跳至

首頁

尾頁

大宅

我bb而家14個月,因為一直希望她會懂聽, 讀, 寫中文.
繁/ 簡體字你如何選擇呢?
因為已經不停地購買中文故事書給她了, 所以要盡快認真考慮這個問題了!

選繁體字:
1: 我只懂寫繁體字 (將來我是最主要的中文老師)
2: 如看前文後理當然識睇簡體字, 可是單一字就不懂
3: 保留中國傳統的象形文字文化.

選簡體字:
1:大勢所趨. 孩子長大後簡體字通行中國. (or 外國)
2:簡體容易學習, 免得繁體太難令bb失去學習興趣.
3: 在夏威夷, 越來越多學校改教簡體字 & 普通話. 教廣東話+ 繁體字好像只剩下一間.

其實, 我也很想教簡體, 可是, 最大問題在於我是女女最主要的唯一一個老師, 如果這個老師自己都不懂寫怎去教她呢??
真的很苦惱, 可以比d經驗分享/ 意見嗎?
thanks!!!

[ 本文章最後由 miumiu809 於 08-8-30 20:09 編輯 ]

複式洋房

miumiu809

你是否早一些給她學習,baby 現在學講單字先,我細仔16 month,many speak bb 話,sometime speak 餅餅、媽媽... 等
起碼2 year才教。我會教繁體字.

原文章由 miumiu809 於 08-8-29 19:21 發表
我bb而家14個月,因為一直希望她會懂聽, 讀, 寫中文.
繁/ 簡體字你如何選擇呢?
因為已經不停地購買中文故事書給她了, 所以要盡快認真考慮這個問題了!

選繁體字:
1: 我只懂寫繁體字 (將來我是最主要的中文老師)
2: 如 ...
sandy

別墅

I prefer 繁體字. more tranditional mar. I also think 簡體字 is kinda ugly. I think if he know 繁體字, then it should not be too difficult to learn 簡體字 afterward.

大宅

原文章由 bearbearmatthew 於 08-8-30 01:59 發表
你是否早一些給她學習,baby 現在學講單字先,我細仔16 month,many speak bb 話,sometime speak 餅餅、媽媽... 等
起碼2 year才教。我會教繁體字.

我不是現在馬上就教了.
只是一早已經開始買中文書讀給她聽了.
如果決定了, 就只買那一種字體的書嘛~

你教繁體字, 會教他寫字嗎?

大宅

原文章由 HappyMatt 於 08-8-30 03:58 發表
I prefer 繁體字. more tranditional mar. I also think 簡體字 is kinda ugly. I think if he know 繁體字, then it should not be too difficult to learn 簡體字 afterward.

I agree!!
但我其實生bb之前是在美國的中文學校教小朋友中文的,
其實要在這裡出生的孩子"有興趣"學中文,是一件很難很難的事...

之前有位成績很好的6歲學生轉到學簡體+普通話的學校, 她就告訴我轉校之後好中意學中文, 因為好易寫.

所以, 在這裡沒有中文語言環境下, 不知堅持教繁體字是不是一個正確的選擇? 只恐怕這樣會令她討厭學寫中文字. 很矛盾!!!

別墅

I will prefer to teach my son traditional chinese first. If he really doesn't like it or that doesn't work, then I will teach in simplified Chinese. Daycare lady used simplified chinese word card so my 2-yr-old son actually regonize some simplified character.

I once wrote "car" in traditional chinese and my son didn't regonize it. When I wrote it in simplified version, he pronounced it right.

I think learning the harder one (繁體字) first, it would be easier for him to switch to 簡體字 afterward. Either way, if he is good in 簡體字 only, I won't complain... as long as he can still write and write. :D

原文章由 miumiu809 於 08-8-30 09:22 發表

I agree!!
但我其實生bb之前是在美國的中文學校教小朋友中文的,
其實要在這裡出生的孩子"有興趣"學中文,是一件很難很難的事...

之前有位成績很好的6歲學生轉到學簡體+普通話的學校, 她就告訴我轉校之後好中意學中 ...

大宅

原文章由 bunnymonkey 於 08-8-30 11:31 發表
I will prefer to teach my son traditional chinese first. If he really doesn't like it or that doesn't work, then I will teach in simplified Chinese. Daycare lady used simplified chinese word card so m ...

你住那裡這麼好? daycare lady會用簡體字card同bb玩.
我自己都一直有教繁體字card.
同埋其實已經買咗超過了350-400幾本書比bb了..(haha...)
當中有一半以上係繁體中文字! 當中也有一些很好的教繁體的教材.
只不過昨天跟這裡的中文學校傾開, 知道其實繁體字早在幾年前就曾經說要被聯合國廢除, 而且真的很難學. 很難寫...
試問如何令一個寫開簡單英文字母小孩喜歡寫中文?
還要是平均15筆以上的中文字?!!

男爵府

Miumiu,
我會教繁體字. 因為有幾次到國內做服務, 有啲小朋友係唔識睇繁體, 佢地覺得好似外文咁. 相反, 我同你一樣, 見到簡體, 唔識寫都會識睇/估到. 所以我會教歷仔繁體. 另外當然亦因為文化等等因素.

大宅

hi muimui,
之但係... 想還想... 識還識... 要佢地有興趣學又係另一回事... 唉~~
我其實都一直有留意/ 有不斷準備點教我女女架嘞, 但我真係好冇信心...
寫wor...!
定一開始教佢簡單d嘅好d?
定係在家全看繁體字, 到5-6歲學寫字時才教簡體, 唔知會唔會攪到佢地好混亂...
因為我而家已經好混亂

別墅

我大仔四嵗左右就開始教他讀(廣東話)和寫繁體字,由最簡單的一二三教他,現在他還未夠五嵗,大概懂得寫二十個,讀三四十個繁體字吧,我沒有好好記錄,而且教得很隨意,不會給他壓力,但他間中也會氣餒。九月我會送他去中文學校,是台灣國語,所以是繁體字,不知他喜不喜歡,更不知他能不能跟上,只是試試看。我曾經也很在意教他繁體還是簡體,不過現在我倒覺得沒所謂,只要他有興趣,繁簡體也不要緊,或者是混合體!

別墅

I live in silicon valley (San Francisco bay area in CA). Where do you live? My son goes to a family daycare opened by a Chinese lady from mainland. She wrote many simplified Chinese words in index cards and teach the kids. She said she prefers to just write the Chinese characters in her index card than using the comercial cards coz most of the latter one has pictures and the kids may just pay attention to the pictures and not the characters.

I actually don't really set up any time to teach my son. I just occasionally write some simple Chinese characters in his doddle pad and tell him what those characters are.

wow... you have a lot of books for your bb. How old is your kid? I think my son doesn't have over 30 books. I am cheap. I just thought those baby books only have a few pages and the price is not cheap. haha... maybe when my son is older, I will bring him to the library and borrow from there.

I sometimes just grab whatever I have on hand and show my son what those character or words are. If I have a Chinese magazine or those ad flyer, I just ask him to find which character is "一" etc. Same thing for English. He got his lessons from Safeway's newspaper ad or my shopping catalog. :)

原文章由 miumiu809 於 08-8-30 14:07 發表

你住那裡這麼好? daycare lady會用簡體字card同bb玩.
我自己都一直有教繁體字card.
同埋其實已經買咗超過了350-400幾本書比bb了..(haha...)
當中有一半以上係繁體中文字! 當中也有一些很好的教繁體的教材.
只不過 ...

[ 本文章最後由 bunnymonkey 於 08-8-31 08:22 編輯 ]

男爵府

我會跟返州政府嘅選擇, NY 係用繁體, so, 我會教Amanda +Gabriel 學繁體

大宅

原文章由 mrschao 於 08-8-31 00:30 發表
我大仔四嵗左右就開始教他讀(廣東話)和寫繁體字,由最簡單的一二三教他,現在他還未夠五嵗,大概懂得寫二十個,讀三四十個繁體字吧,我沒有好好記錄,而且教得很隨意,不會給他壓力,但他間中也會氣餒。九月我會送他去中文學校,是台灣 ...

你仔仔都算幾好成績了~ 我以前的學生, 大半班(6 -8歲)也不懂寫自己的名字!
我都知自己太緊張, 時常提醒自己不要給她壓力!
不過,中文是我們的根, 中文在她長大以後很有可能就是世界第二大語言, 而自己佔有這個優勢就更想好好把握. 所以我會認真而有系統地去幫助她學習中文.
我們沒有教普通話+繁體字的學校. 我昨天send了 email去幾間心儀的學校問清楚詳情, 看看有沒有繁體可以選擇才再作決定吧.有一間更是由K-12 grade都有Chinese Program.

大宅

原文章由 bunnymonkey 於 08-8-31 03:49 發表
just write the Chinese characters in her index card than using the comercial cards coz most of the latter one has pictures and the kids may just pay attention to the pictures and not the characters....

完全agree呀! 這是glenn doman的閃card教學方法, 在小孩很細時已經會教很多生字. 我也有用這方法教亞b中文, 所以已經看比她年齡深的書.
我買的其實不是全部也是for baby的書,大部份是3-8歲的童書.
我上次回hk一次過先買回來. 我也有在台灣網上買書, 真係好平! 平均$2-$5一本就有!不過shipping我會寄船.

我上次去過呢度近china town間圖書館, d書唔係太多亦不完全合心水, 所以自己買定好多. 其實由亞b4個月開始就讀書比佢聽, 而家都同佢睇咗好多了.(當然不是教字, only read to her)

[ 本文章最後由 miumiu809 於 08-8-31 08:33 編輯 ]

大宅

原文章由 Nillie_Mami 於 08-8-31 04:16 發表
我會跟返州政府嘅選擇, NY 係用繁體, so, 我會教Amanda +Gabriel 學繁體

really?! 原來州政府有獨立去選擇架咩?! 唔知點樣可以check我地夏威夷是用咩字體呢? 可唔可以教吓我? thanks!!
希望是繁體字啦!!!!

大宅

好開心呢~ 剛收到第一間學校:Maryknoll回覆只用繁體教授~!

男爵府

NY is one of the high chinese population status, therefore, they had selected, you can go to your state/city gov website to check about it.
I am a nurse educator, I checked it in NYC.gov, to find it out, in Hawaii, they should have their state website.
原文章由 miumiu809 於 08-8-30 07:35 PM 發表

really?! 原來州政府有獨立去選擇架咩?! 唔知點樣可以check我地夏威夷是用咩字體呢? 可唔可以教吓我? thanks!!
希望是繁體字啦!!!!

別墅

I think it's cheaper to buy Chinese books in Asia. Maybe I will get some when I go to HK or have my mom to send those over. I saw the Chinese bookstore here sell the Chinese kids book but the price is quite expensive. I sometimes read the baby book to my son but when he was small, I was actually reading my own books out loud more often. It could be fashion magazines or computer books. :) I read it according to my interest, not his. :D Maybe when he get older, I need to pick the book to read to him according to his interest.

原文章由 miumiu809 於 08-8-31 08:29 發表

完全agree呀! 這是glenn doman的閃card教學方法, 在小孩很細時已經會教很多生字. 我也有用這方法教亞b中文, 所以已經看比她年齡深的書.
我買的其實不是全部也是for baby的書,大部份是3-8歲的童書.
我上次回hk一次 ...

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

我會prefer用繁體,一來係正宗,二來係根據中國傳统造字法,當然孩子的興趣好重要,要怎樣令他們覺得學中文有趣,這個才是關鍵,我兩個小朋友仲係細,我都未有話真正開始教中文,只係教他們講,而家Spencer 已經可以講到好多單字同簡單句,Amanda因為有哥哥做樣,都已經識最少十幾個用語,不過,我估始终佢地母語係英文,我老公基本上係用英文,而我同老公都係用英文交談,而家對仔女有D嘢都係用英文講,好似熱佢地會講hot。

至於中文書,我都會喺香港或中國買,呢度好難搵到好,一係就好貴,SF City用繁體,但D文法就真係好~~,有時都唔知D通告講咩,好似選舉D單張同小冊子,又長又唔通,我第一次考車牌筆試差D肥佬,就係因為D中文試題都唔知問咩,答案又無寧兩可。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

原文章由 bunnymonkey 於 08-9-2 09:47 發表
I think it's cheaper to buy Chinese books in Asia. Maybe I will get some when I go to HK or have my mom to send those over. I saw the Chinese bookstore here sell the Chinese kids book but the price is ...

是的, 其實亞洲買書平D! 如果要買繁體字書, 台灣又會平過hk好多架!!
英文書我反而佔10%左右, 有d係中英對照書.
因為英文書遲d買/ 圖書館/ 學校借... 都會有好多.
而且可以等佢大d睇吓佢自己嘅喜好再選擇.

首頁

尾頁

跳至