自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

我兩個月前兩邊大脾出風癱
睇過西醫好過,一唔食藥又出番
啲西藥有類固醇

上星期我睇左中醫,食左兩三劑
出得仲勁,成身,手腳都有
大脾已經唔係一達達,變左一大片紅色好似比火燒咁,手就一粒粒好似出疹咁

困擾多時,痕到訓唔到
請問各位有咩方法或者好既中醫西醫推介
感謝

禁止發言

回覆:求救。風癱問題

禁止訪問

開心吸收勳章

複式洋房

食既野一定係清淡 出風癱源於腸胃 清一清好快好

珍珠宮

引用:大清潔房間和被舖,打開窗讓空氣流通

原帖由 維港 於 16-02-15 發表
大清潔房間和被舖,打開窗讓空氣流通
都有嘗試,但不見成效

珍珠宮

引用:我試過,食piriton 好返

原帖由 為食公主 於 16-02-15 發表
我試過,食piriton 好返
我以前有食過for濕疹,但我風癱好嚴重,你食左幾耐先好?

子爵府

最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 我的育兒心得勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 BK Milk勳章

遇到致敏源就會咁…你諗下自己食咗咩特別野或者接觸咗咩新物件傢俬衣物而開始發?

凡是發生過的都存在,凡是存在過的都有價值。

珍珠宮

引用:遇到致敏源就會咁…你諗下自己食咗咩特別野

原帖由 叉包兔 於 16-02-15 發表
遇到致敏源就會咁…你諗下自己食咗咩特別野或者接觸咗咩新物件傢俬衣物而開始發?

...
加左張珊瑚絨既床墊!但試過拎走,唔覺有咩分別

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆:pingpingchoi 的帖子

我前兩星期突然出風癩,已經十幾年冇出過,打算今日晏d去睇中醫

對上嗰次出咗半年,最後辭咗份工休息先好番

禁止訪問

開心吸收勳章

引用:Quote:原帖由+為食公主+於+16-02-15+發表我

珍珠宮

引用:我前兩星期突然出風癩,已經十幾年冇出過,

原帖由 Koala_Chu 於 16-02-15 發表
我前兩星期突然出風癩,已經十幾年冇出過,打算今日晏d去睇中醫

對上嗰次出咗半年,最後辭咗份工休息先好 ...
中藥要長時間,但我因為食中藥發得好勁
你睇中醫好?西醫即時見效啲

珍珠宮

個人經驗:吾好用沐浴露、洗面霜;吾好食蝦蟹等有殼海鮮、鴨鵝;減少出汗(自己D汗都會成為致敏源);勤換洗床單被單(這個最重要,蟎蟲係一個好勁嘅致敏源)

我個時又係突然有此問題,吾算嚴重,冇睇中醫,做齊以上嘅嘢,間吾中會覆發睇下西醫,搞左年幾就又突然無再發,亦食得返海鮮、鴨鵝,不過E家仲係會容易皮膚敏感(吾嚴重)

珍珠宮

引用:我前兩星期突然出風癩,已經十幾年冇出過,

對上嗰次出咗半年,最後辭咗份工休息先好 ...
聽講壓力都係病因

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

如果嚴重嘅去睇下皮膚科,暫時戒食容易引起敏感嘅食物,例如蝦蟹、味精、果仁、酒精。

我食抗敏感藥食咗幾年,係呢半年先停咗藥。

另外你話大腿出,有無穿過貼身褲或legging?

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

引用:Quote:原帖由 Koala_Chu 於 16-02-15 發表

原帖由 pingpingchoi 於 16-02-15 發表
中藥要長時間,但我因為食中藥發得好勁
你睇中醫好?西醫即時見效啲
我唔想睇西醫因為會開類固醇,所以睇中醫,我睇開個中醫同我夾到,希望快d好番,痕到瞓唔到好困擾

水晶宮

引用:Quote:原帖由 Koala_Chu 於 16-02-15 發表

原帖由 kavenzou 於 16-02-15 發表
聽講壓力都係病因
當年係工作壓力+工作時間長,所以不斷出風癩,但我而家係FTM,都冇乜壓力,可能身體免疫力出問題

男爵府

引用:我兩個月前兩邊大脾出風癱睇過西醫好過,一

原帖由 pingpingchoi 於 16-02-15 發表
我兩個月前兩邊大脾出風癱
睇過西醫好過,一唔食藥又出番
啲西藥有類固醇
我又係出呀,我由「四度」果幾日開始,初初小腿、到成腳、到手都有、到肚都有。

剛剛早幾日去旅行,床鋪同屋企唔同晒啦,又完全無食肉、海鮮,一樣照痕。

而家用緊AI cream, 打算去睇醫生😔

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 pingpingchoi 於 16-02-15 發

原帖由 龍山仔仔 於 16-02-15 發表
我又係出呀,我由「四度」果幾日開始,初初小腿、到成腳、到手都有、到肚都有。

剛剛早幾日去旅行,床鋪同 ...
你打算睇西醫定中醫?

珍珠宮

引用:如果嚴重嘅去睇下皮膚科,暫時戒食容易引起

原帖由 Lihoma 於 16-02-15 發表

如果嚴重嘅去睇下皮膚科,暫時戒食容易引起敏感嘅食物,例如 ...
都已經著鬆身褲,請問你皮膚科有推介嗎?

珍珠宮

引用:Quote:原帖由 kavenzou 於 16-02-15 發表聽

當年係工作壓力+工作時間長,所以不斷出風癩,但我而家係FTM,都冇乜壓力,可能身體免疫力出問題

...
我自問份工都無壓力,可能過年周到去?又唔會啊

首頁

尾頁

跳至