跳至

首頁

尾頁

複式洋房

最近八卦問吓附近學校的資料, 原來nursery 2010-2011 今年就已經要報名, 我以為仲可以等到下年先算... 各位媽咪有無咩打算?

我地bb 11月出世係細b, 大家諗住2010做細b學生, 定係等多年做大b學生?

禁止訪問

大宅

我近來都開始留意下邊間幼稚園好~~好煩~~

大宅

我諗住睇下到時阿b既吸收力先再決定,不過有90%都會俾佢做大仔..

別墅

吓!!咁快要睇幼稚園!!! 我第一次做mami , 無從入手呢!!
點分大細 b ar? 我住 KLNBAY , 有無好少少d幼稚園? 同埋應該注意什麼呢 ?

男爵府

我同你一樣

原帖由 大懶豬郡主 於 09-4-21 15:51 發表
我諗住睇下到時阿b既吸收力先再決定,不過有90%都會俾佢做大仔..

男爵府

KLNBAY無乜好質數幼稚園, 但好多人報德福, 我需然有報, 都收左, 但我最後比個仔讀啟思, 今年9月讀N1, 因為大家學費差唔多, 但啟思質數比較好

原帖由 KellyChim 於 09-4-21 16:49 發表
吓!!咁快要睇幼稚園!!! 我第一次做mami , 無從入手呢!!
點分大細 b ar? 我住 KLNBAY , 有無好少少d幼稚園? 同埋應該注意什麼呢 ?

大宅

我諗住2010做細b學生,N1都係返去玩下學習應該無問題掛!!
不過,我最驚就係d細菌,d朋友話一返咗學就成日病lu....

禁止發言

複式洋房

我唔係擔心幼稚園呀, 我怕佢一路升上去, 到小學就好難追, 佢會好辛苦...

JHsbb -
我地亞b係nov出世, 一般學校9月入學要足月先收... 咁即係話, 如果bb係2010入學就係細b (即班中年紀較小) 因為未足月, 如果bb係2011入學就係大b囉...

原帖由 man_man1004 於 09-4-21 18:24 發表
我諗住2010做細b學生,N1都係返去玩下學習應該無問題掛!!
不過,我最驚就係d細菌,d朋友話一返咗學就成日病lu....

大宅

我都係第一次做媽咪,乜都唔識..
乜甘快就要搵幼稚園啦?甘應該點做呀?我住太和..有無邊間好既介紹..thx..

別墅

我都打過去幾間幼稚園問過N1,有D講明如要做插班生的話,要有同學退學先入到~~~

其實我地11月細B係咪好難揾N1,因為入學時要足兩歲,無論如何都係要做插班生架喎~

複式洋房

我聽其他媽咪話, nursery最好搵d近自己的... kindergarden先再考心水學校... 除非nursery同間幼稚間有connection可以直升... 但係我附近有咩nursery我都一舊雲...

複式洋房

所以我諗緊係咪應該做大b... 話晒做細b同其他同學差成10個月 (9月足歲的話)... 10個月bb成長真係差好遠... 我真係有d擔心bb好辛苦... 將來讀書成日都好似唔夠其他同學仔咁快上手, 我怕佢會讀得唔開心... 我係咪諗得太多呢??

原帖由 cutiyuki 於 09-4-21 22:08 發表
我都打過去幾間幼稚園問過N1,有D講明如要做插班生的話,要有同學退學先入到~~~

其實我地11月細B係咪好難揾N1,因為入學時要足兩歲,無論如何都係要做插班生架喎~ ...

禁止訪問

男爵府

KAKA, 我當然知啦, 你係咪答左人呢??
我大仔因為月出世, 所以一定要做大B讀書, 而細女需然11月出世, 可以直入K1(2歲9個月), 但我地想佢再大1歲先正式返學會對佢好D

原帖由 cherryt8 於 09-4-21 19:35 發表
我唔係擔心幼稚園呀, 我怕佢一路升上去, 到小學就好難追, 佢會好辛苦...

JHsbb -
我地亞b係nov出世, 一般學校9月入學要足月先收... 咁即係話, 如果bb係2010入學就係細b (即班中年紀較小) 因為未足月, 如果bb係2011 ...

大宅

You can download the nursery info from here:
http://www.swd.gov.hk/tc/index/site_pubsvc/page_family/sub_listofserv/id_childcares/

http://chsc.edb.hkedcity.net/kindergarten/

原帖由 cherryt8 於 09-4-21 22:11 發表
我聽其他媽咪話, nursery最好搵d近自己的... kindergarden先再考心水學校... 除非nursery同間幼稚間有connection可以直升... 但係我附近有咩nursery我都一舊雲... ...

公爵府

醒目開學勳章 畀面勳章 貢獻勳章

必經階段架

原帖由 man_man1004 於 09-4-21 18:24 發表
節錄: 將進酒~李白
人生得意須盡歡,莫使金樽空對月,
天生我材必有用,千金散盡還復來。
烹羊宰牛且為樂,會須一飲三百杯。
岑夫子,丹丘生,將進酒,杯莫停。
與君歌一曲,請君為我傾耳聽。
鐘鼓饌玉不足貴,但願長醉不復醒。
古來聖賢皆寂寞,惟有飲者留其名。

別墅

其實 nursery 同 playgroup 有什麼分別 ?

複式洋房

以我的理解 (如不正確請更正)... nursery即幼兒園, 係幼稚園的預備班... 上課時間同形式同幼稚園一樣, 但係唔洗讀書或做功課etc... 主要係教佢合群, 自我獨立 (如自己排隊上廁所等等)...

playgroup只係一d學習興趣班咁的形式, 一星期上一兩堂, 每堂一個鐘... 等佢學吓同其他小朋友相處同埋玩遊戲等等...

首頁

尾頁

跳至