自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

其實我都唔明D家長, 早唔讀書, 遲唔讀書...總要響大庭廣眾做埋呢D野

https://hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/columnist/daily/article/20190210/20609327?fbclid=IwAR0VP7aMEtu1aIe-2nZ8PS7mrNP5N6lzluD_F8uz9_SeptMVWk3F_bZTKpM

我的意思是,在公眾地方,有必要表演母愛氾濫,童真滿瀉嗎?更可怕是,超齡的童真。

任何刻意、高調、強迫症、在錯的時間、錯的地點、低端的表演溺愛,自覺或不自覺地意圖贏得注目,或自我感覺良好,都是一種心理不平衡。你有那麼欠缺存在感嗎?

先說母愛氾濫。地點:一間拉麵店;人物:一對父母,兩個兒子,目測一個5、6歲,一個8、9歲;事發時:一家人在等麵到,店員領我們到他們的鄰桌坐下。記着,是日式拉麵店,客人之間幾乎沒有私人空間可言。在香港,就算是高級餐廳,餐桌之間,又可以有多不受干擾?

孩子的母親,不知是怕孩子悶,還是自己太需要善用時間,太需要展覽母愛,拿出了一本大大的故事書放枱上,開始大大聲給兒子講故事,大嗱嗱光天化日,上演台慶劇之「親子熠熠滿東華」。旁若無人,唯我讀書,周邊食客全體側目。

媽,我極不期待的畫面出現了!她發出十級擾民之聲,對別人的驚惶目光視若無睹,眼中祇有自己及小兒子。我心中霍然彈出一個《國產凌凌漆》的周星馳,淒厲哀怨的問:「點解咁做呢?」

他的媽放大嗓門,扮感情豐富,即是「撚聲」,又方法演技又飆高音,已夠可怕,還要用英文說故事!高8度:"Look!"

唔通連個天都玩我?是非常不純、災難港式、極度強姦英語的發音,你仲要咁大聲?救~我~呀~~呢位auntie,何必呢(哭腔),我不過想吃碗拉麵啫,你放過我好嗎(泣血)?

諸位港式怪獸家長,別以為閣下時常和外傭溝通,你的英語會話和發音,便會突飛猛進,OK?本來,你的英語如何,也不證明你的品格如何,英文不濟又與誰何干呢?但,在公眾地方表演親子,大聲高音逼別人聽你用英語說故事,就是行為不檢,就欠品了。

為什麼你覺得你的小兒子要24小時被entertained,為什麼你認為你倆的康樂,比別人的康寧重要?

面斥不雅。有一種教養,叫在公眾場所尊重別人的空間。

我見拉麵店離她們最遠一角,有空枱乙張,急與店員共識轉枱,以見鬼的面青倉皇,裙拉褲甩落荒速逃。

幾時開始,「被親子」成了一種瘟疫,肆虐公共空間。父母們噁心地通街表演溺愛,為了子女的「幸福」,犧牲旁人的well being。沒有什麼比他們公主王子的歡樂和任性重要,沒有什麼比他們的父母溺愛極權。父母都忘了,其他人在公共空間,都有不被干擾的權利。

得體地餵哺母乳,尊重自己,不唐突他人,絕對沒問題,但縱容仔女在商場踩滑板車,還要撞到、碌到他人,竟覺得別人要包容他們的童真,就是自私、欠品、沒家教。半點也不好笑,撞傷、撞跌老人家怎賠?

心理學家視這些為:incompetent parenting,父母以過度溺愛,彌補自己不懂做家長的不安全感,以過度關愛,減輕平常工作忙碌的罪惡感。既無做好榜樣的能力,也無好好管教的能耐,家長在公眾地方行為自私,便養出自我中心的孩子。被驕縱慣的小孩,日後容易成為惡霸小學雞,又不懂控制自己的情緒。

至於氾濫而超齡的童真,則發生於電梯之中。電梯,不是你家中的私人地方,電梯,是密封的空間,大聲說話已很炒耳,外國的禮儀專家,認為不應在電梯內大聲談話,也不應高聲講電話,騷擾別人的耳根,是為品。時運低,我遇上一名年約12、13歲的女童,大聲在電梯內唱歌,我是歌手自high其樂,父母親竟然很欣賞似的。

女孩不是兩、三歲,年幼得難以管束,也不是不足歲,無法管教的BB。十幾歲了,你還在電梯"Let it go, let is go",引吭兒歌《Frozen》,唔好笑囉,手舞足蹈,公主病末期嬌嗔爆發,全電梯的人面面相覷,強忍噪音。尖銳之聲不忘走音,太難受了,天下間最遠的旅程,是千盼萬待這電梯到站。如果問我這程電梯feel like多久,我會說:一萬年。

我忍不住把食指放嘴前示意她靜一點,她看見、她的父母看見:無動於衷。還肉麻當有趣,笑笑的覺得自己的公主勁可愛。港女是這樣煉成的。我的另一隻手指簡直蠢蠢欲動,心中已經掌摑了他父母、每人至少5 次。

友人說,「冇㗎喇,呢一代家長唔管教㗎」。Incompetent Parenting,無能家長,真是公害,累人累物累仔女。冇家教不等於有性格,祇出賣了你的水平。

sumsumm713    發表於 19-2-12 17:57
wcpcelia    發表於 19-2-12 10:08
bertcat123    發表於 19-2-12 08:51
tansyneko    發表於 19-2-11 01:01

用戶要求終止服務

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 開心吸收勳章

一針見血

Poyau    發表於 19-2-11 16:54

伯爵府

證明佢很會教小孩讀書

想講,在公園代排隊的家長、已經有能力自己玩都要爬上設施一齊玩的家長也是!

太溺愛了

遠離癲狗Ling.W+小人ssss

珍珠宮

good_pig 發表於 19-2-10 22:34
其實我都唔明D家長, 早唔讀書, 遲唔讀書...總要響大庭廣眾做埋呢D野

認同。

冇必要隨時隨地表演勤學和親子,適當地方作適當行為係個人及家教公德修養。

失儀就是失儀,絕對唔係“有個性”。

寶石宮

開心吸收勳章 hashtag旅遊勳章 大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

brindlewin 發表於 19-2-10 23:13
認同。

冇必要隨時隨地表演勤學和親子,適當地方作適當行為係個人及家教公德修養。

而家呢個年頭,有一批人比較自我,又話唔介質他人目光.....仲要求人地包容

公爵府

親子王國15週年勳章

有好多在圖書館也大聲講故事给自己仔女聽,方死其他人唔知佢識字識教lo.

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

其實只係兩件芝麻綠豆既小事,作者咁肉緊,繪形繪聲地作咁大編千字文,稿費就袋袋平安了

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

雖然我同意應留俾大家一個舒適空間
但講個故事唔駛咁大反應吧!(利申我唔會,但亦唔會咁無品咁去惡毒地批評)

珍珠宮

文中話餐廳度講故事,算好嫁啦,有啲係扯曬火教做功課

水晶宮

回覆樓主:

我有少少唔明,講故事,睇書咁唔好?

寶石宮

jollyma 發表於 19-2-10 23:45
其實只係兩件芝麻綠豆既小事,作者咁肉緊,繪形繪聲地作咁大編千字文,稿費就袋袋平安了
...

唔緊要啦,佢有本事賺到呢d稿費

水晶宮

2018復活節勳章

回覆樓主:

寫得幾好喎

子爵府

回覆樓主:

好似有啲小題大做喎!

男爵府

spikenard 發表於 19-2-11 00:07

我都唔明,小朋友冇嘢做,講故事又唔得,比睇電話又話縱壞,做人阿媽真艱難

子爵府

spikenard 發表於 19-2-11 00:07

係食肆大大聲講故事喎?唔覺得騷擾緊其他人咩
如果小朋友靜靜地睇書咁我就覺得ok

珍珠宮

大人喺餐廳高談闊論也要反省一下
希望一家人每日開開心心返工(返學)去, 平平安安放工(放學)來!
全世界可以睇小佢,但佢亞媽我一定唔可以!
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

水晶宮

艾菲BB 發表於 19-2-11 00:16
係食肆大大聲講故事喎?唔覺得騷擾緊其他人咩
如果小朋友靜靜地睇書咁我就覺得ok
...

文章太偏激,講故事同母愛係表演,作者針對的係嗰個媽媽係公共地方大聲說話影響其他人的行為

男爵府

回覆樓主:

表演式嘅親子互動……真係幾騷擾到旁人㗎

複式洋房

well said ! 非常同意!

大宅

回覆樓主:

我都遇過一對,媽咪帶住小學1,2年班的女兒,係小巴上個阿媽不停講故事,車程5分鐘完全無停過,超級勁難頂

首頁
12345...11

尾頁

跳至