婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

話說最近見到電飯煲花了,覺得煲飯唔太好,會吸入太多重金屬,對身體唔好
跟住同c6講話不如同99講下,
我已經cap埋圖sd比我c6,
但佢話"網上d野都好信,唔好人講你就信"
我話有哂報紙,研究都出左...
跟住佢最後都同99講,
但99勁大反應,話"食左咁多年都係咁,又唔見我有事,要死咪死"(但佢自己又驚死,長期食三高藥)
為大家健康著想有咩問題?
遲早係我比佢搞到我抑鬱
有朋友講得好岩,c6 出聲佢都咁大反應,我又點好意思出聲?我直接出聲咪仲大鑊 (我c6個陣問我做咩有問題唔直接同99講,我覺得佢仲未清楚個問題係邊 )

侯爵府

畀面勳章

其實直接叫你C6買個新電飯煲返去咪得,老人家唔明lee d道理,只會覺得你批評佢,大家有份食,直接回個新回家話送比奶奶就解決了

複式洋房

o_____o 發表於 19-6-4 09:59
其實直接叫你C6買個新電飯煲返去咪得,老人家唔明lee d道理,只會覺得你批評佢,大家有份食,直接回個新回 ...

如果咁樣就解決到問題就好了!
99堅持要用佢電飯煲煮飯,唔肯用其他(其實我自己都有個,只係用左1年,最近拎出黎想用,即刻被人秒速放番櫃,但花左那個仍然存在)

侯爵府

畀面勳章

mikihk 發表於 19-6-4 10:02
如果咁樣就解決到問題就好了!
99堅持要用佢電飯煲煮飯,唔肯用其他(其實我自己都有個,只係用左1年,最近拎出 ...

咁你冇得選擇,一係不用99煮,2公婆食埋先返,一係自己煮,用自己個飯煲,一係不同住。有D老人家係唔接受新事物,冇辦法改變佢唯有自己改變

複式洋房

o_____o 發表於 19-6-4 10:04
咁你冇得選擇,一係不用99煮,2公婆食埋先返,一係自己煮,用自己個飯煲,一係不同住。有D老人家係唔接受 ...

佢唔會唔煮飯!(佢成日話出去食唔健康,哂錢,但自己成日食隔夜餸,我都冇眼睇 )
我唔想咁快生癌

侯爵府

畀面勳章

mikihk 發表於 19-6-4 10:08
佢唔會唔煮飯!(佢成日話出去食唔健康,哂錢,但自己成日食隔夜餸,我都冇眼睇 )
我唔想咁快生癌 :pity ...

就係佢有佢煮,佢有你食完先返,現在你又要食佢煮果D,又嫌個飯煲又怕生癌,又話lee樣唔得果樣唔得,咁唯有分開住先可以解決喎。

複式洋房

o_____o 發表於 19-6-4 10:10
就係佢有佢煮,佢有你食完先返,現在你又要食佢煮果D,又嫌個飯煲又怕生癌,又話lee樣唔得果樣唔得,咁唯 ...

我已經唔用佢電飯煲,我由得佢!搬走談何容易?有錢嘅咪搬,冇又係繼續同一屋詹下

別墅

mikihk 發表於 19-6-4 09:51
話說最近見到電飯煲花了,覺得煲飯唔太好,會吸入太多重金屬,對身體唔好
我已經ca ...

配個新的內膽就得啦!唔洗成個換架!

子爵府

趁佢唔為意整爛條電線咁順理成章用新嘅,我朋友試過

複式洋房

yuyuyu_ng 發表於 19-6-4 10:35
配個新的內膽就得啦!唔洗成個換架!

99電飯煲應該停左產

複式洋房

siutsunboy 發表於 19-6-4 10:41

咁真係做到好絕

男爵府

回覆 mikihk 的帖子

無錯,老人家話用到用唔到用到爛先換,其實真係好易解决。。。,我媽有時都用呢招對付我爸,我無限支持。
例如我爸隻杯崩咗唔肯換,有一日我做乖女幫佢洗杯會唔小心扇手。。。。。

333s    發表於 19-6-4 12:11

伯爵府

siutsunboy 發表於 19-6-4 10:41

比着我都會咁做
既然唔可以力敵 就梗係要智取啦

大宅

mikihk 發表於 19-6-4 10:15
我已經唔用佢電飯煲,我由得佢!搬走談何容易?有錢嘅咪搬,冇又係繼續同一屋詹下
...

要搬走真係談何容易

子爵府

mikihk 發表於 19-6-4 10:45
咁真係做到好絕

我都贊成喱個方法,只有咁佢先冇辦法唔換!btw 電線可以再配,要整就整壞佢啲電腦板喱啲難換嘅零件

象牙宮

mikihk 發表於 19-6-4 09:51
我已經ca ...

老人家, 子女批評都未必行。
何況身份是新袍。

"新袍" 不能動口。但需要行動。
要不就 shut up。 口動, 是自找麻煩給自己。

除非老人家問。你才能動口。
教育, 洗腦。

行動 :
1. 淘宝个內旦。量直徑, 高, 寛。
2. 或買个 簡單操作 (合老人家) 電飯煲。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

回覆樓主:

多謝各位意見!
我醒起佢屋企個電飯煲蓋係用玻璃做

侯爵府

回覆樓主:

為健康著想,照用自己果個,洗乜理佢。叫佢唔洗煲你米,煲自己的,佢唔歡喜話你,答:係呀!哦!係咩?做番自己。佢吹你唔脹。
保護自己最重要,有事果時冇人會可憐,受苦係自己,佢地食慣實冇事,但你唔係呀。
我99 都好污垢,佢用醃豬肉既碗黎裝飯比我地食,洗碗布用黎抹乾地,抹爐頭,黑晒仲話冇問題。佢用過既碗同布,我見一次掉一次,前後掉左過百隻碗同布,佢話我,我答我接受唔到,你keep一套碗碟毛巾for你地,我自己碗自己洗。同埋唔洗再預我食。搏鬥左好耐終於有改善,因為我唔食,c6 都多數唔食。之後佢都當講笑咁串我怕死,我都講笑咁講:係呀我怕呀!但奶奶你好想死喎。

子爵府

回覆樓主:

樓主,搵個機會整壞個電飯煲,咁就可以換過個,同99嘈係冇用,壞咗就一定要換。

男爵府

回覆 mikihk 的帖子

首頁

尾頁

跳至