自由講場

跳至

首頁
12345...8

尾頁

侯爵府

好媽媽勳章

二女小四,自己落樓等校車都話唔得。又唔洗過馬路,有電話,有其他家長可以幫手睇下。
我仲要攪細女,細女早一個鐘都叫唔到起身,係噤扭計。想我點呀?
已經日日5:30就起身,我都想個個都接送,可惜我唔識分身。
大女就係太緊張,管接管送,連坐地鐵都唔識,比同學笑。
係咪落下樓等下校車都噤唔放心,
得我一個,想我點?
琴晚食飯當住d女又係到講,話男人搵老婆要識煮送,唔靚唔緊要。
都已經唔係第一次講。
我火起答佢,唔識煮飯可以出去食,個樣唔靚男人連帶都唔想帶出街啦!
我叫佢去傭庸中心搵老婆。
我初初都唔識煮飯,肯學咪得囉!
宜家鼓油雞,生炒骨難d都整到比佢食,只係口味要就小朋友,唔會煮濃味送。
有本事咪請個大廚係屋企候命,
我都沒話佢窮,成日係都ee哦哦!
三個細二個大,口味點都係就小朋友啦!有邊個屋企唔係噤?
食得三個送,又唔係食得多。
真係谷鬼氣。
唔夠講就發脾氣!!!
我當住佢面同d女講,如果個男人係厭棄你唔識煮飯,你一腳踢佢去非洲,要黎都無用。
伸完!(emoji)(emoji)(emoji)

SiuBBee    發表於 16-5-10 17:29
車仔人    發表於 16-5-10 14:37

大宅

Jm唔好勞氣 佢咁唔滿意叫佢呀媽煮比佢食啦
你已經照顧幾個佢仲咁多野講

子爵府

你老公好大男人同唔識體諒老婆,食飯鍾意發表自己既歪理當道理,老婆辛苦煮飯仲厭三厭四,又話淡又話唔識煮,根本係佢自己食得太咸太油,同我爸爸好似我屋企都係三姊妹,我地由懂事開始已經唔鍾意爸爸,所以樓主你三個囡囡應該都會咁....

子爵府

回覆:我就黎比個老公激死

你冇工人仲生第三個???

珠媽    發表於 16-5-10 15:39

男爵府

hotingmum 發表於 16-5-10 13:00
你冇工人仲生第三個???

冇工人 點解唔可以生三個?

珠媽    發表於 16-5-10 15:39

伯爵府

c6係咪潮州人?

珍珠宮

回覆樓主:

咁黑人憎,係細路面前我會直接問佢你講夠未,個家係需要一個好老公好爸爸,你扮咩野?而家叫你上網寫食評咩。

男爵府

回覆樓主:

老實講我會睇小朋友身型 而放唔放心 我大仔肥 大份 小二已經放心 自己返學放學 但二仔太細粒 唔太放心 因為見過佢咩住書包好似龜反肚既跌落地下

侯爵府

好媽媽勳章

waiman0614 發表於 16-5-10 13:03
冇工人 點解唔可以生三個?

d問題真係好奇怪[/s

pomanlife    發表於 16-5-10 15:38
湊3個真係好辛苦!希望個個快高長大、身體健康![color=DarkOrchid]

男爵府

大廚勳章

回覆 venus228 的帖子

我老公都鐘意食重味餸, 以前無小朋友, 間中整吓無所謂, 而家有小朋友, 當然清淡為主, 但老公明顯唔啱食咁嘅樣, 個仔夾餸俾佢都唔想要咁, 我嬲嬲哋咪話, 唔知以為個仔俾毒藥你食

男爵府

venus228 發表於 16-5-10 08:47
二女小四,自己落樓等校車都話唔得。又唔洗過馬路,有電話,有其他家長可以幫手睇下。
我仲要攪細女,細女 ...
你老公都講得啱的, 現在太唔安全啦, 咪話一個小四的女孩單獨落樓唔放心呀,
亞婆都驚啦, 屋企D男人真係要幫手管接管送先得架......

侯爵府

好媽媽勳章

waiman0614 發表於 16-5-10 13:09
老實講我會睇小朋友身型 而放唔放心 我大仔肥 大份 小二已經放心 自己返學放學 但二仔太細粒 唔太放心 ...

我個女已經小4,係老公成日都覺得個女好蠢,樣樣都唔放心。個女全級考第四都可以話佢讀書噤差,成日大大聲白痴、底能噤鬧,唔合佢心意又發脾氣。我真係人都癲。
佢係樣樣都想人跟佢意思去做,唔可以有自已意建。
就連平時出街食飯都係噤!
問佢想食咩?答你鍾意啦!你想食咩咪食咩!
跟住話去邊到邊到,佢就話坐得唔舒服,又話唔食呢樣。
最尾都係簡左佢鍾意食的。
d女知道,都唔講去邊到食了。
湊3個真係好辛苦!希望個個快高長大、身體健康![color=DarkOrchid]

侯爵府

好媽媽勳章

艾森 發表於 16-5-10 12:52
你老公好大男人同唔識體諒老婆,食飯鍾意發表自己既歪理當道理,老婆辛苦煮飯仲厭三厭四,又話淡又話唔識煮 ...

最鍾意話,你去返工,我係屋企囉!你搵夠錢養家就得架啦!
我就無野講了。

luckyQ    發表於 16-5-10 14:21

侯爵府

好媽媽勳章

lalalumlum 發表於 16-5-10 13:04
c6係咪潮州人?

唔係都噤!老爺都唔會噤!反而奶奶會噤!所以兩個第三句就嘈

侯爵府

好媽媽勳章

福水 發表於 16-5-10 13:14
你老公都講得啱的, 現在太唔安全啦, 咪話一個小四的女孩單獨落樓唔放心呀,
亞婆都驚啦, 屋企D男人真係要幫 ...

佢幫到手當然最好!佢幫唔到手,點解要求人識分身?我都好辛苦,真係唔洗做咩?我5:30就起身整早餐比佢食,跟住大女、二女、三女,個個都唔同時間出門口。我要攪點晒佢地之得閒食,我唔敢講自已100分,都算係噤啦!

子爵府

2018復活節勳章 BK Milk勳章

冇工人 點解唔可以生三個?x2

男爵府

女仔自己搭(emoji)係危險

大宅

最關心BB問題熱投勳章 畀面勳章

venus228 發表於 16-5-10 08:47
我仲要攪細女,細女 ...
我還是單身,理解唔到「點解兩公婆好好地溝通」都咁難?
點解會選擇喺囝囡面前單打?
甚至我的親身經歷「夾在父母中間傳話」。
小朋友係聽得明父母的單打或悔氣說話的。
小朋友能夠透過大人說話的語氣感受到情緒,繼而對大人有相應的負面印象。
例如,爸爸當眾嫌媽媽,媽媽悔氣回應,孩子會覺得爸爸蝦媽媽,變成唔鍾意爸爸。

如果樓主的先生覺得二囡獨自等車係危險,佢有無積諗方法配合?例如佢返工早點出門,陪二囡等車?如果佢做唔到,有咩資格要求咁多?
在我的認知中,家庭需要共同承擔的,而不是其中一方單方面諸多要求又不多作付出。

男爵府

回覆樓主:

唔洗勞氣,佢就係見你好蝦又聽話先咁講野,你唔好show佢跟返自己意願去做野佢就吹你唔脹

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

你是否B6所以佢甘講

首頁
12345...8

尾頁

跳至