想生BB

跳至

首頁

尾頁

男爵府

我係做ivf嘅. 放day5雪胎. 中咗又無咩反應. 係個胸漲漲.
請問有無jm 剛bingo時/ ivf bingo時
Hcg數值好似我咁低都成功懷孕生b ga? (多謝回覆.. 好擔心..)

別墅

Nicky1129 發表於 19-6-3 15:21
我係做ivf嘅. 放day5雪胎. 中咗又無咩反應. 係個胸漲漲.
Hcg數值好似我 ...

你系第幾日?

男爵府

Lingshing 發表於 19-6-3 15:55
你系第幾日?

4 week 1 驗血的
診所今天打來 話119
醫生話正常範圍 仲叫我唔洗再番去驗血 我睇番好多jm都起碼300-1000
我好擔心 今胎已奮鬥咗好多年先有
求分享

大宅

回覆 Nicky1129 的帖子

我諗好多ivf 醫生都係放胎之後14日先至驗血,所以偏向多at least 300.你係剛剛四周驗,如果計日子翻陪,真係計14日你都應該過300, 兩日都會有變化㗎

男爵府

duckie919 發表於 19-6-3 16:05
回覆 Nicky1129 的帖子

我諗好多ivf 醫生都係放胎之後14日先至驗血,所以偏向多at least 300.你係剛剛四周 ...

14日 係點計出來
我唔係好識
我22/5放 放後第11日 1/6驗孕驗血
咁我算day 幾 ?
醫生就話我係4 week 1day
好擔心 BB

大宅

我呢排就係睇好多外國實例同埋文章,hcg真係自己同自己比最緊要有增長,同埋好多人話兩日要多1.66..其實below 1200 hcg .每48到72小時增長double 都係正常㗎

HCG翻倍的时间不是一成不变的,每个人的翻倍时间也不一样,一般所说的隔天翻倍只是个大概,有的人会快一点,有的人会慢一点。

所以不要因为没有48小时翻倍而担心纠结了。 正常翻倍时间

HCG水平 翻倍时间

1200 以下 31-72小时

(31-72小时内翻倍都是正常的)

1200-6000 72-96小时

(72-96小时内翻倍都是正常的)

6000 以上 大于96小时

根据上面我们可以看到,1200以下的时候即使隔天(48小时)没有翻倍也是正常的,因为最慢72小时翻倍也是正常的哈,我们所说的隔天翻倍只是一个粗略的说法,所以不要过分纠结在那小小的数字差之间了。而且随着HCG基数越来越大,翻倍时间也会不断增加的。所谓的隔天翻倍只在最初HCG基数比较小的时候才能达到的。

男爵府

duckie919 發表於 19-6-3 16:09
我呢排就係睇好多外國實例同埋文章,hcg真係自己同自己比最緊要有增長,同埋好多人話兩日要多1.66..其實bel ...

明白 多謝妳嘅資訊
我都安慰自己 如果有問題 醫生應該會叫我反去打安胎針 或者隔2天再驗血
可能自己又想想太多了

大宅

Nicky1129 發表於 19-6-3 16:06
14日 係點計出來
我唔係好識
我22/5放 放後第11日 1/6驗孕驗血
你6月1號驗血,如果跟返你放胎嘅日子,我嘅醫生係會叫我六月四或者5號驗血,放胎之後14日

所以唔好同其他姊妹比較因為每個人嘅醫生唔同,驗血日子都唔同ar,心情好影響自己同BB 㗎,同埋大部份醫生都唔會主動同你講隔日走去驗血,因為只會影響心情,你嘅指數已經係懷孕,佢哋就已經收貨 ga

男爵府

duckie919 發表於 19-6-3 16:12
你6月1號驗血,如果跟返你放胎嘅日子,我嘅醫生係會叫我六月四或者5號驗血,放胎之後14日

所以唔好同其他 ...

謝謝妳嘅分析 我安心d ga la

大宅

努力呀

Nicky1129 發表於 19-6-3 16:11
明白 多謝妳嘅資訊
我都安慰自己 如果有問題 醫生應該會叫我反去打安胎針 或者隔2天再驗血
可能自己又想想 ...

佢都唔想你緊張,唔係氹你開心,我之前喺台灣網站見到有媽媽佢第一次驗嘅Hcg係八十幾,之後係成功嘅,亦都有人話男仔指數高啲女仔指數低啲ar,不過呢樣就無從稽考

中咗冇反應係正常㗎,我依家都中咗都係冇反應arr,努力呀~~~

大宅

Nicky1129 發表於 19-6-3 15:21
Hcg數值好似我 ...
指數好正常喎

男爵府

麻辣媽咪 發表於 19-6-3 16:16
指數好正常喎

真嘅
我見到好多jm 都好高指數 以為自己又GG了

別墅

Nicky1129 發表於 19-6-3 16:17
真嘅
我見到好多jm 都好高指數 以為自己又GG了
買個安心的話 果日驗完的兩天後再驗一次 看增長

男爵府

Rykwok 發表於 19-6-3 16:57
買個安心的話 果日驗完的兩天後再驗一次 看增長

都好 唔洗左諗又諗 係咪一般診所就有得驗?

別墅

Nicky1129 發表於 19-6-3 17:08
都好 唔洗左諗又諗 係咪一般診所就有得驗?
去佐敦果間仁健驗吧 即日有結果 2百幾

大宅

duckie919 發表於 19-6-3 16:12

所以唔好同其他 ...

我個醫生都係叫我第14日驗,但我今天第11日驗完全冇線,所以我都放棄了,打算去下做運動添

因為D5胎+11天如有應該一定驗到

不過其實我都好失望

大宅

babybaby69 發表於 19-6-3 19:05

我個醫生都係叫我第14日驗,但我今天第11日驗完全冇線, ...

我完全明白嗰種失望呀⋯⋯仲有幾日...假如今個月真係失敗,希望你可以快啲再放胎嘗試ar

大宅

duckie919 發表於 19-6-3 19:35
我完全明白嗰種失望呀⋯⋯仲有幾日...假如今個月真係失敗,希望你可以快啲再放胎嘗試ar

...

Ivf應該不會遅着床吧,而今朝是晨v驗的,冇轉機吧

唔知唔停藥係咪唔會嚟M呢

大宅

babybaby69 發表於 19-6-3 19:41
Ivf應該不會遅着床吧,而今朝是晨v驗的,冇轉機吧

唔知唔停藥係咪唔會嚟M呢

真係好難講ga...醫生都只能預計,因為胚胎都可以有早同遲,你放day 5,有啲人第二日着床,有啲人二,三日着床,所以有啲人早啲驗到...有啲人遲啲

如果打算停藥不如等多一兩日已經到due day?如自行停藥後應該好快就會M到

大宅

duckie919 發表於 19-6-3 20:09
真係好難講ga...醫生都只能預計,因為胚胎都可以有早同遲,你放day 5,有啲人第二日着床,有啲人二,三日着 ...

Thanks for your reply.

醫生要我抽完血先停藥都會聽話嘅

但我就唔再戒口啦安慰下自己都要啦 ;)

首頁

尾頁

跳至