論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

別墅

我第一次請工人,講下背景先,我係working mum,有一個10個月大的BB係fb 直接direct hiring ,頭3個月都仲好似正正常常,之後就好似一次又一次試我條底線

1)我一直都買3合1即沖咖啡比佢飲,佢某個星期六晚突然同我講,問我呢包咖啡粉係咪買比佢飲,我答係,佢就話佢唔鐘意飲,但佢朋友鐘意飲,佢想賣左包咖啡粉比佢朋友之後拎賣左既錢買佢鐘意飲既,我打左個突未比到反應,佢仲繼續話佢唔鐘意飲,第2日佢就真係拎左包咖啡粉去賣,當然我第二日都見唔到新既咖啡粉,而最搞笑之後佢同我阿媽講佢無咖啡飲 (我阿媽住附近,每日都會過黎幫手睇下B)

別墅

rosecherrywt 發表於 20-6-14 13:28
我第一次請工人,講下背景先,我係working mum,有一個10個月大的BB係fb 直接direct hiring ,頭3個月都仲 ...

2)我買左d 貴價沖涼液,佢見到又話想用、想試下(佢好敢開聲的,Godiva 朱古力等都會開聲話想食)我話咁你拎支去用,第一支用完,佢問都無再問過我自已開第2支用 (我屋企有2個洗手間,佢自己用一個)

別墅

rosecherrywt 發表於 20-6-14 13:29
2)我買左d 貴價沖涼液,佢見到又話想用、想試下(佢好敢開聲的,Godiva 朱古力等都會開聲話想食)我話咁 ...

3)清潔馬馬虎虎,我用個廁所可以有水垢有黑邊,層架佈滿塵,拖鞋叫左佢每日洗永遠都唔洗,鞋底都係塵,廚房係痴立立既,同佢傾可唔可以做返好,佢同我講話因要湊住我個B 所以無時間清,我話咁早d 起身例如6:30am 咁,佢唔肯,佢話佢8:00am 起身bb 9:30am 起身個半鐘就ok,但so far 情況唔見改善左,再同佢傾,佢話佢做唔晒,但死都唔肯早起身,佢仲提議叫我阿媽星期六黎睇住個女,佢星期六慢慢做! 我要重申!佢每晚10:00pm 就返入佢自己房,晚上喂奶換片等所有野都係我2公婆做!佢下午3:00pm 就訓晏覺訓到5:00pm, 而我2公婆都唔使佢煮早餐都係早上6點幾7點鐘就起身返工

別墅

rosecherrywt 發表於 20-6-14 13:30
3)清潔馬馬虎虎,我用個廁所可以有水垢有黑邊,層架佈滿塵,拖鞋叫左佢每日洗永遠都唔洗,鞋底都係塵,廚 ...

4)我屋企因為唔係住市區,每個星期六或者放假時,我都會渣車出去街市買一星期的餸,我真係好需要多對手幫下我,叫親佢出去一齊幫手拎野(已經叫我媽幫手係屋企睇女),10次有8次,佢唔係話自己dizzy 就話自己要做家務,試過我放假但我老公渣左架車出去,個工人第一句問我係咪答的士,我
話唔係係搭村巴,佢下句就話dizzy 唔出去了,永遠就係我2公婆自己去買餸(係呀即係呢位工主連餸都唔使買)

別墅

rosecherrywt 發表於 20-6-14 13:31
4)我屋企因為唔係住市區,每個星期六或者放假時,我都會渣車出去街市買一星期的餸,我真係好需要多對手幫 ...

5)工人煮野食唔好食,我媽媽每晚過黎自己煮返,佢只係需要洗隻碗,咁夜晚煮多左既餸,工人係第2日lunch 係唔會食的,佢會係我雪櫃拎如急凍蝦、其他新鮮食材去煮佢自己鐘意食既野,但永遠唔出聲食左咩等我補給返,等到我地想煮黎食時先會發現唔見左! 昨晚同佢傾,佢話我地可以比food allowance 佢代替wor!

別墅

rosecherrywt 發表於 20-6-14 13:32
5)工人煮野食唔好食,我媽媽每晚過黎自己煮返,佢只係需要洗隻碗,咁夜晚煮多左既餸,工人係第2日lunch ...

6)我每個月月尾都會出HK$5300 (合約寫$4800)比工人,我知道唔係話好多,但應該都唔太差(已經唔使買餸煮飯,靜係上下午湊B同做家務),佢昨天問我可唔可先出今個月既糧比佢,出半份都可以,佢話佢有用,我話唔得,我個雇主都係月尾先出糧比我,之後佢西我面,下午我出左街,send 個咁既WhatsApp msg 比我! 第一我interview 無聽過咁既問題,第二我唔知佢句 “I understand” 係咩意思

最後,我老公因為認為屋企有個人質起工人手,私底下出左半份糧比佢,我真係好嬲好嬲,我第一次請工人,我唔知其他工人都係咁定係其實我家個工人係世界級,所以想上黎請教下大家

大宅

我都係第一次請工人 底線咖嘢 我姐姐都有試我 有d會睇住僱住係咩人來食的
如怕夜長夢多 我會換人

水晶宮

rosecherrywt 發表於 20-6-14 13:33
6)我每個月月尾都會出HK$5300 (合約寫$4800)比工人,我知道唔係話好多,但應該都唔太差(已經唔使買餸煮 ...

你個合約價已比政府最低工资高。而你工人如此表現, 你仍然每月額外醒多佢$500, 佢仲洗乜改善表現呀?

別墅

birdbird 發表於 20-6-14 15:16
你個合約價已比政府最低工资高。而你工人如此表現, 你仍然每月額外醒多佢$500, 佢仲洗乜改善表現呀?
...

我現在叫佢早d 起佢都no 我,上星期六叫佢換衫一齊出去去我朋友屋企,想叫佢幫手一齊睇住個女,佢第一句話佢唔想去,可唔可以唔去!我話唔得需要佢幫手,佢西左我半日面

水晶宮

回覆樓主:

你呢個月出糧出番合約價, 斷咖啡供應。你話俾工迤佢表现未如理想, 有改善才會有 bonus.

你家有伯母睇住B女, 唔怕工人玩嘢

別墅

birdbird 發表於 20-6-14 15:25
你呢個月出糧出番合約價, 斷咖啡供應。你話俾工迤佢表现未如理想, 有改善才會有 bonus.

你家有伯母睇住B女 ...

咖啡已經無再買了 我唔想我買完轉頭比人賣左佢,最慘我阿媽唔可以由朝睇個女睇到我地返黎

大宅

1 and 2,我都提供咖啡沖涼液等日用品比工人。咖啡如果價錢差唔多,我會比佢揀(自己去買,價錢問過我,比receipt我)。沖涼液牙膏我買咩佢用咩(除非佢皮膚敏感),想用貴價野叫佢自己買。

食物一係前一晚整多d,一係買定d佢的食物(火腿香腸etc)同佢講呢d係你的食物,雪櫃蛋同菜可以任食,其他係我的食物。

子爵府

最關心BB問題熱投勳章

我會即炒!我接受唔到咁既工人!咁晏起身、仲有晏覺瞓,又唔駛買餸煮飯,清潔又唔得,又唔聽話,要黎做咩?!

Sadonnahon    發表於 20-7-23 09:17
myfaye    發表於 20-6-22 00:07

大宅

出街買餸,湊BB係job duty,冇得話唔想就可以唔做。態度要堅決,佢黑面你要更黑。

清潔要經常檢查,唔乾淨叫佢重做,直到你收貨(平日要湊BB,可以適當降低要求但唔係冇底線)

工資永遠出法定基本工資,睇每個月表現比bonus。

以上係我個人心得,希望可以幫到你。

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 玩具勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章

你要工人做野。 而家要做埋工人個份, 比錢仲要睇佢面色? 仲唔炒? 遲D dizzy炸病仲屈你一鑊。

子爵府

你姐姐直頭難頂,點可以唔問僱主而私自攞僱主d野用和食,同做賊有乜分別?
另外,唔like 飲咖啡,可以不飲,唔駛provide, 唔係老馮要比
出糧方面,只會按照 contract 寫幾多,就出幾多·如果做得好,年尾先比 bonus, 你下下每個月都出多比佢,佢唔會努力工作·
下次點都帶佢出去買餸,唔好理佢話乜嘢頭暈身慶,請佢番來係幫輕自己,而唔係辛苦自己,喺公司我哋都唔可以推job 啦,佢都痴痴地

子爵府

rosecherrywt 發表於 20-6-14 13:28
我第一次請工人,講下背景先,我係working mum,有一個10個月大的BB係fb 直接direct hiring ,頭3個月都仲 ...

換人啦,唔講以為佢係你老闆

洋房

applebaby622 發表於 20-6-14 16:13
換人啦,唔講以為佢係你老闆

agree

別墅

fa_chan 發表於 20-6-14 15:54
你姐姐直頭難頂,點可以唔問僱主而私自攞僱主d野用和食,同做賊有乜分別?
另外,唔like 飲咖啡,可以不飲 ...

我現在同佢講咩都唔會聽 好似想博抄咁款

最慘係我現在疫情搵唔到其他工人,只能夠死忍,又唔敢比小過5300,驚佢唔高興加料

我係人奶媽,佢唔做既野做得唔好既野,都係我執手尾,已經試過做到累到發燒...有時係到諗請工人做咩...唉

子爵府

rosecherrywt 發表於 20-6-14 16:32
我現在同佢講咩都唔會聽 好似想博抄咁款

最慘係我現在疫情搵唔到其他工人,只能夠死忍,又唔敢比小過5300 ...

明白,而家請工人,要等幾個月,仲要唔知可唔可以等到,所以佢地先咁寸。

如果係我,我可能唔會忍佢,在六月出糧時只比$4800, 乜都唔講· 其實主要係你媽咪煮飯和你地照顧BB,所以唔會怕佢加嘢,大家一齊食飯,唔好分開食,等佢冇機會加嘢· E d咁既衰工人,唔駛同佢客氣·

疫情好番後,即搵過另一位工人,冇可能咁忍佢,佢會越嚟越放肆

首頁

尾頁

跳至