自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

剛睇完吳俊霆 (Elton Ng), 回港受訪片段

真係覺得攀珠峰真係同死亡只隔一線

而佢係在盲咗和缺氧情況底下

由雪巴人救回 camp 4, (都用咗 10 鐘頭先返到 CAMP 4)

過程都相當驚險

有興趣聽多些有關珠峰既人, 可以睇下佢點現身說法

https://www.hk01.com/sns/article/93409?utm_content=buffer6975e&utm_medium=Social&utm_source=facebook+hk01&utm_campaign=buffer

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170525/bkn-20170525150022873-0525_00822_001.html?eventsection=hk_news&eventid=402882b15bf57677015c293cd1f91770

伯爵府

LL1999 發表於 17-5-25 18:02

大宅

雖然是個挑戰,真心唔知為乜?!

珍珠宮

回覆樓主:

為咩

萬物皆空,因果不空

珍珠宮

2024年龍年勳章

回覆樓主:

盲住落山真係好驚

珍珠宮

牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 hashtag影視迷勳章 叻叻勳章 wyeth冷知識勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Luffy007 發表於 17-5-25 18:13
雖然是個挑戰,真心唔知為乜?!

其實我都唔明啊! 所以想聽多些佢地心路歷程

好似'瑞士機器' 佢已攀過無數山峰

珠峰都登頂咗幾次以上

今年 30/4/17 命喪珠峰, 只得 40 歲

其實我都唔明為咗咩

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

珠峰一年平均死幾十人.....

剛剛在國家頻道有一套紀錄,介紹珠穆朗雅峰直升機救援隊,我真係唔明咁危險,都仲搵條命去搏,為咗什麼?

其中一個登山客,在山上遇著高山症,當地導遊建議他,招喚救援直升機,他為了慳錢,騎驢子落山,而死亡了~

亦有一個登山客,在峰頂除了手套, 拍照給女兒看,只是五秒鐘手指變壞死了,而需要截肢~

一次登峰費用由港元五十萬到近一百萬不等~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

珍珠宮

好似d 人係峽谷行鋼線
飛車過黃河
踏單車穿沙漠
跑馬拉松
對其他人來講
無乜意義

珍珠宮

woodpecker 發表於 17-5-25 18:15
盲住落山真係好驚
佢無命喪到係珠峰, 真係奇跡, 都都要配合好多因素:

好似佢咁講

1. 靠個好勁的雪巴人救佢

2. 佢有豐富攀爬經驗, 所以盲咗都可以攀落山

3. 有個雪巴人比咗半樽氧氣佢

4. 都要靠佢有無比意志

否則 10 個小時, 盲咗, 又要落山去 CAMP 4

真係無可能

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

LL1999 發表於 17-5-25 18:02

一向知登珠穆朗不易,可以上到去係天時、地利、人和,缺一不可~一生人有一次可以上去的機會真是萬中無一,真心佩服兩位港人登山者的(後補:體能、意志、耐力)~

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

搵命博一d都唔好玩
放下自在

珍珠宮

tester5 發表於 17-5-25 18:26
一向知登珠穆朗不易,可以上到去係天時、地利、人和,缺一不可~一生人有一次可以上去的機會真是萬中無一 ...

我呢一排睇咗好多關於爬珠峰的片, 有關文章

跟本覺得攀珠峰同玩命無分別

因為上到 8848 m 咁高既山

係超出體能極限, 所以無人會知身體會產生咩變化 (就算有最好既裝備, 最好既經驗)

加上珠峰天氣變化莫測, 就正如 1996 年死咗 8 人果次

都係落山時出事

我真係覺得係玩命

我亦會反思, 其實用條命去換理想, 夢想,

係咪真係咁值得?

好在吳俊霆無死在珠峰, 如果唔係, 我作為香港人, 會有一個好傷痛既回憶

珍珠宮

回覆樓主:

依d叫活得精彩, 死得轟烈

大宅

tester5 發表於 17-5-25 18:26
一向知登珠穆朗不易,可以上到去係天時、地利、人和,缺一不可~一生人有一次可以上去的機會真是萬中無一 ...

對唔住,真心講唔出「佩服」二字
生命有意義,不是用來找死,玩命

珍珠宮

系好有鬥志, 不過甘用法吾系甘欣賞, 有意外家人點呢, 如果要人救分分害埋人

珍珠宮

Luffy007 發表於 17-5-25 18:38
同感

我真係講唔出 '佩服' 2 個字

不過又好尊重佢地個人的決定

真心如果我作為佢家人或朋友

堅唔想佢咁做

水晶宮

回覆樓主:

如果死了都係做自己好想做的事,去得預左有一半機會返唔倒來,咁死好過病死。

珍珠宮

angiehouse 發表於 17-5-25 18:39
系好有鬥志, 不過甘用法吾系甘欣賞, 有意外家人點呢, 如果要人救分分害埋人 ...
希望吳俊霆今次差點命喪珠峰,

會令佢多些反思, 除咗理想, 夢想外

身邊仲有無一些人, 事, 物

係要留住生命去體驗和珍惜

翡翠宮

LL1999 發表於 17-5-25 18:35
我呢一排睇咗好多關於爬珠峰的片, 有關文章

跟本覺得攀珠峰同玩命無分別
我連玩過山車都唔敢,我成日幻想佢會有意外,成卡車飛左出黎~掉個人出黎~磨到爛面~死無全屍~
但我唔會質疑玩過山車既人係玩命。(雖然我好驚~我上去就係玩我條命~)

而每人有自己既考慮,值唔值唔係我地去評價,係決定做呢件事既人去評價。尊重別人是基本,若佢冇傷害人,可以為自己既行為負責,就可以了。。

我更唔會得閒到開post聲討玩過山車既人~

翡翠宮

Luffy007 發表於 17-5-25 18:38
我只係佩服佢地既體能、耐力。
其實上到珠峰,只有呢兩個條件絕對不夠,真心幸運才可以做到~

首頁

尾頁

跳至