心聲留言

跳至

首頁

尾頁

大宅

我媽自從細妹讀完ive之後就唔肯返全職,由46歳開始只做part time樓面過日晨,佢本身怕辛苦唔捱得,諗住有三個女個個俾醒幾千佢,可惜兩個妹一個做癈青,長期係屋企坐唔打算搵工,做3個月但抖足1年,另一個有份工但唔俾家用,嘈佢就發脾氣,仲攞高踩鞋扑到佢瘀晒,完全冇佢地辨法,呢幾年佢成日呻2個妹唔生性,係屋企白食白住,唔俾家用唔理佢兩老,老豆做份看更俾得唔多,我唔明點解佢仲係懶懶閒,死都唔做全職,其實46歲仲做得野,唔算老到郁唔到,好多人五六十歲仲好捱得,香港地係唔捱唔得!但佢就話成50歲仲做全職俾人睇死,我心諗呢咩思想,冇錢就真係冇尊嚴喇,以前公司有個清潔阿姐66歲仲繼續做,全職仲成日OT,佢d仔女節日必定齊人book枱做節,好尊敬佢老人家,因為清潔阿姐好有骨氣好勤力,自己賺自己洗,唔想辛苦D後生,可惜我媽唔係咁諗,自己冇積蓄又唔願做,成日諗住等幾個女養佢,但現實係殘皓的,D妹自己都未攪掂,我依家係ftm自問冇能力幫到佢,但係佢死都唔做全職呢樣野真係令我好無奈,如果有80歲命,佢仲有成40年點過呀?我D妹真係死症,阿媽搵社工都冇用,唔知幾時先肯醒

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 畀面勳章

佢自己唔知驚都無法啦,
可能佢剩唔少呢,
反而你太戥佢心急你會好辛苦
花花真美好!

大宅

caca8j 發表於 16-6-27 22:19
佢自己唔知驚都無法啦,
可能佢剩唔少呢,
反而你太戥佢心急你會好辛苦

我知佢戶口少過10萬積畜,其實又點夠退休,有乜病痛真係企係到,佢本身唔係特別慳既人,熱天一定開冷氣,想食既野唔睇價錢,近年叫左收儉左少少

大宅

仲有佢大陸D窮親戚,間中黎香港飲飲食食,佢又話人情世故塞一千幾百佢地,真係救命,自己都水浸眼眉仲俾$人,我冇話可說

別墅

由佢囉,佢係要咁,你都無計喎,好似我老豆老母咁,重男輕女,幾時都係個仔緊要啲,咁我咪放手囉,係唔忍心架,咁點呀?都要堅持喎......做咗你能力範圍內可以做到嘅嘢就算.....佢唔聽你講都無計架,夾硬嚟盞你自己更加煩更加辛苦

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

回覆 Maya5488 的帖子

我面對呢D野隻眼開, 隻眼閉,因孝順我幾無錢都好,省下幾百比老人家,其他良心都會提下佢地,不過只是一次,佢唔啱聽,但都盡左責,又佢啦!佢遇到逆境會生性架啦!

男爵府

認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 陪月勳章

回覆:公屋問題家庭,阿媽完全唔為自己打算

有咩野家長就有咩仔女

大宅

julieko 發表於 16-6-27 23:49
有咩野家長就有咩仔女

係呀,身教好過言教,做媽媽榜樣真係好緊要,一個堅毅勤(emoji)既形象絕對有正面用,但唔係一朝夕既事囉,試過同佢講,竟然話:"我幾十歲就話姐,學我就死得啦"

大宅

Maya5488 發表於 16-6-28 00:40
係呀,身教好過言教,做媽媽榜樣真係好緊要,一個堅毅勤(emoji)既形象絕對有正面用,但唔係一朝夕既事囉, ...

子爵府

畀面勳章

佢山窮水盡果陣佢就會知點做,
你心急都冇用。。有啲人係唔見××,唔流眼淚的。。

pi0219    發表於 16-6-28 10:25

男爵府

2018復活節勳章 Poo得好勳章 美好大世界2017勳章

馬C落地行...可能有一日佢會醒, 面對現實
明白仔女唔一定係防老唔一定有能力養自己...
亦希望你兩妹都早日醒一醒, 生性做人
祝福你家人~

我算好彩, 亦有兩個妹, 大家有工作有家用俾, 感恩!
長大咗會識諗好多

男爵府

回覆 Maya5488 的帖子

可能你大陸亲戚超有錢,只系係媽要面,打腫块面充肥仔呢

別墅

最慘都係你老豆,個老婆加兩個女都唔生性⋯⋯

男爵府

Maya5488 發表於 16-6-27 22:09
我媽自從細妹讀完ive之後就唔肯返全職,由46歳開始只做part time樓面過日晨,佢本身怕辛苦唔捱得,諗住有三 ...

同我呀媽好似,我17 歲出里半工讀,佢果時都好似40幾,佢初時有做part time, 但後來懶得做,成日話好悶,怪人地放假唔陪下佢,响我眼中,絕對不是一個榜樣,成日推話自己身體唔好,事實係,自己怕受氣唔捱得,好笑到同我講起自己唔想住公屋,想住私人樓,我心諗,你已經好好彩,好多親年紀大過佢重捱緊full time

男爵府

開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第一回

你阿爸最可憐........ 好多癈青都是父母做成。

別墅

Maya5488 發表於 16-6-27 22:09
我媽自從細妹讀完ive之後就唔肯返全職,由46歳開始只做part time樓面過日晨,佢本身怕辛苦唔捱得,諗住有三 ...
你冇系屋企住?

大宅

佢老咗冇錢就會揾工架啦,60歲都有工啱佢做嘅,放心啦。
世界需要快樂,熱情,愛和歡笑

大宅

lamdou 發表於 16-6-28 12:41
馬C落地行...可能有一日佢會醒, 面對現實
明白仔女唔一定係防老唔一定有能力養自己...
亦希望你兩妹都早日 ...

我一直好羨慕d家庭個個都正正常常,有工做又肯互相幫助,唔會帶俾屋企麻煩

大宅

lastLonger 發表於 16-6-28 17:33
你冇系屋企住?

我畢業冇耐就搬出去住,已經差唔多十年,結左婚有頭家,見到佢地咁真係唔敢同人講,好想佢地好好地,我生左阿女更感覺到家庭團結的重要,佢地唔好,長遠對我地都有大影響,有時想個女同細姨們去下街玩既機會都冇,依家佢地真係自我封閉,佢唔做野唔俾家用鬧佢地幾句當我地仇人,好記仇,大家已冇計傾

別墅

Maya5488 發表於 16-6-28 18:51
我畢業冇耐就搬出去住,已經差唔多十年,結左婚有頭家,見到佢地咁真係唔敢同人講,好想佢地好好地,我生 ...
原來係甘!畢業冇耐就搬出去住!!你好獨立!家庭團結真係非常重要!對小朋友成長影響都大!

聽你甘講,妳2個阿妹都大個女!竟然仲唔生性過細個個時.
我開頭以為佢地係18,22! 估唔到越大個月唔生性!
二伯母就愛面子! so sad!

真係要辛苦妳去教育佢地!

首頁

尾頁

跳至