懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

未正式見營養師,不過開始試下食得健康d, 請教咁樣食o唔ok?

早餐:兩片全麥麵包夾高鈣低脂芝士, 一盒脫脂奶

午餐:腿蛋通心粉, 熱檸水走甜

下午茶: 一個蘋果,一片全麥麵包

晚餐: 少量節瓜,多菜,少量肉,幾啖魚, 幾啖飯

宵夜: 一杯高鈣低脂奶

ps 晚飯後, 落商場行咗大約20至25分鐘

請教大家畀啲意見,thxthx

大宅

你個餐單碳水化合物都高喎,有包、通粉、白飯升糖都快,食多D菜同蛋白質,新鮮野好過processed food

男爵府

Jaycebobo 發表於 19-5-21 22:17
你個餐單碳水化合物都高喎,有包、通粉、白飯升糖都快,食多D菜同蛋白質,新鮮野好過processed food
...

我見醫院menu都要食碳水化合物呀,要全戒?!

大宅

吾使全戒,孕婦都需要能量,不過如果我係你我吾會揀麵包,飯會減少少轉埋做糙米,可能我之前係生酮人士,習慣比較嚴格的飲食,你可以跟你的餐單繼續食,我只不過見到醣份真不少,有D驚訝

男爵府

Jaycebobo 發表於 19-5-21 22:40
吾使全戒,孕婦都需要能量,不過如果我係你我吾會揀麵包,飯會減少少轉埋做糙米,可能我之前係生酮人士,習 ...

哦!如唔食包可轉食咩好呀?我以為全麥包ok.

白飯都係食三啖,其實我可以唔食,但以為食少少好d咋

水晶宮

cheers_iris 發表於 19-5-21 21:54
未正式見營養師,不過開始試下食得健康d, 請教咁樣食o唔ok?

早餐:兩片全麥麵包夾高鈣低脂芝士, 一盒脫脂 ...

早餐唔好飲奶,杯奶要隔兩個鐘飲,唔好同早餐同時飲。麥包視乎幾大塊,同本身甜唔甜(香港式麥包都幾高糖)。如果食整整兩大塊有可能超標。

下午茶都係,視乎你個蘋果同塊包幾大。一個中蘋果兩份碳水,一塊去皮方包都係兩份。我妊娠糖尿時每日係 4+1+5+3+5+2份 咁食(即六餐)。

飯混糙米好啲,但都唔一定一次過白飯轉糙米嘅,驚你唔慣,混埋食都OK,或者食下小米、藜麥嗰啲。

水晶宮

cheers_iris 發表於 19-5-21 22:32

我見醫院menu都要食碳水化合物呀,要全戒?!

原來你有呢個表。你自己份下午茶(一個蘋果一塊包)成四份碳水喎,你個表限你兩份咋。你可以食例如半隻蘋果加一杯冇加糖純乳酪。

大宅

其實你醫院份餐單係真㗎?邊間醫院出㗎?將D卡路里轉唒去D升糖食物度,跟本吾係減糖餐,係升糖餐,減卡路里吾等於減糖喎,血糖點會好?

別墅

吾洗全跟全介嫁 吾係個bb 無營養嫁
我都中左糖尿但我無介口只係食少D
,無事好靚仔指數

大宅

Jaycebobo 發表於 19-5-22 00:35
其實你醫院份餐單係真㗎?邊間醫院出㗎?將D卡路里轉唒去D升糖食物度,跟本吾係減糖餐,係升糖餐,減卡路里 ...

妊娠糖尿餐單(最大)原意, 唔係focus 糖份多與少,而係控制血糖係較平隱既位置 ,所以最初會著重食既次數、份量 ,(例如就算唔餓 餐與餐既小食都一定要食) 如果跟足加運動都唔得 就可以再進一步去控制升糖指數高既食物

姑娘重申好多既媽媽 攝取既糖份其實本身並無超標,係身體既 胰島素未能發揮作用,無法係進食後 減低返個血糖 ,所以千祈唔好胡亂拎坊間既減肥/糖尿病餐單 就直接當妊娠糖尿既餐單

男爵府

EstrellaDamm 發表於 19-5-22 00:27
早餐唔好飲奶,杯奶要隔兩個鐘飲,唔好同早餐同時飲。麥包視乎幾大塊,同本身甜唔甜(香港式麥包都幾高糖 ...

明白,其實我未係好識睇d份量,因為仲未見營養師,所以先post出來問人,多謝指教,我再轉下先,thxthx

男爵府

Jaycebobo 發表於 19-5-22 00:35
其實你醫院份餐單係真㗎?邊間醫院出㗎?將D卡路里轉唒去D升糖食物度,跟本吾係減糖餐,係升糖餐,減卡路里 ...

真架,真係醫院出嘅

男爵府

fi_ni1029 發表於 19-5-22 01:14
妊娠糖尿餐單(最大)原意, 唔係focus 糖份多與少,而係控制血糖係較平隱既位置 ,所以最初會著重食既次數 ...

知道,份表真係出自醫院,係我自己未係好識跟d份量,其實我係瘦底,6個月重咗10lbs, bb size 都係正常中碼,平時冇好食甜,所以姑娘話同hormes有關,唯有自己跟下menu同運動,希望升糖指樓去番正常水平,多謝你意見

男爵府

Lumichan 發表於 19-5-22 01:06
吾洗全跟全介嫁 吾係個bb 無營養嫁
我都中左糖尿但我無介口只係食少D
,無事好靚仔指數

多謝你,你本身超唔多嗎?我下星期入院有d擔心唔pass, 唉

男爵府

係下午茶個度可能多少少
可以面包 配脱奶
如果你晚餐得3 啖飯咁少,配蘋果食亦可以
你個單唔覺有問題
我都係咁食,d數字好靚
樓上jm 講得好清楚妊娠糖尿唔係講糖份

男爵府

肥虎虎 發表於 19-5-22 07:06
係下午茶個度可能多少少
可以面包 配脱奶
如果你晚餐得3 啖飯咁少,配蘋果食亦可以

多謝你呀,我會改下,第一次中妊娠糖尿未係好識食,希望跟番個水平啦,最怕要打針呀!

男爵府

cheers_iris 發表於 19-5-22 07:15
多謝你呀,我會改下,第一次中妊娠糖尿未係好識食,希望跟番個水平啦,最怕要打針呀!
...

控制飲食 + 運動
唔駛打針
加油加油

男爵府

肥虎虎 發表於 19-5-22 07:16
控制飲食 + 運動
唔駛打針
加油加油

我會努力呀!
請教除咗行多d, 你仲做咩運動呀?

男爵府

cheers_iris 發表於 19-5-22 07:18
我會努力呀!
請教除咗行多d, 你仲做咩運動呀?

我無做其他 , 連行其實都少
唔好學我
姑娘話散步就可以
我餐後兩個鐘超0.1

別墅

cheers_iris 發表於 19-5-22 06:26
多謝你,你本身超唔多嗎?我下星期入院有d擔心唔pass, 唉

超0.7我地試過入院做全日糖尿.成班媽咪走左去食下午茶..超西多奶茶都吾超...通粉就超得多...

首頁

尾頁

跳至