婆媳關係

跳至

首頁
12345...6

尾頁

大宅

親子旅行本來是很期待的事,但由於有不速之客,每次都會有突發事件令大家掃興。今次講一下剛回來的首爾之旅。
由於是親子之旅,每次我都會於出發前訂好全家的機票,酒店,機場接送及當地包車等,所以99每次都是橋埋手,全無後顧之憂,真正的零消費。我們當然知道每人都想買點手信給親友,或者自己到當地買點東西,所以每次我們也會給99一定數量當地的貨幣,作為Packet Money。
有到過韓國旅行的朋友們都知道大部份人都會到當地才會換韓幣,我們也不例外,出發前我們只有少量上次用剩的韓幣。
今次我們12月27日出發,但99從12月初開始就每隔一丶兩日問我老公俾韓幣佢,老公已經不厭其煩話俾佢知,我哋到當地才會換韓幣,所以到步後才給99,但她還是不斷重複,直到出發日早上,我老公剛起床99又再問。
今次老公再按耐不住和99發生口角,然後99返回自己房間,將所有旅行喼內的衣服取出,然後說不去了。坦白說,這已經不是第一次臨出發前發生吵架說不去,所以我們也沒有多作出過大反應。由於早上我有點工作要外出,回家時在屋苑出入口碰到正挽著手袋離家的99,我放下正在通話的電話問她去那裡,她黑口黑面的說會出外逛街,不同我們去旅行了。我只好點頭附和,並說你自己小心留港就好了。我一回家立即跟老公說了剛才的情況,並跟老公打賭,99回來後會罵我說我不去挽留她。
怎料不出半小時,99氣冲冲的回來了,即時跑到我房間問我為什麼見到我也不打招呼。我說我有停下跟她說了幾句才回家的。跟著99好像瘋了一樣,指著我說我講大話才大力關門回到自己房間。
最後,老公心軟了,叫我的小女兒拿着一疊韓幣交給99,然後叫99和我們一起去。最後99好像沒發生任何事情一樣收拾行李,跟著我們出發了。
後記:喜歡吃喝玩樂的99,又怎會真的放過旅遊的機會呢!但自己大吵大鬧說不去而期望我們會挽留她,第一次發生時我也會去好言相勸,但如果每一次重複發生,叫我如何再中計呢!

NipponTsuma    發表於 18-1-9 11:31
NipponTsuma    發表於 18-1-9 11:31
Jolin_Yuen    發表於 18-1-8 12:46

侯爵府

vanbux 發表於 18-1-6 16:21
親子旅行本來是很期待的事,但由於有不速之客,每次都會有突發事件令大家掃興。今次講一下剛回來的首爾之旅 ...

咁嘅奶奶,下次唔好再帶佢去

水晶宮

hashtag影視迷勳章

親子旅行本來是很期待的事,但由於有不速之客,每次都會有突發事件令大家掃興。今次講一下剛回來的首爾之旅 ...

你真係好,仲同佢去旅行,唔洗錢我都唔會同佢去旅行

子爵府

回覆樓主:

好慘 呢啲99點都唔駛旨意會帶佢去旅行。你99真係要惜福,任性而為的話對方容忍點都有個限度! 有風唔好駛盡!

Jolin_Yuen    發表於 18-1-8 12:47

侯爵府

回覆樓主

知佢性格,又要同佢去,佢咩要求盡可能快俾;免煩

大宅

ninachu 發表於 18-1-6 16:24
咁嘅奶奶,下次唔好再帶佢去

其實每次去完都話下一次唔預99,今次訂機票前都再三考慮,但最後c6 都心軟。

大宅

jackiemei 發表於 18-1-6 17:00
知佢性格,又要同佢去,佢咩要求盡可能快俾;免煩

每次都話冇下次,點知.....

大宅

anyuser18 發表於 18-1-6 16:54
好慘 呢啲99點都唔駛旨意會帶佢去旅行。你99真係要惜福,任性而為的話對方容忍點都有個限度! 有 ...

她是經典事蹟還有很多

大宅

Jessicalws 發表於 18-1-6 16:30
你真係好,仲同佢去旅行,唔洗錢我都唔會同佢去旅行

其實我寧願佢唔好同我地去,我另外俾錢佢叫佢同自己啲朋友去

男爵府

回覆樓主

嘩,佢台戲睇怕都係做比個仔睇啦,生仔點會唔知個仔咩性格,你又咁黑仔比佢拎嚟過橋,我係你我會同佢一樣係喼到拎哂衫出嚟話唔去,再拎個手袋仔話出去行街!

男爵府

哈哈....你99 真係好搞笑樣衰衰咁

大宅

哈哈,你99好好笑,不過同住都幾難去旅行唔預佢

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

同老公講~同 99去囉,我唔去了

fattymama    發表於 18-1-7 09:26
總有離別的時候

大宅

koalachan2002 發表於 18-1-6 17:26
哈哈....你99 真係好搞笑樣衰衰咁

你地冇身受其害就搞笑,身受其害真係笑唔出,我只能夠盡量唔動怒,因為到最後洩底一定係我。

大宅

Mandc 發表於 18-1-6 17:37
哈哈,你99好好笑,不過同住都幾難去旅行唔預佢

其實冇話同住一定好難唔預佢,只係有冇呢個決心,佢自己一年都同自己朋友去幾次旅行。

大宅

章魚妹妹 發表於 18-1-6 17:16
嘩,佢台戲睇怕都係做比個仔睇啦,生仔點會唔知個仔咩性格,你又咁黑仔比佢拎嚟過橋,我係你我會同佢一樣係 ...

我去因為我啲仔女,佢去純粹係吃喝玩樂。

男爵府

vanbux 發表於 18-1-6 18:09
你地冇身受其害就搞笑,身受其害真係笑唔出,我只能夠盡量唔動怒,因為到最後洩底一定係我。
...

睇佢咁屈你就知啦不過你都好忍得

大宅

koalachan2002 發表於 18-1-6 18:26
睇佢咁屈你就知啦不過你都好忍得

練左好耐啦,而且過往經驗話俾我知最後,除非立定決心叫佢搬走,否則到最後我們一家人和工人姐姐都受罪。

大宅

回覆樓主:

冇計,鬼叫你老公心軟,仲要比人屈個個係你..

伯爵府

回覆樓主

唔明點解好好地一齊出發唔得
係要做場大龍鳳為咩呢?
佢係咩太悶無野做
係要搞事呢?

首頁
12345...6

尾頁

跳至