自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

晨早整早餐、洗衫掠衫、中午帶阿囝學校活動(小六)要家長出席,下午4時應阿囝要求睇拆彈專家。

老公(一向返shift)適逢昨日和今日放假,佢話想今日下午瞓覺,等我地睇完戲,join 一齊晚飯。

六點幾散場,電回家,無人聽。心想佢可能出咗門口。電手機,響好耐才接聽,原來仲未醒(已瞓起碼五粒鐘)!佢話仲好攰,吾落啦,叫我買外賣!

回家我無出聲,忍忍忍,吃完外賣,收番今朝掠既衫,做這做那....... 再沖涼cool down自己(當然佢feel到我不高興)

我剛好聲好氣問佢:你約咗我食飯喎,記吾記得?
佢話真係好攰麻,咁你想點?
之後我好嬲入咗房!

我知佢返shift攰,佢每逢放假都要補眠,佢昨日放假都有午睡。再者,我無要求佢今日一齊出席阿囝學校活動,我無要求佢陪我地睇戲,只是一餐晚飯......

佢明天要返工,今日是唯一家庭日。咁多年,佢N咁多次為咗向周公面聖,將家庭閣置不理。

其實我都吾知自己忟什麼,我自己諗,我是否太mean?我是否踏入更年期?嬲啲鎖碎事?老公想休息都吾得?吾體諒老公?

呻完!

呻完!

呻完!

子爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

咁你調轉試吓

男爵府

畀面勳章

係你老公唔識do ,你唔需要憫,你憫完又係自己受返,不如慳返唔好嬲

good_pig    發表於 17-5-6 23:34

伯爵府

返shift又真係好辛苦既。係屋企食都一樣啦

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

體諒下佢, 又唔係出街玩, 人倦要休息好正常, 健康第一

子爵府

我老公唔係返shift

佢都成日訓覺訓過龍

我可以由早餐等到夜晚都等佢唔醒

我都好忟架

不過咁諗

佢訓得夠養好身體好過夾硬捱

有啲人體質可能要訓耐啲呢

伯爵府

回覆樓主:

嬲真係無用,返shift攰,照顧頭家一樣咁攰,屋企有無甜品?自己獨食一下哄返自己開心。

大宅

我本身都有返工(不用shift),但我都好攰,我都想有午睡。但我老公總認為自己返shift 放假就理所當然補眠。家務、煮飯、take care囝 都理所當然我負責。

珍珠宮

回覆樓主:

其實我明你嬲咩野,唔去大可以唔好答應,
但唔好比希望人又要令人失望

男爵府

如果佢係累係屋企訓我覺得要體諒...

大宅

ivycwl 發表於 17-5-6 22:04
返shift又真係好辛苦既。係屋企食都一樣啦

就係我都好攰,今日出咗去整日,邊得黎買餸煮

大宅

mike89 發表於 17-5-6 22:10
其實我明你嬲咩野,唔去大可以唔好答應,
但唔好比希望人又要令人失望
...

謝謝你明白我,我其實適逢佢今日放假有家庭晚飯,佢叉足五粒鐘,但就抽吾到一粒鐘比我和囝

用戶要求終止服務

唔出去食可以買壽司薄餅⋯食得開心又方便唔洗做餐死

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 親子達人勳章

唔夠瞓, 身體好容易出毛病的, 佢瞓得比佢瞓啦!

如果佢掛住打機都唔陪你就嬲啫, 捱一晚夜, 補眠几日都補唔返架.

唔好嬲, 有仔仔陪, 一樣啫!
一毫之善,與人方便;一毫之惡,勸君莫作;欺人是禍,饒人是福;不信抬頭看,蒼天饒過誰
                      *****請勿將本人网名及言論內容抄襲到任何報紙或雜誌上*****

男爵府

非常非常明白你!我C6都返shift, 我曾經都呻過類似ge事情,有個jm覆我,除左「滾」佢其他野都可以忍同體涼我都學習緊

侯爵府

回覆樓主:

我返Shift...但唔好同我講攰。。係人都會攰,但家庭都係要理,要在乎,瞓少陣唔會死,呢個係責任心問題。。我當年為參與子女學校活動,返完夜,瞓兩個鐘就去,去完又再瞓兩個鐘,再接放學,接完放學,同佢玩完。休息一陣再返夜班。。我同另一半都一樣做到,唔會死。。係攰,但值得咁攰。。。

所以你嬲,我明,呢個藉口唔係大曬,咁個個返shift都可以明正言順唔理屋企啦。。咁叫佢咪鬼結婚生仔啦。

伯爵府

kitbebe 發表於 17-5-6 22:07
體諒下佢, 又唔係出街玩, 人倦要休息好正常, 健康第一

大宅

回覆樓主:

我就算平時番工都會支力
可能你老公做野唔開心
如果一兩次係咁,要體諒
如果成年都係咁,就有d問題

子爵府

回覆樓主:

你有冇關心過佢可能有暗病???瞓極都唔夠,究竟有病但自己都唔知,還是懶懶閒闊佬懶理???

公爵府

hashtag影視迷勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我都明妳點解唔開心,妳都只係希望一家人一齊食餐飯
但佢連個少少既時間都唔願意
佢可以食飽再訓過
其他人話唔體諒佢,佢地都唔明
白一個家庭係需要互補先得
下下都要自己一個人 支撐
係唔得架,好啦,唔好再唔開心
下次同定個老公講一定要一齊,食餐飯

首頁