自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

純呻…

如果唔係我前面揹住個bb,後面揹住個背囊,我係好願意將個放滿貨既購物籃從架購物車搬上個收銀台,但個收銀姐姐見到我甘,都完全無意欲協助下我,ok,甘我惟有硬住頭皮自己搬啦

我手已經有一個已打開的環保袋,她唔幫我
入袋都算,仲要每件貨由個購物籃拎出do完,再放在個籃邊邊,我陣間咪又要逐件放返入個籃,再搬一次上架車度?

係呢個時候,仲要有個阿姐來收我架車,我開始著火想點呀?係咪要我將成籃貨放地下入環保袋?

我叫阿姐俾返架車我,佢先推返俾我,但唔夠5秒,另一個阿姐又來收車點解甘多人手甘得閒收車,又唔開多條隊?

成日排長龍,依家多數貨都係do barcode,唔洗打價錢,多數人都用八達通,唔洗找贖,但收銀員可以slow motion慢慢do

自從收膠袋稅,多數人自備購物袋,從此收銀連入袋都唔洗做

我只係想有架車俾我載住個籃,自己入環保袋,甘既要求好過分咩?

我想講,今時今日甘既服務態度…

p.s.然後我去買麵包,個收銀姐姐見我呢哂hea(抽住大袋+前一個後一個+bb係甘郁)走出來問我要不要幫手夾包,我話唔洗,快快手夾完走,突然好感動

p.p.s.我從來唔覺得孭住bb,人地要老奉幫我,但至少唔好老奉坑我,謝謝!

侯爵府

回覆:去超市受氣

你唔好彩遇着個咁既人
你去邊間啊?基本上除左aeon指定唔幫入代果2條line外,我都未遇過咁既收銀

水晶宮

邊間收銀咁賤?

水晶宮

牛年勳章 2018復活節勳章

去PK、惠X、華X、market plaxx都會照幫我入環保袋,未遇過唔幫手入袋。

可能你真係咁唔好彩遇著個收銀。

子爵府

如果收冇主動入袋,我會講聲:可以幫我入袋嘛?

ferrari2007    發表於 16-9-22 07:39

子爵府

2018復活節勳章

sfuhsg 發表於 16-9-22 01:33
你唔好彩遇着個咁既人
你去邊間啊?基本上除左aeon指定唔幫入代果2條line外,我都未遇過咁既收銀

...

佳bo一定係咁, 個別胃康都係
ps. 個人經驗

男爵府

引用:你唔好彩遇着個咁既人你去邊間啊?基本上除

原帖由 sfuhsg 於 16-09-22 發表
你唔好彩遇着個咁既人

...

我今日去鑽石山荷里活廣場頂樓個間txxte

之前去慈雲山,樂富,黃大仙,都大致同樣遭遇

我有嬲到想投訴,但實在無甘既氣力
唯有呢度呻下

多謝看完

wcpcelia    發表於 16-9-22 09:05

珍珠宮

回覆樓主:

下次比貨直接比埋個環保袋佢。。
以我經驗,你唔比袋佢,佢係無意思去會幫手入袋。。

男爵府

引用:邊間收銀咁賤

原帖由 purple_onion 於 16-09-22 發表
邊間收銀咁賤?
鑽石山荷里活廣場頂樓個間txxte

子爵府

回覆樓主:

個bb前面頂住真係好難烏低拎野, 你有俾個環保袋佢嗎? 俾左都唔裝好正常

男爵府

引用:如果收冇主動入袋,我會講聲:可以幫我入袋

原帖由 日日媽媽 於 16-09-22 發表
其實收銀工作包唔包入袋?
我好迷惘

有d會,有d又唔會

但明明未收膠袋稅前
所有收銀都入袋

男爵府

引用:個bb前面頂住真係好難烏低拎野, 你有俾個

原帖由 bbasco 於 16-09-22 發表
個bb前面頂住真係好難烏低拎野, 你有俾個環保袋佢嗎? 俾左都唔裝好正常
...
我已經放在購物籃度

其實我唔揹bb會自己入袋不求人

珍珠宮

回覆:去超市受氣

上次我去taste比埋袋都冇幫我入,但明明之前嗰d有入。
惠康好似都一時時,aeon就會幫手入。

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 大廚勳章

sfuhsg 發表於 16-9-22 01:33
你唔好彩遇着個咁既人

...

TKO Aeon 家下自助入袋,唔再幫入環保袋,籃過籃,再拎去自助枱自便!不過見過買膠袋就會入埋!
我有一顆夜空中最閃耀的星星,我有一個墮入凡間的小天使,還有一個祇能容下我的宇宙。多謝恩賜

大宅

fcheng 發表於 16-9-22 01:41
我今日去鑽石山荷里活廣場頂樓個間txxte

之前去慈雲山,樂富,黃大仙,都大致同樣遭遇 ...

唔好嬲,錫番

子爵府

mike89 發表於 16-9-22 01:42
下次比貨直接比埋個環保袋佢。。
以我經驗,你唔比袋佢,佢係無意思去會幫手入袋。。
...

我去pk打開埋個袋比佢,佢地都會唔入。
有時問佢地,係咪唔比膠袋稅,就唔幫人入袋,佢地先會入。

公爵府

我遇過既收銀,除左aeon入袋入得好,其他都入到9588,亂咁塞入袋就算,有次好野到幫我盒雞蛋同麵包擺最底,上面擺汽水,次次我都要拆哂d野再擺過。

男爵府

想生BB熱投

日日媽媽 發表於 16-9-22 01:38

大宅

fcheng 發表於 16-9-22 01:42
鑽石山荷里活廣場頂樓個間txxte

呢間我都試過,跟住我遞個環保袋俾佢叫佢幫手入,佢就黑口黑面咁唯有照做。。。佢越唔願做,就越開口叫佢做就最好,個個唔願做就唔做咪好爽

大宅

[email protected] 發表於 16-9-22 03:53
我遇過既收銀,除左aeon入袋入得好,其他都入到9588,亂咁塞入袋就算,有次好野到幫我盒雞蛋同麵包擺最底, ...

一田都好好架,會主動問你拎左環保袋先開始嘟貨

wcpcelia    發表於 16-9-22 09:05

首頁

尾頁

跳至