論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

印印被拒入境 - 會是甚麼原因?? 有答案了

本應印印今日到港,但 agent 告知她被拒入境,原因未明,請問有無人試過? 究竟會有甚麼原因導致她不能入境呢?
agent 話都未試過有這樣 case, 唉....我真 '好彩' 呀 :-|

大宅

Re: 印印被拒入境 - 會是甚麼原因??

個印印係咪之前犯過事?所以被佢入境.

大宅

我都唔知,個agent電話又無人聽!

大宅

BK Milk勳章

may be on the bad list , e.g. 犯法、借錢

大宅

我都有想過,但已批出香港 visa,以為會check左先批,不會有問題。
打了去入境,職員說應該是個人問題,拒絕入境會遣返原地,不會扣留喎!唉.......

侯爵府

甘你個工人都幾蠢wor, 衰過都不改名就再申請黎香港.

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

名可以改, ID No. 跟一世 !

上次有個媽媽話收到入境處電話告知其申請之家傭改過名, 問佢仲要唔要!

男爵府

Sue

咁你真係好彩啦.. hk唔俾佢入境一定係以前衰過d犯法野.. 如果你請左咪中招..
Ding

大宅

我諗妳個工人可能犯過事, 我個agent同我講, 工人改名都無用, 因為而家用smart ID.

侯爵府

MUG依家甘先進咩? 早幾年佢地真係會改過名再入黎架bor. 甘咪還好, 等佢地知道如果衰左, black list左佢地, 無機會再返黎.

別墅

Congratualtion!!!

She must be blacklist. Just like maid who stole money from me with evidence. i maill al the inforamtion to the Immigration department and request to blacklist her. luckily u did not employ the bad maid.

大宅

全都不是呢!

據agent跟我講,那印傭帶錯了passport, 原來她有2本 passport,1本未到期,還有年多,若繼續用的話,到港做了半年就要去續期,所以她就申請了第二本,base on這本去apply所有 document。但這個

男爵府

SUE

先看看你的保險有無包這個term先。因為有一些的insurance會因為某些原因導致個工人來不到hk時會俾錢代請一個工人直到來hk為止的,你要check下你個agent先。

如果不成,那你就要去消委會投訴個agent,及court罹回公道。

複式洋房

"人為錯誤"保險唔包架,除非工人在職因傷病死亡而不能工作就包。

不過Sue你個印印都有古惑,為何要改名換姓,好人好姐點解有兩本passport,呢個印印唔要都罷!
tweetybird 寫道:
SUE

先看看你的保險有無包這個term先。因為有一些的insurance會因為某些原因導致個工人來不到hk時會俾錢代請一個工人直到來hk為止的,你要check下你個agent先。

如果不成,那你就要去消委會投訴個agent,及court罹回公道。

侯爵府

yes, 要不要都擺, agent都係.

大宅

你間agent係黑店,我相信個印印係有心改名攞過第二本passport,如果因為到期而要換passport,咁舊嗰本passport無理由唔會被註銷的,我亦都相信無咩國家會同時出兩本passport畀國民的,你今次都算好彩,個印印鬼拍後尾枕咁帶錯passport,如果唔係你就有排煩了.

依家就算間agent話介紹咩工人畀你,你都唔好要呀,一於要佢哋賠常返一切費用畀你,唔好放過佢哋,供開埋佢哋個名啦.

子爵府

個印印應該有問題先至要改名申請另一個passport。
在港因舊passport 到期而 renew indo passport,一d難度都無,只是普通手續。

大宅

我想知道印印被拒入境,入境處是否一定通知傭主,還是 agent。 因為 agent 公司職員在機場等了幾個小時都未見工人,於是四出打探 (我不知甚麼途經),這才知道工人被拒入境。

我都有點疑問 immigration 唔會通知 '接頭人'?

還有........第二日 agent 從印尼那邊才知道被拒入境的原因,因為印印 call 回印尼叫她們去接機,印印才娓娓道出被拒原因。 點解香港這邊甚麼都不知道,要印尼那邊告知呢?唔明唔明..... :-x ?-( :-x ?-(

大宅

我相信入境處係唔會有通知的,不過問航空公司或者會知道,因為個乘客被拒入境,係要原機折返,或被安排坐另一班機回去.

不過我都係估吓架咋.

別墅

[quote]
Sue^_^ 寫道:
我會去問消委會,小額審裁處,無結果的話甚至去報

首頁

尾頁

跳至