0-6個月

跳至

首頁
12345...6

尾頁

複式洋房

2018年係最令我辛苦嘅一年。一年內大肚、轉工人、被工人玩、炒工人、再請左個衰工人、又炒工人、大住肚湊大仔加做家務返工...可以話辛苦到冇力。去到2019年1月臨生BB,我仲俾第三個工人激到大病一場,再俾佢一腳橋起,辭職,last day係我生完出院第一日。
坐月時好彩日抖有陪月幫手,係冇其他人協助之下追到6、7成奶量。可惜經過一個月左右我實在太攰,加上要照顧大仔,追奶進度停滯不前,個人情緒同身體狀況都愈來愈差。陪月姨姨不下一次勸我放鬆D,唔好太在意奶量先,但我真係放鬆唔到,甚至無源無故會喊同失眠。之後屋企一堆瑣碎事,令我精力同體力都透支。

陪月走左之後我一腳踢,家務、湊B、煮飯,但我亦都好努力盡量抽時間泵奶。點知係B B接近2個月時忽然乳腺塞得十分緊要,並且發炎。同日,大仔又發燒病左,到第二日B B女又發燒。接著奶量就大跌。我好唔開心,我覺得自己好無用,咩都做唔好。大仔B女我都照顧唔好,自己又唔夠奶。

宜家2個幾月,奶量最多只夠B B一日3餐。老公見我咁加上佢都開始頂唔順,叫我退奶,係返工前停餵人奶。我好矛盾,一方面知自己體力真係負荷唔到,但另一方面,我又覺得愧對B B。agent話新工人月中可以到,我5月第一星期就返工,我只剩2星期教工人。我唔知自己應該點,繼續泵定慢慢停。如果停,我知我要承受好多人嘅責問,其中包括我奶奶。係生大仔時我已經因為唔夠奶俾奶奶出言傷害,而且患埋產後抑鬱。

我好辛苦,時刻好似有2個自己叫自己停到繼續。我究竟可以點?

已刪除用户

別墅

點解唔夠人奶係罪?
我bb出世到而家6個月未試過全人奶
由初初食到一半人奶到而家只夠一餐人奶
其他餐食奶粉,無咩問題
我心態係有就繼續比
唔明點解要比咁大壓力自己

複式洋房

回覆 Carmen8080 的帖子

我有時自責,點解自己唔識揀工人,又反問自己如果有工人係唔係就餵到人奶,令B B得到最好?
奶奶之後會黎幫手睇住B B,佢一定會問題多多,我好驚。

大宅

Kingsleypo 發表於 19-4-7 17:43
2018年係最令我辛苦嘅一年。一年內大肚、轉工人、被工人玩、炒工人、再請左個衰工人、又炒工人、大住肚湊大 ...

停奶就停奶 洗理人講咩 咁叻叫奶奶自己餵人奶 冇奶就係冇奶 點迫都唔夠奶 而且食人奶定奶粉都係好媽媽 呢段時間最緊要自己健康 精神 食奶粉既bb都可以好健康 你有精神先可以湊bb

已刪除用户

別墅

2018年係最令我辛苦嘅一年。一年內大肚、轉工人、被工人玩、炒工人、再請左個衰工人、又炒工人、大住肚湊大 ...

放鬆D!我兩邊加埋泵出嚟都係得兩安唔夠食咪補奶粉囉,我奶奶同我老公都想我餵人奶,咁冇奶可以點!我唔會理佢哋講乜,冇人奶唔係罪,依家啲奶粉都好有營養,我身邊朋友啲BB食奶粉食到肥肥白白,超級可愛!旁人唔係自己,佢哋唔會明有幾大壓力同辛苦,淨係得把口!
所以呢一方面我自己睇到好開,大肚嘅時候已經同自己講冇人奶咪食奶粉囉,唔會解決唔到嘅!
加油,放鬆

侯爵府

回覆樓主:

其實食奶粉有咩問題?搞到自己精神咁有d多餘

唔好神化左人奶啦,食人奶又唔一定健康d

大宅

我人奶每次得5ml,都無辦法,盡力而為。

大宅

Kingsleypo 發表於 19-4-7 18:03
回覆 Carmen8080 的帖子

我有時自責,點解自己唔識揀工人,又反問自己如果有工人係唔係就餵到人奶,令B B ...

我有工人,都無乜奶餵到

大宅

我99都有話我無奶,我小爆完他後他都收左口。

別墅

點解一定要餵人奶呀...0我大仔當年都係食左一個月就無食 因為塞左我又吾想太辛苦所有我決定吾餵 黎緊二仔我都決定吾餵食奶粉

大宅

放鬆D,大把人唔夠奶啦,我都只係餵咗一個月,每次泵3安士。我99諗住俾面色我,我黑面先過佢,叫我老公出馬。我細個飲奶粉,都自問好聰明成績好好工作唔差,冇嘢啊。照顧好兩個小朋友最緊要。

別墅

學習愛錫自己先。

我奶奶由我大肚到生第二日都強烈無人奶=害佢個孫,又係養育室門口話奶粉無益俾路人甲串。我其實都係窮媽媽,追極都係2安以下要補奶粉。不過我覺得餵咩都好,我希望我小朋友係開心。咁樣個人無咁易迷失。

希望你做二寶既媽媽。我都開始明白做媽媽一定要識左耳入右耳出。你要加油(emoji)(emoji)

複式洋房

一個好媽媽,不是在於餵人奶與否 。
睇完你的經歷和現況,你絕對是一位好盡責的媽媽。
唔好為追奶令原本 迎接新生命來臨的開心,變成無限的壓力喔!

我都係餵左個幾2個月人奶,都係因為唔夠瞓而奶量大減。但都盡力了,唔需要自責喔!

不如爭取時間好好休息身心,每天開心享受湊B。

身邊多餘的聲音 不需放上心。
加油(emoji)(emoji)

別墅

放鬆D啦媽媽~!
我覺得宜家呢個情況BB飲奶粉會好D
真正幫到你既係足夠休息同埋老公都要休息呀
唔好因為餵人奶定奶粉呢個小問題影響哂你所有野
再係咁真係擔心你會產後抑鬱呀~!!

大宅

放鬆啲吖!盡左力就已經好叻叻喇!
我之前睇到一篇外國文章,你可以參考下,大致講有研究發現人奶同奶粉最大分別只喺頭一年,長大之後再做比較已經完全無乜太大分別,所以唔好太神化人奶
無可否認人奶有佢優勢,但唔喺一面倒只有佢好,如果因為奶搞到自己又焦慮又心情差,就真係長遠影響bb成長喇!

加油啊媽媽!

https://themilitarywifeandmom.co ... g-vs-bottle-debate/

大宅

周小桃 發表於 19-4-7 20:41
我99都有話我無奶,我小爆完他後他都收左口。

我99都係,由我開刀果日已經係度嘈,真係好L煩。

複式洋房

回覆 MaMiRei 的帖子

有人見到我嘅努力真係好感動。
我曾經同老公講自己辛苦,但佢只係話我唔夠堅強,而且係身在福中不知福,唔明點解宜家嘅女性咁冇用,以前嘅女人一湊多個都得。每次佢咁講完我就好傷心,因為自己做咩都無人欣賞同體諒咁。

生完第一胎,當時奶奶同老爺日日車輪戰咁出現,最有貢獻係煮餐飯俾我地食。其餘時間就係講人奶。我一泵奶,奶奶就昅住,見我攞出黎就大大聲話「得咁少」。我泵奶前要先座奶或冲奶粉、遞埋纱巾、抱埋B B俾佢餵。我一泵佢就話「又泵?」,見到量少又話「點解唔泵多D?」。為左咁我好失落亦同老公大喊同發脾氣,不過老公只叫我忍下,當聽唔到。

之後我家姐因為好心痛我而話左我老爺奶奶一輪,而佢哋就用此俾面色我老公睇,話佢哋為左個仔受盡屈辱。自此我老公唔准我媽咪同家姐黎探我,即使生完第二胎、坐月都唔見得。

所以我一路好大陰影,好驚又要再一次面對佢哋嘅指責、要再一次獨自承受呢D批評。

男爵府

其實唔洗理奶奶點睇,有邊個媽媽唔想有足夠人奶比bb飲,但有時候唔夠要開奶粉都冇計,唯有一半人奶一半奶粉,唔好比自己甘大壓力,如果追唔切就轉奶粉啦,對你同bb都好

首頁
12345...6

尾頁

跳至