自由講場

跳至

首頁
12345...33

尾頁

珍珠宮

今日我媽臨時要去醫院, 幫唔到我湊BB, 公司又批唔到假俾我, 局住俾99 幫我湊一日, 我仲同99 講我開完會就會早走, 5點前會返到屋企了! 我已買好餸同食物在家, 叫佢盡量唔好出街…

lunch 前都有打俾99 問BB 點佢都無乜野, 剛開完會準備離開公司打俾99, 頂!! 佢話帶左BB 去迪士尼!!!! 因為BB 想去喎!! 仲要無帶奶粉尿片食物去..
(我住沙田。 另外我仔先14個月根本唔識講野)

我嬲到爆… 帶BB 出街都唔通知我, 仲要去迪士尼!?

而家去緊迪士尼接返個仔

**UPDATE: 尋日去到迪士尼99 同BB 已經喺門口等我, 當時BB 一邊喊一邊同99 SHARE 緊麵包, 因為我決定唔入園, 職員好好人, 安排左地方俾我換片同埋俾左熱水我座熱盒屋仔奶俾BB 飲, 但我無片片, 職員叫我嗌99 去買 , 我99 話唔識路去買, 我都唔想再動氣... 最後我抱住BB 急步行去搭MTR 去青衣買片算喇... 點知喺門口有個推住BB 車的媽媽問我有冇野需要幫手 (可能我好狼狽, BB 又瘋狂大喊中, 又或者佢都係BK 媽媽, 又或者佢以為我拐帶小朋友掛...), 我問佢可唔可以賣塊片片俾我, 佢好爽快咁俾左條學習褲我, 真係好感激佢。

全程我都係黑面對住99, 99 自己喺度口UP UP 話我太緊張, 其實好小事之嘛... 而家咪無穿無爛囉... 我都無理佢, 淨係同佢講我要走先, 有咩今晚同你個仔講啦... 最後因為有片片, 所以我就唔去青衣, 直接搭的士返屋企...

多謝各位jm 聽我呻, 陪我一齊心急, 又教左我好多迪士尼指南, 可能對某d 媽媽黎講好小事, 但我真係堅嬲, 應該要冷靜左先會再見99 了...

** 返到屋企, 仔仔好快清左兩碗仔, 再飲多七安奶先訓到, 面仔紅晒, 下巴紅晒爆晒擦, 到了夜晚老公落機我已經忍唔住喺電話度喊, 因為好心痛, 同埋條氣真係好唔順!! 老公就打俾99 問99 搞咩... 點解帶BB 去迪士尼, 詳細對話太多, 重點大約如下
1. 佢朋友上星期都帶個孫去玩, 所以佢諗住都可以帶BB去 (註:人地個孫5歲, 而且有工人)
2. 驚我開會阻住我先無打黎通知我帶BB 出去
3. 驚太遲去咩都無得玩, 趕住出門, 快快手餵完BB 食粥換片就出門, 一時唔記得左執野
4. 推BB 車好難上車, 但又唔識用HIP SEAT, 所以索性搭的士直接去迪士尼
5. 佢唔知BB D 外套同厚衫放邊度, 見到BB 在家著住個睡袋都幾暖所以無換衫
6. 佢自己本身無袋咁多錢, 攞左我床頭的$1000備用金就出發迪士尼, 用左$250 搭的士, 用左$500 買入場券, 得返$250, 如果食野或買衫俾BB 就無錢搭的士返屋企
7. 佢本身唔建議BB 兩歲前食餐廳野, 加上食物貴, 所以唔買野食, 諗住飲水頂到一陣
8. 以為7點放煙花, 睇埋再搭的士返沙田都係8點幾, 唔會太夜

而老公都講到無氣, 本來今日係約左6299 飲茶都取消左... 因為到呢一刻99 都覺得無咩大問題, 而且係我小事化大...**

最新UPDATE... ** BB 今朝起身又流返鼻水啦... 老公WHATSAPP 99, 99 覆返老公:"叫你老婆買件厚身的睡袋啦... 一定係昨晚睡覺又冷親了"

DDMMYY2015    發表於 15-11-30 21:56
Jalameno    發表於 15-11-30 17:49
懿仔媽媽    發表於 15-11-29 09:16
小美兒    發表於 15-11-29 08:56
J.Doe    發表於 15-11-28 11:48

珍珠宮

回覆:俾99 激到我想發癲(呻post)

又會咁搞笑嘅

伯爵府

因為通知你就實冇得去嘛

珍珠宮

引用:又會咁搞笑嘅

原帖由 yeemeif 於 15-11-27 發表
又會咁搞笑嘅
我以為我聽錯咋

la_source    發表於 15-11-27 15:28

珍珠宮

引用:因為通知你就實冇得去嘛

原帖由 maisy-lee 於 15-11-27 發表
因為通知你就實冇得去嘛
一個老人家帶個剛剛識行嘅BB 去迪士尼都唔知做乜… 仲要無問過BB父母

tsung    發表於 15-11-27 17:24

大宅

99要POST上FACEBOOK呃LIKE~~~
又驚你唔批準佢去DISNEYLAND

davywm    發表於 15-11-30 16:59

侯爵府

引用:今日我媽臨時要去醫院, 幫唔到我湊BB, 公司

原帖由 Lovelovebear 於 15-11-27 發表
今日我媽臨時要去醫院, 幫唔到我湊BB, 公司又批唔到假俾我, 局住俾99 幫我湊一日, 我仲同99 講我開完會就會 ...
今日好凍wor

伯爵府

平時係咪好少見?可能阿嫲都係想同個孫開心下,雖然未問過你就出發又真係過分左

珍珠宮

山長水遠去到,玩得開心D啦

OM123321    發表於 15-11-27 16:50
wcpcelia    發表於 15-11-27 16:16

珍珠宮

引用:平時係咪好少見?可能阿嫲都係想同個孫開心

原帖由 jzzz1102 於 15-11-27 發表
平時係咪好少見?可能阿嫲都係想同個孫開心下,雖然未問過你就出發又真係過分左

...
一星期見一次囉…

禁止訪問

珍珠宮

引用:山長水遠去到,玩得開心D啦

原帖由 edhepp 於 15-11-27 發表
山長水遠去到,玩得開心D啦
我仲病病地... 真係無興趣同99 去迪士尼玩囉… 嬲到爆... 好難玩得開心

edhepp    發表於 15-11-27 17:30
edhepp    發表於 15-11-27 17:30

公爵府

引用:Quote:原帖由+maisy-lee+於+15-11-27+發表

原帖由 Lovelovebear 於 15-11-27 發表
一個老人家帶個剛剛識行嘅BB 去迪士尼都唔知做乜… 仲要無問過BB父母

...
乘二

E單堅嬲

仲要99客寸

成日覺得如果自己靠曬99,就完全冇say🙈
樓主E個case 俾我都慶

不過為了夫妻關係,同老公呻下算

男爵府

BK Milk勳章

99咁爆
我聽fb有媽媽話今日爆多人
大佬 你去都單聲😑😑
一陣有咩問題。睇得個大定睇得個細
14m應該對老鼠樂園無咩大感覺 要玩落街玩唔得咩
知老人家錫個孫
但好心做壞事真係會令d後生怕左你

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 Lovelovebear 於 15-11-27 發

原帖由 Joball 於 15-11-27 發表
乘二

E單堅嬲
真係又嬲又擔心… 今日天氣凍凍地又唔知著唔夠衫… 99 帶佢出去連尿片奶粉都無帶... 就算有冇say... 出發之前都應該通知聲丫… 我講過如有事搵我打唔到手提就打去我公司搵我, 我一定會聽… 佢完全無理我感受

珊瑚宮

2024年龍年勳章

下,得嗰十幾個月大自己一個帶佢去迪士尼? 佢搞得掂咩

珊瑚宮

2024年龍年勳章

引用:Quote:原帖由+Joball+於+15-11-27+發表乘二

真係又嬲又擔心… 今日天氣凍凍地又唔知著唔夠衫… 99 帶佢出去連尿片奶粉都無帶... 就算有冇say... 出發之 ...
有冇搞錯呀,去咁遠奶粉尿片都唔帶?肚餓點算?開左大點算?

一定要叫老公出聲!

珍珠宮

引用:99咁爆 我聽fb有媽媽話今日爆多人大佬 你去

原帖由 pigda 於 15-11-27 發表
99咁爆
我聽fb有媽媽話今日爆多人
大佬 你去都單聲😑😑
14個月都唔知咩叫迪士尼… 就算想去都可以等埋我同老公得閒先一齊去架嘛… 佢仲要無帶尿片奶粉出門喎… 又唔知著唔著夠衫, 擔心死我了

珊瑚宮

Lovelovebear 發表於 15-11-27 15:15
今日我媽臨時要去醫院, 幫唔到我湊BB, 公司又批唔到假俾我, 局住俾99 幫我湊一日, 我仲同99 講我開完會就會 ...
越管得實, 一有空檔就越放盡。

如果平時嫲嫲大把機會同你地&個孫去廸廸尼/公園, 真係搵嚟辛苦咩

laiyuen    發表於 15-11-28 14:41
OM123321    發表於 15-11-27 16:52

大宅

14個月識得?

首頁
12345...33

尾頁

跳至