婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

唉!我老爺奶奶自從在我地搬出去後(雖然每日都見),就怕我無服侍好佢個仔同d孫!驚我屋企無好飯送,無湯水比老公同d孫飲,所以奶奶每日佢自己煮好飯送都會用飯盒另外打包比我反屋企,有時候煲湯亦一樣!但我屋企已每日有工人姐姐煮飯,每晚三送一湯!
今晚我要去佢度接反阿女,由於公司有野搞遲左,所以反到去奶奶家已7點幾了,但我接完仲要搭車反屋企,小朋友未沖涼未食飯,我好想第一時間接完佢地就走,但係奶奶除左比送我拿回家之外,仲叫我飲碗!我心想甘熱有排涼,有排先飲完,甘我反到屋企咪好夜,但奶奶煲既湯,我前晚先煲完,所以我話吾飲了,我都係呢兩日先煲完湯,呢個時候,我老爺好惡甘話:你有鬼煲湯咩!之後我就不停解釋,我仲同我奶奶講:你琴日來我度咪見到我個湯煲囉!我奶奶無出聲!果刻我好嬲,88都無打就走了!依家想起真係好吾開心!因為我平時要反工,一有時候就煲湯燉野比小朋友食,自己盡量做個稱職的媽媽!但係佢地成日都擔心我小朋友食吾飽著吾暖!次次見親阿女就話我阿女瘦,係咪無野食!我真係好嬲!
唉!依家佢地屋企話來緊裝修,要來我度住兩個月,佢地吾係一兩個,至少有五個人呀,再加埋我本身屋企連姐姐,共有11個人一齊住,我屋企得兩個房,佢地話照訓地下,連叔仔一家4口,共5個小朋友,都吾知點住!問題係,我反吾到以前甘好忍耐力呀!我怕同住呢個月我會日日都同佢地吵大鑊呀!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

Jolin_Yuen    發表於 16-6-7 12:35

大宅

回覆:一句\'你有鬼煲湯咩!\'觸發左我的怒火!

接收6299就話姐,仲要接收埋叔仔一家,想死。
我99長期話佢個孫我個仔跟我六日就瘦一個碼,一至五跟佢就肥,我都怕左佢,我咋番我老公,我老公都聽得多就咋番我99,係呀點止一個,瘦左幾個碼。

大宅

回覆樓主:

11個人仲要兩個月!!爭廁所都爭到癲……小朋友又嘈 有無得拒絕架?叫c6出面啦

wcpcelia    發表於 16-6-7 16:44

珍珠宮

出去租兩個月唔得?
11人一間屋,我諗起都驚!

侯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

11人點住呀
早上去廁所有排爭。。。
我諗樓主唔夠一星期已經癲左
接收6299已經好勉強,叔仔一家叫佢地搵地方住住先啦。

大宅

回覆樓主:

十一個人根本住得落都好5方便,比我就黑面,叔仔一家咁厚面皮既,

Jolin_Yuen    發表於 16-6-7 12:36

子爵府

回覆:queenie3y 的帖子

11個人 個 洗手間 一定 長期 使用中
點頂呀 !
你老公點講?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 趣教勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

叫佢地租service apartment/ airbnb啦,如果係兩老收留兩個月我都尚可容忍,但叔仔一家斷估有收入架嘛,兩個月租地方錢都唔願俾? 叫你老公開聲叫佢地租地方啦,點住呀

男爵府

queenie3y 發表於 16-6-7 00:30
唉!我老爺奶奶自從在我地搬出去後(雖然每日都見),就怕我無服侍好佢個仔同d孫!驚我屋企無好飯送,無湯 ...

係時候同你老公傾吓叫佢哋去租酒店或者service apartment住啦!兩房住11人???

子爵府

no way,咁樣比62鬧,淨係2老都no way

公爵府

回覆樓主:

痴線……

男爵府

shky 發表於 16-6-7 02:23
11個人仲要兩個月!!爭廁所都爭到癲……小朋友又嘈 有無得拒絕架?叫c6出面啦
...

同老公講過!老公話無問題呀.!佢地中意咪過來囉!訓地下都得架!
大家吾好以為我老公講笑呀!係講真架!而老爺奶奶叔仔果d就係打算過來打地鋪!雖然以前我地都試過住甘多人,但以前有4間房,依家又多左我姐姐,好吾方便!因為點都要比個位姐姐訓架!
我同奶奶講,我可以反去娘家住,因為娘家得我阿媽同細佬,有三間房!奶奶就話吾好!佢地好要面,吾想我反外家住!但連我姐姐都話要跟埋我反去娘家住,佢頂吾順老爺奶奶,但我反去住,吾可以日日見小朋友,又要同老公分開!(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

mimi26 發表於 16-6-7 07:16
no way,咁樣比62鬧,淨係2老都no way

搬開左,佢地對我超無信心!老爺成日d語氣好差鬧我,有時候一句就ok左我!原本以前我都忍得好辛苦,依家搬左,我真係頂吾順了!本身我性格都火爆既!次次比佢鬧完,我實頂反佢轉頭,但姑仔眼中就會覺得我對老爺奶奶吾好囉!但我覺得先撩者賤囉!我老爺一鬧係鬧d無理由既事!同埋係d小事!好似琴晚煲湯事件甘都比佢鬧!

男爵府

micling 發表於 16-6-7 03:56
11個人 個 洗手間 一定 長期 使用中
點頂呀 !
你老公點講?

老公好歡迎(emoji)(emoji)(emoji)

男爵府

咸蛋三寶飯 發表於 16-6-7 06:09
係時候同你老公傾吓叫佢哋去租酒店或者service apartment住啦!兩房住11人???
...

佢地潮州人,喜歡團結!喜歡大家庭!自己個仔有間屋,寧願訓地下,都要一齊住呀!點會去租其他地方呀!

男爵府

rayrayus 發表於 16-6-7 05:05
叫佢地租service apartment/ airbnb啦,如果係兩老收留兩個月我都尚可容忍,但叔仔一家斷估有收入架嘛,兩 ...

無可能!叔仔收入在貧窮線下!老公都吾知幾錫佢地一家幾口,對佢老婆仔女仲好過對我地呀!保險都100%比叔仔呀!佢地無出去租屋呢d念頭!一話裝修就話來我度住!奶奶仲話,油完油要等油味散,起碼一兩個月呀!甘加埋裝修時間,都吾個止吾止兩個月呀!

男爵府

winnie-p 發表於 16-6-7 03:54
十一個人根本住得落都好5方便,比我就黑面,叔仔一家咁厚面皮既,

黑面?我老公情願我反娘家住都要比佢地屋企人住呀!我永遠都係放在最後考慮因素,或者不用考慮!

男爵府

feifei_baby 發表於 16-6-7 07:36
痴線……

佢地痴線不止呢d!所以我真係好怕對住佢地呀!一分鐘都吾想呀!

男爵府

queenie3y 發表於 16-6-7 07:56
黑面?我老公情願我反娘家住都要比佢地屋企人住呀!我永遠都係放在最後考慮因素,或者不用考慮!
...
咁你仲要顧慮乜嘢
帶埋小朋友返娘家住啦
你乜都諗埋你老公
但係佢呢~

懿仔媽媽    發表於 16-6-8 14:20
wcpcelia    發表於 16-6-7 16:44
lamdou    發表於 16-6-7 12:53

大宅

帶埋仔女返娘家住啦。男家要面者,你咪同佢癲啦,要面就出去租豪宅啦!一陣迫走姐姐仲麻煩呀!

lamdou    發表於 16-6-7 12:53

首頁

尾頁

跳至