母乳餵哺

跳至

首頁

尾頁

大宅

出世幾日,宜家我個胸漲痛,但揸奶都係得5ml左右,個胸好痛但唔知點上到奶,請問可以用電泵嗎宜家?

摸到個胸入面都幾硬下,係咪一定要按佢揸奶揸到唔硬為止?我已整左成粒鐘,但都係硬

別墅

認識瑞士牛牛第一回

NICU每日都有幾節時間可以上去埋身餵既,其餘時間就手擠或者泵。硬應該上左奶,小心塞。

大宅

回覆:bb早產入NICU點上奶?

密密揸一定得架!我囡一出世就加護病房,十二朝出院,佢完全埋唔到身,我唯有泵,一樣可以全人奶!加油!

大宅

引用:NICU每日都有幾節時間可以上去埋身餵既,其

原帖由 elainelingchai 於 16-02-27 發表
NICU每日都有幾節時間可以上去埋身餵既,其餘時間就手擠或者泵。硬應該上左奶,小心塞。 ...
我BB仲未可以食奶住,宜家吊營養液,佢太細個了,32週開刀

大宅

引用:密密揸一定得架!我囡一出世就加護病房,十

原帖由 jennyp 於 16-02-27 發表
密密揸一定得架!我囡一出世就加護病房,十二朝出院,佢完全埋唔到身,我唯有泵,一樣可以全人奶!加油!

...
咁我個胸好實,係咪要一直揸到鬆為止?我揸左成粒鐘都係實,手都軟嘛

別墅

認識瑞士牛牛第一回

係呀,要個胸鬆返先清晒d奶,用電泵加手揸啦。加油!祝bb健康成長!

大宅

引用:係呀,要個胸鬆返先清晒d奶,用電泵加手揸啦

原帖由 elainelingchai 於 16-02-27 發表
係呀,要個胸鬆返先清晒d奶,用電泵加手揸啦。加油!祝bb健康成長!
姑娘話會變石頭胸,要有奶柱先可用泵,係咪可以照用泵呀宜家?

子爵府

叻叻勳章 畀面勳章 親子達人勳章

引用:Quote:原帖由 elainelingchai 於 16-02-27

原帖由 Stepworld 於 16-02-27 發表
姑娘話會變石頭胸,要有奶柱先可用泵,係咪可以照用泵呀宜家?
我生完喺醫院姑娘都叫我手揸先,但我揸好耐都係得10ml左右,掌握唔到技巧,手軟加頸痛,我去泵奶房用電泵,泵到20-30ml, 之後我冇再揸奶,全泵

男爵府

引用:出世幾日,宜家我個胸漲痛,但揸奶都係得5m

出世幾日,宜家我個胸漲痛,但揸奶都係得5ml左右,個胸好痛但唔知點上到奶,請問可以用電泵嗎宜家?

摸到 ...
5ml好正常,加油,渣下渣下就會多

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 elainelingchai 於 16-02-27

大宅

引用:Quote:原帖由+Stepworld+於+16-02-27+發表

原帖由 Yipip 於 16-02-28 發表
你邊間醫院,一般都有醫院級泵借黎用,用醫院級機ok的。
我住威院,但前天已出院了。宜家有幾多就雪幾多奶,每日運去醫院。頭先第一次拎過去,五樽仔有兩樽溶左

姑娘叫我買成個箱果d去運奶過去

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 Yipip 於 16-02-28 發表你邊

大宅

引用:Quote:原帖由+Stepworld+於+16-02-28+發表

原帖由 Yipip 於 16-02-28 發表
即係要冰住啲奶運過去? 咁你用ithermo la.
Ithermo係邊度有得賣?

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 Yipip 於 16-02-28 發表即係

大宅

引用:NICU每日都有幾節時間可以上去埋身餵既,其

NICU每日都有幾節時間可以上去埋身餵既,其餘時間就手擠或者泵。硬應該上左奶,小心塞。 ...
已上左奶?但我未見有奶柱既,請問點樣可以多d奶?呢兩日我都係每次得15ml,少得好可憐

伯爵府

引用:出世幾日,宜家我個胸漲痛,但揸奶都係得5m

摸到 ...
我個女都係nicu, 今日第五日上左60ml,全pump, 我3個鐘pump一次,飲炒米茶,無上奶湯,勤力pump, 多按摩

大宅

引用:Quote:原帖由+Stepworld+於+16-02-27+發表

原帖由 mmkk12 於 16-02-29 發表
我個女都係nicu, 今日第五日上左60ml,全pump, 我3個鐘pump一次,飲炒米茶,無上奶湯,勤力pump, 多按摩

...
你好勁呀!我都唔知點按好,一摸就痛

子爵府

畀面勳章

引用:Quote:原帖由 mmkk12 於 16-02-29 發表我個

原帖由 Stepworld 於 16-02-29 發表
你上左奶ga la! 仲勁多添,先搞到變石頭胸

擠得5ml係因為你乳腺未通

你先熱敷,再慢慢打圈按摩,唔好心急用泵住,用手擠,拇指和食指C字圍住乳暈,按下並向前擠,每3小時擠奶一次,每次擠半小時,記住半夜果次最重要,盡量唔好miss

唔好心急,初初幾日未必咁快通到,勤力熱敷,按摩,手擠,慢慢會通到,咁就有奶柱,咁奶量就倍增

伯爵府

引用:Quote:原帖由 mmkk12 於 16-02-29 發表我個

原帖由 Stepworld 於 16-02-29 發表
打圈按,石頭胸就麻煩

別墅

認識瑞士牛牛第一回

一摸就痛,咁就要先冷敷,舒援一下,之後就忍痛慢慢按,希望快d通到,最怕塞得耐收奶。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊