在職全職

跳至

首頁

尾頁

子爵府

好媽媽勳章 畀面勳章 hashtag影視迷勳章

今天我請了假去醫院做產檢. ...壞消息不是我 or BB 出了問題...而是下午六點幾收到我上司經理嘅電話....佢話今日係在公司工作最後一日了, (即係被裁了) 特登打俾我講聲 "再見" ...

同埋話俾我知... 唔係因為我有咗... BB 保住我飯碗... 否則我也會遇上同樣遭遇... (佢話有人已經煑死我了)...

因為我本身身子問題...以前多請病...又係做主管.. 是下屬的榜樣..加上有咗... 我比其他孕媽咪做產檢比較密... 由我 11 月頭知道自己有至到現.... 差不多一, 兩個星期見婦產科醫生一次....請假又頻密.... 加上公司生意自金融海肅後一落千仗...
我也難保我放完產假後被裁啦!

男爵府

可能你放完產假, 經濟會好d,
到時咪唔使俾人炒囉, 唔好咁擔心啦.

子爵府

唔好理噤多, 做得一日得一日! 宜家你有左,佢唔可以炒你,如果你發現上司想迫你走,你點都捱完放完產假先算! 當然你復職後,要炒你都無計! 不過你都唔好諗太多,因為你好多野都控制唔到

男爵府

yes, you will never predict what will come up. now - all you need to think of is your bb and your health. they could not lay u off now, so in case they did it after your delivery. then you could have a prolong maternity leave lor. jsut think positive....

大宅

有BB保住做多幾個月好好架啦. 現在這個時勢, 保多一日得一日算唔錯了!

原文章由 py84ko 於 08-12-22 22:14 發表
今天我請了假去醫院做產檢. ...壞消息不是我 or BB 出了問題...而是下午六點幾收到我上司經理嘅電話....佢話今日係在公司工作最後一日了, (即係被裁了) 特登打俾我講聲 "再見" ...

同埋話俾我知... 唔係因為我有咗. ...
津小生及非牟利幼稚園園生的窮媽媽! ;)

禁止訪問

有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 陪月勳章

禁止訪問

大宅

你而家有左bb, 唔好甘擔心啦. 你而家係要小心身體同take care bb. 今日唔知明天事. 可能你生完bb之後經濟又好轉呢.

複式洋房

同意 !! 可能你下期中六合彩呢 !!

原文章由 bobo_bo99 於 08-12-23 08:59 發表
你而家有左bb, 唔好甘擔心啦. 你而家係要小心身體同take care bb. 今日唔知明天事. 可能你生完bb之後經濟又好轉呢.

大宅

我反而0甘諗
你生完之後...佢出足糧比你
之後你咪當係短休湊下仔囉

真係告假既理由都唔駛諗

複式洋房

係呀!唔好太擔心,其他人點講唔緊要,要保待開心,唔好影響身體。
辛福在妳手,開心時時有
到時咪當休息下,多D時間對阿B囉,加油!

別墅

生完先再算啦
無謂唸咁多啦

侯爵府

睛靈勳章

我都係今年年頭生左bb比人炒左! 但我攞住筆long service 錢檔休息. 而家比我搵到份又中意收入又好既工. 所以唔洗失望架. 船到橋頭自然直, 加油!

子爵府

我公司好鬼衰架....炒人唔會補水...用通知期代替通知金...過往被炒同事, 公司一個月通知期, 唔俾佢地接觸電腦 system 嘅嘢.

我既職位仲要兩個月通知期呀! 經理级就3個月通知期但可以即刻走. 我放完產假仲有做多11日才夠兩年呢!

子爵府

原文章由 py84ko 於 08-12-23 19:27 發表
我公司好鬼衰架....炒人唔會補水...用通知期代替通知金...過往被炒同事, 公司一個月通知期, 唔俾佢地接觸電腦 system 嘅嘢.

我既職位仲要兩個月通知期呀! 經理级就3個月通知期但可以即刻走. 我放完產假仲有做多11日 ...

嘩!你公司都好絕啊 ,如果比我我肯玩野,唔俾佢地接觸電腦 ,佢咪日日搵人跟住我做野囉! 做得噤絕,佢不仁我不義

民房

出晒糧先
跟住再去平機會告佢, 你間公司乜咁蠢, 有左BB都lay-off?

子爵府

這樣公司就係咁絕, 唔想益咗人

水晶宮

醒目開學勳章 畀面勳章

放鬆心情等生咗至算啦, 今日唔知聽日事。
孩子之心有如泥膠,當它還是柔軟可塑時,請好好把握時間,塑造你心中所愛。「忙碌」、「疲倦」永遠不是好借口,孩子大得很快,今日拿不出時間會變成明日的遺憾!

子爵府

比心機養胎好過啦, 哩的咁既公司唔好里佢啦

大宅

盡量做好本分,同保持心境開朗,可能BB好腳頭一出世你公司會好返呢,唔好諗咁多唔開心,會影響BB㗎

首頁

尾頁

跳至