 我個女出世柯時炒左個工人, 我自己一個做晒, 辛苦到講唔出聲, 真係怕自己有產後抑鬱, ...

首頁

尾頁

跳至