心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

一份工一做做左18年,是人生第二份工,今日足之的起心肝執野了,準備等通知離開,講真冇咩唔捨得,只是好感慨,我明白一朝天子一朝臣,我再留戀亦冇意思,而家只是希望盡快得到通知,攪埋手尾,早點離開,亦希望盡快找倒新工

good_pig    發表於 16-6-19 18:58
Jolin_Yuen    發表於 16-6-17 16:12
lamdou    發表於 16-6-17 12:38

別墅

SofiaNg505 發表於 16-6-17 01:09
一份工一做做左18年,是人生第二份工,今日足之的起心肝執野了,準備等通知離開,講真冇咩唔捨得,只是好感 ...

加油

子爵府

一份工做 18年…

象牙宮

一份工一做做左18年,是人生第二份工,今日足之的起心肝執野了,準備等通知離開,講真冇咩唔捨得,只是好感 ...

明白, 我都曾經歷過, 不過我打的工, 沒有你長情。

沒有你正面。 過了那些年。

現又因健康出了問題。 家庭問題多多。人生經歷高高低低。
往往自己都是被動。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

引用:Quote:SofiaNg505 發表於 16-6-17 01:09 一

原帖由 333s 於 16-06-17 發表
明白, 我都曾經歷過, 不過我打的工, 沒有你長情。

沒有你正面。 過了那些年。
你也加油,努力,往往健康是由心情影響,不要想太多負面東西吧,我相信神,衪有主宰一切,我今天離開這公司又如何,沒有人當作一回事,公司是無惰的,只有健康,家庭才是最重要

象牙宮

SofiaNg505 發表於 16-6-17 07:46
你也加油,努力,往往健康是由心情影響,不要想太多負面東西吧,我相信神,衪有主宰一切,我今天離開這公司 ...

thanks for 心理加了正能量。

我一向覺得打工, 一种交易。 為公司解決問題, 公司就付我人工。
我看醫生次數多, 也提出無薪。因為深知公司要賺錢。不可能白白養我。
(人生經歷) 酸甜苦辣 。也曾被公司炒過, layoff, 迫你走, resign, 做小生意, 風光過, 失敗過。
人生就是那樣吧。

公司是無情的,只有健康,家庭才是最重要。
后二者都離我遠去。 今年為健康, 我不斷求醫。求存的一种方法。

plumtree    發表於 16-6-20 13:53
想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

瑪瑙宮

逗留一間公司太耐, 人會退步, 係時間轉下, 加油!

子爵府

畀面勳章

我朋友做左廿幾年最近被裁。。上司一句做埋今個月就拜拜了。。雖然補了二百多萬,但廿幾年的青春為了公司,好無情。。大家加油。。

男爵府

jeremylui83 發表於 16-6-17 18:19
我朋友做左廿幾年最近被裁。。上司一句做埋今個月就拜拜了。。雖然補了二百多萬,但廿幾年的青春為了公司, ...

200百幾萬

瑪瑙宮

我朋友做左廿幾年最近被裁。。上司一句做埋今個月就拜拜了。。雖然補了二百多萬,但廿幾年的青春為了公司, ...

我又唔係好認同, 廿幾年話為公司都係為自己姐, 您無糧出比我睇下我重為唔為您? 人隨時都要兩手準備.

okhk    發表於 16-6-20 16:27
plumtree    發表於 16-6-20 13:53
mini1204    發表於 16-6-20 12:47

男爵府

畀面勳章

回覆:今日執定野了

講真依家除咗政府工,根本就無咩公司可做到退休,人越大就更要有心理準備,隨時畀人栽走或迫走,公司環境好就養多一個唔係問題,公司一唔掂,就馬上炒年資最高嘅人,總之就唔會同你講心啦!

333s    發表於 16-6-20 14:07
plumtree    發表於 16-6-20 13:48

大宅

引用:講真依家除咗政府工,根本就無咩公司可做到

原帖由 aptcan 於 16-06-18 發表
講真依家除咗政府工,根本就無咩公司可做到退休,人越大就更要有心理準備,隨時畀人栽走或迫走,公司環境好 ...
明白你意思的,是的,或許我太冇準備,做錯自己冇諗過有這一天,不過我公司唔係咩唔掂,係小人當道,尋日有個後生仔 last day, 當初係我請返黎的,佢有弱聽的,佢好感恩我俾機會佢,尋日向我針茶,我即時喊了出來,我冇能力保護佢地,連自己也失去工作,公司攪成咁,真的唔願做下去,都係那一句早走早著

男爵府

回覆:今日執定野了

樓主一潮天子一潮神,聽你咁講再留落去都冇意思,早走早着古語有話,賽翁失馬……!

複式洋房

水晶宮

加油

男爵府

我上一份工都係做了12年,放完新年假回去即日解顧我,理由是我跟同事相處唔到,(但我同呢個人已個作了12年),真的做了12年先知我跟呢個同事相處唔到嗎?明眼人都睇到。

333s    發表於 16-6-20 14:08

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

打工只係一場買賣...有肥雞餐都好了

大宅

引用:樓主一潮天子一潮神,聽你咁講再留落去都冇

原帖由 tommy715 於 16-06-19 發表
樓主一潮天子一潮神,聽你咁講再留落去都冇意思,早走早着古語有話,賽翁失馬……!

...
係的,根本唔願意做下去,現在等通知邊日last day, 攪成咁再做落去也沒有意思

男爵府

畀面勳章

SofiaNg505 發表於 16-6-19 22:46
係的,根本唔願意做下去,現在等通知邊日last day, 攪成咁再做落去也沒有意思

...
樓主:
吾好灰心,
你要信:一切都是最好的安排。

男爵府

畀面勳章

LOYALTY 係老細好睇重既野

首頁

尾頁

跳至