想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

14號放day5 4CA胎 今日係放後第12日/ cycle day 28
醫生叫今日驗孕
早2日偷驗 仲有淺線 但淺到自己都覺得唔樂觀今日終於到期驗孕 見到顯示無pregnant 好難受 原來無論點樣有心理準備 如何打定輸數 都會好難受 好傷心
試咗好多年 好多方法 曾經唔想去試ivf 係因為唔想面對自己做埋ivf都係無得生 所以一直逃避 黎到2018年12月 諗住行埋最後呢條路試ivf
最終都係失敗收場
喊咗一陣 好無心機 一陣唔想去醫生度驗孕 再聽多一次 {妳無懷孕呀}
有無同路人 想舒發下

大宅

Nicky1129 發表於 19-1-25 08:52
14號放day5 4CA胎 今日係放後第12日/ cycle day 28
醫生叫今日驗孕
早2日偷驗 仲有淺線 但淺到自己都覺得唔 ...

不孕呢條路係好難行我已經行咗八年,兜兜轉轉,兩次iui兩次ivf都仲未成功,曾經係好有希望,因為終於看到傳說中嘅兩條線(一次自然、一次ivf)但開心嘅時間只有一個星期,之後就流掉真係會好傷心,同路人好明,但唔好放棄,我都已經高齡了,現在盡量去積極啲搵方法了解點解兩次成孕都失敗,嚟緊應該會去台灣睇醫生驗下有冇免疫問題攪好曬先再放胎,胚胎得來不易,要好好珍惜

男爵府

sukicowlai 發表於 19-1-25 11:54
不孕呢條路係好難行我已經行咗八年,兜兜轉轉,兩次iui兩次ivf都仲未成功,曾經係好有希望,因為終於 ...

Ivf 路真的不易行
我剛到診所 醫生要我抽血 其實我都明知無 不過算啦 唔睇抽血報告 都唔死心
加油呀 我睇好多台灣post嗰邊做到第3代 會比香港好些 只係要飛黎飛去

大宅

Nicky1129 發表於 19-1-25 12:04
Ivf 路真的不易行
我剛到診所 醫生要我抽血 其實我都明知無 不過算啦 唔睇抽血報告 都唔死心
...

其實我喺威院公家症的,依家做緊第二次,放胎4BA失敗了,仲有三粒雪胎,打算去完台灣驗清楚先再放,如果都失敗,我都唔知做唔做第三次好

複式洋房

Nicky1129 發表於 19-1-25 12:04
Ivf 路真的不易行
...

加油 唔好放棄 我個報告都唔係太樂觀

大宅

回覆樓主:

你好,我早2年都做左試管2次,都失敗了,好明白嗰種感覺。之前不停同自己講,失敗左唔緊要,咪同老公过2人世界,但都面對時真是接受唔到。唸住今年再做,但發覺得l粒卵,可能個天都唔俾機會我

複式洋房

Nicky1129 發表於 19-1-25 08:52
醫生叫今日驗孕
早2日偷驗 仲有淺線 但淺到自己都覺得唔 ...

整理好心情,重新岀發,加油加油,支持你

別墅

回覆樓主

其實大家唔好灰心 我現在係醫院 剛剛生完第2胎 我2胎都是ivf (在台灣做)
大家以上講的 我都經歷過 我第一次2013 在港做iui 當然無成功 繼續做了3次ivf 有次 我成功了 但7週時 胚胎bb 流走了 在萬念俱灰下 朋友介紹去台灣做ivf 竟然成功了 在2016 誕下第一位小公主 上年 想給小公主多一個伴 所以就再到台灣做多次 很幸運地 都是成功 今天再誕下另外一位寶寶 所以大家真的不要放棄 從前我發夢都不能想像自己可以成為2胎寶寶的媽咪

男爵府

leungbb2018 發表於 19-1-27 01:08
其實大家唔好灰心 我現在係醫院 剛剛生完第2胎 我2胎都是ivf (在台灣做)
大家以上講的 我都經歷過 我第 ...

多謝妳嘅回覆 用經歷給予鼓勵
我醫生建議我去做宮腔鏡 洗一洗子宮內黏連 我內膜唔係咁平滑 因之前手術開刀 流產刮宮 子宮內環境唔算太好 所以做宮腔鏡 做完是黃金著床6個月
然後下次放雪胎時 雪胎外殼會磨薄d(我睇過台灣group都有醫生咁做)等胚胎易d破殼而出
希望咁樣試一下 會幫到我
我都睇開了 今日開心番d
我明白到 成功嘅人 唔係因為佢幸運一次成功 係失敗咗好多次 佢仍然努力面對同搵方法嘗試 所以最後成功
我會加油的 多謝妳

男爵府

mmii 發表於 19-1-25 13:08
整理好心情,重新岀發,加油加油,支持你

多謝妳支持 大家加油

男爵府

tyuiop 發表於 19-1-25 12:39
加油 唔好放棄 我個報告都唔係太樂觀

最後結果如何?加油呀 我已經整理好心情 重新出發 大家加油

男爵府

sukicowlai 發表於 19-1-25 12:11
其實我喺威院公家症的,依家做緊第二次,放胎4BA失敗了,仲有三粒雪胎,打算去完台灣驗清楚先再放,如果都 ...

仲有3個雪B 唔擺?對香港醫生無信心了
不過我都明 第2次了 真係好傷心

男爵府

Pigpigtong 發表於 19-1-25 13:01
你好,我早2年都做左試管2次,都失敗了,好明白嗰種感覺。之前不停同自己講,失敗左唔緊要,咪同老公过2人 ...

谷完卵 得1粒? 結果有無抽到

別墅

Nicky1129 發表於 19-1-27 01:20
多謝妳嘅回覆 用經歷給予鼓勵
我醫生建議我去做宮腔鏡 洗一洗子宮內黏連 我內膜唔係咁平滑 因之前手術開刀 ...

都是 我都有做輕刮

男爵府

leungbb2018 發表於 19-1-27 01:24
都是 我都有做輕刮

請問是否係台灣嗰邊醫生幫妳胚胎做輕刮?
可否有資料係台灣邊間醫院同醫生 謝謝妳

大宅

Nicky1129 發表於 19-1-27 01:23
谷完卵 得1粒? 結果有無抽到

纯開针B超得1粒卵,宜家食緊排卵藥,睇下有否多到再决定

男爵府

Pigpigtong 發表於 19-1-27 08:26
纯開针B超得1粒卵,宜家食緊排卵藥,睇下有否多到再决定

生活上 有無做甚麼去配合養卵?
我見到有些女士 抽幾次 才集到4,5粒卵
但都起碼有卵做 是時間耐一點
加油 希望妳卵子 後來追上

複式洋房

Nicky1129 發表於 19-1-27 01:21
最後結果如何?加油呀 我已經整理好心情 重新出發 大家加油

大宅

Nicky1129 發表於 19-1-27 01:22
仲有3個雪B 唔擺?對香港醫生無信心了
不過我都明 第2次了 真係好傷心
...

我想驗下有冇自身免疫問題先再放,唔想浪費咗啲胚胎

大宅

完全明白呢條路係好難行。大家加油啦!

首頁

尾頁

跳至