自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

由於為全職媽媽放棄咗投身社會多年,尋日見咗份文職工,對方表明唔介意我放下工作多年。

但自覺interview表現麻麻,因為對方表明工作沉悶,有人曾經嫌悶離職。

但最後我問及晉升機會同埋表明自己怕坐office時無嘢做,可能比對方覺得我係進取形。

今日都未收到取錄消息,已經打定輸數。由於工作地點距離屋企只須步行20分鐘,工時非常理想,加上對方表明工作量唔多而且唔會OT。

最後忘記問對方等幾耐先有通知。想問吓大家,見文職唔即時請,隔日有消息嘅機會大嗎?

侯爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回

等待的滋味系不好受,間間公司不同有些幾日有些半個月都有~

男爵府

0030 發表於 20-1-8 10:48
等待的滋味系不好受,間間公司不同有些幾日有些半個月都有~

真係等待係一種折磨
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

子爵府

唔駛咁心急啦,尋日先見啫,或者佢想見多幾個先呢,睇多幾日㖭啦!加油啊!

男爵府

小菜子 發表於 20-1-8 11:41
唔駛咁心急啦,尋日先見啫,或者佢想見多幾個先呢,睇多幾日㖭啦!加油啊!
...

多謝你鼓勵 不竟十幾年無做嘢,對自己極度無信心,加上自覺尋日interview表現麻麻,更加害怕,因為聽日仲有2份要見,好驚自己表現唔理想。
親子王國已刪除閣下簽名檔內容,煩請自行檢視,頭像,頭銜,暱稱,如帶有廣告或宣傳推介成份,應立即修改或刪除,否則可被封鎖戶口,謝謝合作.

大宅

嗅屎忽 發表於 20-1-8 09:36
由於為全職媽媽放棄咗投身社會多年,尋日見咗份文職工,對方表明唔介意我放下工作多年。

但自覺interview ...
咪正常2-3星期

男爵府

南北杏 發表於 20-1-8 11:45
咪正常2-3星期

一般通知期2wks我都明白,但因為我人生只返過唯一一份工,in完落到樓下就收到電話即請,所以未嚐過等待嘅滋味。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

幾日至兩星期左右

伯爵府

回覆 嗅屎忽 的帖子

請問宜家interview 文職要做 中文/英文 typing speed test or excel /words test 嗎 ?

男爵府

wcpcelia 發表於 20-1-8 11:48
幾日至兩星期左右

我都預2wks係死期,一般都係2wks嘅。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

嗅屎忽 發表於 20-1-8 11:43
多謝你鼓勵 不竟十幾年無做嘢,對自己極度無信心,加上自覺尋日interview表現麻麻,更加害怕, ...

下次唔好問進升喇,不妨保守少少,問佢有無d咩skills認為需要學定返工,等自己可以準備下,表達誠意就好
多年無工作+經濟環境唔好,問進升的確俾人感覺好aggressive呀

男爵府

cheuklokmom 發表於 20-1-8 11:49
回覆 嗅屎忽 的帖子

請問宜家interview 文職要做 中文/英文 typing speed test or excel /words test 嗎 ...

我尋日見果份無,聽日見Data Entry Clerk講明Eng 要60w. p. m. ,中文要35w. p. m. ,所以依份我估要,聽日再報告你知。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

嗅屎忽 發表於 20-1-8 11:50
我都預2wks係死期,一般都係2wks嘅。

差不多,不過年尾有機會立d,祝好運

男爵府

牛年勳章

間間公司5同
有d幾日 見好多係1星期-10天 有d半個月

伯爵府

回覆 嗅屎忽 的帖子

謝謝 ! 祝好運 !

男爵府

Charlotte_mom 發表於 20-1-8 11:51
下次唔好問進升喇,不妨保守少少,問佢有無d咩skills認為需要學定返工,等自己可以準備下,表達誠意就好
...

認同你所講 我會再諗下說話技巧,謝謝你提點~

男爵府

Charlotte_mom 發表於 20-1-8 11:52
差不多,不過年尾有機會立d,祝好運

多謝你祝福

男爵府

jennyccc 發表於 20-1-8 11:52
間間公司5同
有d幾日 見好多係1星期-10天 有d半個月

有時真係唔明點解要等半個月咁耐?唔係啱用就請嫁咩?

男爵府

cheuklokmom 發表於 20-1-8 11:53
回覆 嗅屎忽 的帖子

謝謝 ! 祝好運 !

謝謝你祝福

男爵府

回覆樓主:

間間公司都唔同,
有些即日請,
有些要星期內通知,
有些幾個星期先通知。

不過我自己通常都立即知,
試過第二日先通知!

不過你預左可以而家冇咁快知都唔定!
因為有公司而家見定人,
預人一拎左B仔馬上遞信。
又或者請左第一個唔岩,
再有機會叫你頂上都唔定!

首頁

尾頁

跳至