嬰兒用品

跳至

首頁

尾頁

大宅

MommyPanel勳章 認識瑞士牛牛第一回

請問你地既孖B係點湊咖?我本身有一個兩歲大既仔,我99湊,另外想請一個工人湊孖B(未出世),你地覺得O唔OK? 但99唔會幫手湊孖B,只會間唔中望兩眼, 如果請兩個工人,我屋企唔夠位住

大宅

我有兩個小朋友, 差14個月都要兩個工人, 若果妳個工人可以揍到2個就真係超勁! 我都係無地方比佢地, 所以, 兩個工人要share一間房, 但佢地係親戚, 相處較易。

別墅

回覆:孖B請一個工人?

我想請一個工人,有冇好介紹?

大宅

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

我都係請一個工人, 因為無住比兩個工人, 但因為驚佢走, 我地夜晚會一個B跟工人, 另一個同我地同房

大宅

JNSW 發表於 16-4-15 16:29
我都係請一個工人, 因為無住比兩個工人, 但因為驚佢走, 我地夜晚會一個B跟工人, 另一個同我地同房
...
你係ftm?定要返工?

大宅

開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回

回覆 ling_198710 的帖子

我要返工

侯爵府

一個工人,由NB湊到4歲幾
不過我自己一放工係落手落腳做好多
未讀書前絕對冇問題

但當小朋友大,我放工要教下佢地做功課,認真咁睇下書,管教下禮貌個D,所以宜家唔多時間幫手做到家務/執下野
但我自己仍然想將自己個少少時間用黎陪晒小朋友,由得個工人慢慢清潔啦

adrio    發表於 16-4-26 11:02

大宅

引用:請問你地既孖B係點湊咖

原帖由 ling_198710 於 16-04-13 發表
請問你地既孖B係點湊咖?我本身有一個兩歲大既仔,我99湊,另外想請一個工人湊孖B(未出世),你地覺得O唔OK? 但9 ...
孖b 得一個工人,除非你請到個“醒目“既就得!

大宅

我有個五歲仔加對十個月孖呀,日頭姐姐湊我睇大仔,夜晚就我睇b,姐姐訓覺,我姐姐好鍾意bb所以佢好ok

子爵府

回覆:孖B請一個工人

我大女就嚟4歲,孖b7個月大。都係一個姐姐+奶奶。大女返全日,奶奶日抖會幫手睇一個。夜晚就我同老公自己攪。so far都ok~
我見姐姐平時一湊2係ok嘅,假設佢地冇同時間喊/肚餓的話…
如果2個bb一齊喊你會expect姐姐點處理?可唔可以由得bb喊等姐姐處理完一個先到另一個?不過你要預咗bb成日喊…因為一個b喊緊嘅時間就算另一個換好片食飽奶都好大機會繼續喊。
姐姐仲要唔要做其他家務? 要嘅話你要諗埋你想佢點樣同時handle家務同孖b喊/肚餓…
如果奶奶完全唔理孖b的話請鐘點幫下手會好d…唔係嘅話就算你姐姐唔嫌辛苦都唔可以同時間處理咁多野…或者可唔可以問下奶奶可唔可以喺大仔返咗學嗰時幫多少少手睇下孖b

大宅

coraor 發表於 16-4-18 19:24
我大女就嚟4歲,孖b7個月大。都係一個姐姐+奶奶。大女返全日,奶奶日抖會幫手睇一個。夜晚就我同老公自己攪 ...
我expect姐姐處理完一個先到一個,不過掃風點算?掃完一個到一個?奶奶唔會幫手湊孖B,日頭應該帶我大仔出街唔會响屋企,我同老公都覺得家務可以自己做返,奶奶會煮飯,
夜晚我放工可以自己湊返孖B,不過家務可能要佢做少少.....
請鐘點會唔會貴D?因為係孖B...

子爵府

引用:Quote:coraor 發表於 16-4-18 19:24 我大女

原帖由 ling_198710 於 16-04-19 發表
我expect姐姐處理完一個先到一個,不過掃風點算?掃完一個到一個?奶奶唔會幫手湊孖B,日頭應該帶我大仔出街唔 ...
你叫姐姐處理完一個先到另一個即係如果2個一齊餓,姐姐先同一個換片+餵奶+掃風,攪完哂放低佢,先到另外一個。而唔係餵完一個未掃風就餵第二個,因為未掃風就放低bb如果嘔奶就好危險。
你日抖可唔可以分開2間房比bb?因為當一個bb喊緊(等緊被處理嗰個),就算另外一個換好片食飽奶,當佢比另一個嘈住,放低佢都一樣係喊(除非食食下訓咗)。
如果分開房,會容易d暗完一個訓到另一個。
同埋你預姐姐分別處理哂2個b之後,又已經到下一個cycle…
真係得一個姐姐嘅話…就算請到姐姐你都預佢好快唔做,不如試下排育嬰院,排到可以幫輕姐姐

子爵府

回覆:孖B請一個工人

同埋咁樣湊法姐姐一定冇時間做家務,暫時可能要請住鐘點先,到bb識坐可以自己玩一陣,姐姐會有返多少少時間做其他家務

大宅

coraor 發表於 16-4-19 13:28
你叫姐姐處理完一個先到另一個即係如果2個一齊餓,姐姐先同一個換片+餵奶+掃風,攪完哂放低佢,先到另外一 ...
好彩你咁講,我都醒唔起,佢搞掂一個.再到一個已經無晒時間...唉.好煩惱...多謝你提點咁多野><

子爵府

引用:Quote:coraor 發表於 16-4-19 13:28 你叫姐

好彩你咁講,我都醒唔起,佢搞掂一個.再到一個已經無晒時間...唉.好煩惱...多謝你提點咁多野><
...
唔使客氣
你孖b幾時出世呀? 大仔係咪會9月返學呀?大仔返咗學會唔會有機會幫下手睇細b呀?唔係我驚你成日都要請姐姐啦 (太辛苦唔做)
你預早d請姐姐喎…好多聽到湊孖嘅都已經唔肯做㗎喇…

大宅

coraor 發表於 16-4-19 15:30
唔使客氣
你孖b幾時出世呀? 大仔係咪會9月返學呀?大仔返咗學會唔會有機會幫下手睇細b呀?唔係我 ...
孖B 9 月出世^^大仔唔會返 N 班呀 >< 好怕仔仔打孖B,妒忌
係....之前托人問下佢地工人有無好介紹,聽到孖B已經話唔湊
我同個屋企人講完請工人問題,我真係唔識講咩好,佢話唔可以寵個工人,日頭夜晚都要工人湊,仲要做埋家務,我自已係孖B親生阿媽都覺咁樣辛苦~.~

子爵府

引用:Quote:coraor 發表於 16-4-19 15:30 唔使客

孖B 9 月出世^^大仔唔會返 N 班呀 >< 好怕仔仔打孖B,妒忌
係....之前托人問下佢地工人有無好介紹,聽到孖B ...
你大仔得2歲咁細,唔多唔少都會妒忌㗎喇,不過你奶奶淨係湊大唔理d細會好d嘅…咁樣佢唔會覺得大人喺孖b出世之後唔理佢。
你日夜都要工人湊仲要做家務咁你咩時間比佢休息?佢唔可能24小時唔訓覺㗎喎…就算佢訓唔夠湊湊下阿b恰眼訓而有任何意外發生就唔好啦…

adrio    發表於 16-4-26 11:06

大宅

coraor 發表於 16-4-19 18:29
你大仔得2歲咁細,唔多唔少都會妒忌㗎喇,不過你奶奶淨係湊大唔理d細會好d嘅…咁樣佢唔會覺得大人喺孖b出世 ...
希望大仔唔好妒忌啦><到時又要上黎請教大家我都係同屋企人講,工人日夜都要湊孖B,仲要做埋家務,佢無時間休息喎,唉
希望到時無人理我地點用個工人,真係好怕個工人頂唔順走左><

子爵府

引用:Quote:coraor 發表於 16-4-19 18:29 你大仔

希望大仔唔好妒忌啦><
如果你好似你屋企人咁樣用工人,冇可能有姐姐可以頂得順…你起碼要有8個鐘比姐姐休息(佢訓唔訓係佢嘅事),唔係有咩家居意外整親bb/姐姐都唔好啦…
唔知你係咪同奶奶一齊住,如果唔係夜晚咪自己湊比姐姐休息囉…
夜晚老公會唔會幫手餵夜奶?如果得你一個餵嘅話,最好將2個bb tune到唔同時間食奶(你到時會知道點樣做到㗎喇),不過你會成晚冇得訓…

大宅

回覆:ling_198710 的帖子

仲要預對twins易搞,孖易早產,輕磅,一定係一對一,仲要工人做到合妳要求,衛生標準,只有亞媽自己或熟手陪月先得。其中一個病點算?如果仲有屋企人話一個工人可以做晒,妳叫屋企人示範一日。我大仔三歲,孖三個月大,兩工人,無親友幫手睇,要返工。

首頁

尾頁

跳至