自由講場

跳至

首頁

尾頁

別墅

本身無任何宗教信仰
但是眼見身邊人,為小朋友領洗加分。怕遲了會後悔。。

若得15分,是否很難入到好的小學?

公爵府

Icy8899 發表於 18-5-27 17:56
本身無任何宗教信仰

其他人點做,我不評論。
我自己沒有,基於原則問題,既然我未能百分百接受一個宗教,我亦不會為5分去領洗。
小朋友明年考小學了。 不後悔。

PS 已上教會超過十年,但沒有領洗

大宅

畀面勳章

本身無任何宗教信仰

唔係walk in就可以洗禮, 有無了解過先 .....

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

本身無任何宗教信仰
15分唔係冇機會的。可以試試。
攞唔攞宗教分,睇下你願唔願意花時間去為呢件事認識一個宗教。唔好以為好容易,這是一個好重要的決定。。而且若果子女入了同一個宗教的學校,你也要參與當中,要有相同的理念。扮不到的。
細想一下,如果自己係不想信,就免了,如果自己都有心去相信的,可以去試試。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

自己唔會咁做,咁樣即係利用人哋嘅宗教同埋欺騙
不要從別人的嘴裡去認識我

伯爵府

回覆樓主:

領洗都要做幾個功夫。領洗左一世,驚你後悔。
就為左果d分。

用戶要求終止服務

回覆樓主

又要去上堂,又要每星期參加聚會,真係好多時間先可以做得到,最重要家長都要背嘢叻我自己就做唔到

侯爵府

虎到金來勳章 親子王國15週年勳章

本身無任何宗教信仰

no,好多官立都好好,又有聯繫官中

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

比多5分你都唔係sure win,要睇你揀邊間

珍珠宮

畀面勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

我識幾個朋友都為左宗教分而特登信教,入左小學後就過左海係神仙,唔會再返教會一類。

我自己無宗教,但因為覺得過唔到自己那關而決定唔為宗教分而信教。大仔15分自行入唔到,好彩大抽獎抽到首志願。

侯爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章

如果對宗教沒反感,
我又覺得沒所謂

水晶宮

2018復活節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

本身無任何宗教信仰

但多5分也未必一定入到你心儀學校

問你一句, 如果領洗後都派唔到你心儀學校, 請問你會如何繼續你的宗教信仰生活?

大宅

pretty_cat 發表於 18-5-27 18:37
領洗都要做幾個功夫。領洗左一世,驚你後悔。
就為左果d分。

領洗左就一世?點一世法?我識有人一早部署好呢5分,但過左就拜拜。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

當年,我仔都係15分,但要親子上一年或更多教會開的班,我自知頂唔順,冇領诜。

禁止訪問

侯爵府

回覆樓主

我不會為5分而領洗。
根本未完全信教,為咗宗教分而領洗,我覺得好似呃人咁,我接受唔到自己咁樣教導小朋友。

利申,我母校係宗教學校,我係畢業生只有20分,大把人有25分,我都沒有因此去領洗。

2011年11月媽媽
2014年02月準媽媽

伯爵府

回覆樓主

我都諗緊,但我幼稚園天主教,小學基督教,中學天主教。
但自問對佢地冇興趣,反而會有拜神。
但我朋友都有叫我為咗小朋友試下去領洗。

子爵府

親子王國15週年勳章

15 分,除非入寶校、某些二線,否則基本上冇可能「十拿九穩」,唔少「大戶人家」嘅小學 25 分都要抽。十幾年前我身邊同學唔少都係靠宗教分入,不過依家 20 分已經係 basic (舊生一樣係 20 分,為左唔畀你地呢班「宗教人」分薄機會,佢地會領洗攞多 5 分),大部份學校都係 50/50,除非你只求唔中寶。

若為多 5 分,多一線希望而領洗的話,都無可厚非。睇下你過唔過到自己果關。只要你同小朋友唔抗拒,願意學的話,我都覺得 OK。日後宗教科都有機會考試,甚至呈分。

依家可以做嘅係積極裝備自己同仔女,試考一兩間私立「保命」,自行聽天由命,唔中就睇下抽獎有冇緣份/叩門有冇機會。

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆 月見草 的帖子

官校有分加,不過係舊生分,兩軒、紅馬等 20 分都要抽,所以呢種官校 15 分中獎機會係零。

水晶宮

2018復活節勳章 wyeth冷知識勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

回覆樓主:

我女果間學校除左要有受洗證書,仲要教會出信證明你長期返教會先計果5分
感激遇上你~

首頁

尾頁

跳至