自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

好唔開心,亞仔d 蚊 (難)幾日先散。。

岩岩右面先散,左面又咬到。。

好耐無見過白白淨既仔。。。

我已經開左蚊機都無用

入境事務處24小時舉報熱線: 2824 1551
舉 報 無 牌 經 營 電 話 : 2881 7498<font color=&quot;DarkOrchid&quot;>

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

用防蚊磚呀我kapo

翡翠宮

引用:用防蚊磚呀我kapo

原帖由 la_source 於 16-01-07 發表
用防蚊磚呀我kapo
大味嗎?

舉 報 無 牌 經 營 電 話 : 2881 7498<font color=&quot;DarkOrchid&quot;>

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

kapomama 發表於 16-1-7 12:13
大味嗎?
朋友介紹自家製的全部天然成份
有香茅味來驅蚊

琥珀宮

我用蚊燈同電蚊拍

翡翠宮

引用:Quote:kapomama 發表於 16-1-7 12:13 大味

朋友介紹自家製的全部天然成份
有香茅味來驅蚊
以前我都有朋友整唔知佢仲有無整呢

琥珀宮

kapomama 發表於 16-1-7 12:19
以前我都有朋友整唔知佢仲有無整呢
問下.
我買開果間係facebook search 會見到
M U S E

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

裝蚊網,
另長備電蚊拍,
以供隨時撲殺之用。

香茅油要買純天然,唔好買香薰,
我用綠X坊果隻,
好work, 我行山都用佢,
不過小朋友要過左兩歲先,
怕敏感。

BK以前有JM教過用寶寶金水沖涼,
我未試過,冇意見,
只知幾臭下。

珍珠宮

回覆:如何驅蚊。。。

如果去公園/ 行山,我用雙妹牌花露水,我對仔女都ok work 。
大:5 歲,細: 快兩歲

這是充滿愛的地方,jm 幫了我很多,給我大量鼓勵。
如果你有 BB 出世頭骨受壓致腫起, G6PD , 新生嬰兒肝炎綜合症,肝酵素高等問題,我可分享個人經驗。 :)
You are not 呀窿  祝大家身體健康

子爵府

回覆:如何驅蚊。。。

搽蚊膏
裝蚊網
開蚊機
呢啲唔凍唔熱嘅天氣,如不閉門瞓夜晚最好都開風扇吹間房,因有人在房變了溫度特別高左啲蚊就會飛哂入來
開風扇會好好多

翡翠宮

引用:如果去公園/ 行山,我用雙妹牌花露水,我對

原帖由 貓頭雀 於 16-01-07 發表
如果去公園/ 行山,我用雙妹牌花露水,我對仔女都ok work 。
大:5 歲,細: 快兩歲
屋企

翡翠宮

引用:搽蚊膏裝蚊網開蚊機呢啲唔凍唔熱嘅天氣,如

原帖由 sugarcheung 於 16-01-07 發表
搽蚊膏
裝蚊網
開蚊機
琴晚無開風扇。。。

翡翠宮

引用:Quote:kapomama 發表於 16-1-7 12:19 以前

問下.
我買開果間係facebook search 會見到
M U S E
Thanks

la_source    發表於 16-1-7 12:40

翡翠宮

引用:裝蚊網,另長備電蚊拍,以供隨時撲殺之用。

原帖由 yan_yan_mummy 於 16-01-07 發表
裝蚊網,
另長備電蚊拍,
以供隨時撲殺之用。
好討厭丫d死人蚊

子爵府

回覆:kapomama 的帖子

另外我用呢支蚊膏 ,好好,bb都用得
有支裝的,更方便

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 環保接龍勳章

kapomama 發表於 16-1-7 12:41
好討厭丫d死人蚊
慢慢黎,初為人母係辛苦D。

我女細個都好惹蚊,
佢又有過敏反應,
某年年三十晚
仲要畀蚊咬到成隻髀腫晒要入醫院。

總結經驗,
蚊網最有效,但影響通風,而且幾貴(全屋裝的話)。
超聲波驅蚊最廢,
莫X我最搞笑,
最記得隻蚊伏晌塊蚊貼上面個畫面(當時我貼蚊貼晌BB床)。

翡翠宮

引用:另外我用呢支蚊膏 ,好好,bb都用得有支裝

原帖由 sugarcheung 於 16-01-07 發表
另外我用呢支蚊膏 ,好好,bb都用得
有支裝的,更方便
未夠1歲都ok?

子爵府

我的育兒心得勳章 想生BB熱投

yan_yan_mummy 發表於 16-1-7 13:07

我女細個都好惹蚊,
同意,超聲波驅蚊最無用同貴

我用花露水,寶寶金水(其實我鐘意佢陣味 )
吾意愛而不錮,尊而不評,同而不擾,邀而不迫,離而無怍,論而不責,助而無犯。得此相待,方互澤潤

翡翠宮

引用:Quote:kapomama 發表於 16-1-7 12:41 好討

原帖由 yan_yan_mummy 於 16-01-07 發表

我女細個都好惹蚊,
婆婆就係買左蚊機比佢。。。

蚊貼我仔太曳。。。又鐘意咬床。。。

蚊帳一定比佢扯爛

翡翠宮

引用:Quote:yan_yan_mummy 發表於 16-1-7 13:07

原帖由 ho-liday 於 16-01-07 發表
同意,超聲波驅蚊最無用同貴

我用花露水,寶寶金水(其實我鐘意佢陣味 )
朋友都提左我....花露水。。。

首頁

尾頁

跳至