論盡家傭

跳至

首頁

尾頁

大宅

請左個本地完約菲,做咗兩個月。做得麻麻又黑面、自己已經唔係好like佢,工人今日竟然自己遞信話唔做,一個月通知下個月走。
因為工人之前入職時,我仲未俾一程機票給佢,現在走又要補一程機票給佢。

工人話佢會係香港継續打工,如果我補錢給佢,請問俾幾多錢比佢代替馬尼拉機票錢呢?

諗起又要再搵工人,真係好頭痛。

男爵府

我工人,本地菲,做咗一個月又係唔做,我又要重新請過

伯爵府

畀面勳章

花生眉豆湯 發表於 20-11-3 21:16
請左個本地完約菲,做咗兩個月。做得麻麻又黑面、自己已經唔係好like佢,工人今日竟然自己遞信話唔做,一個 ...

咁衰,我就會比機票佢,唔會折現。

水晶宮

joey1001_1001 發表於 20-11-4 07:38
咁衰,我就會比機票佢,唔會折現。

你堅持俾一張工人用不到的機票係揾自己麻煩, 工人會去勞工署投訴你, 你仲有排煩

伯爵府

畀面勳章

birdbird 發表於 20-11-4 08:01
你堅持俾一張工人用不到的機票係揾自己麻煩, 工人會去勞工署投訴你, 你仲有排煩
...

投訴咩?法例規定一定要比錢?合約夠寫明合約期啦,佢又違約?比機票係正常做法,佢唔做我有責任送佢回鄉,唔會預佢唔走直接在香港另找僱主,佢唔用機票係佢嘅問題,折現係人情,唔折係道理。

男爵府

我都不斷咁請工人,請到怕
如果而家呢個都斷我約,我諗我自己唔做好過次次比一筆。

水晶宮

joey1001_1001 發表於 20-11-4 09:22

投訴咩?法例規定一定要比錢?合約夠寫明合約期啦, ...

比機票 係正常做法, 不見得折現不屬正常做法。合約用的字眼係 "free passage", 不是 "air ticket", 你認為正常但不代表在疫情之下係完全合情合理。

還有, 份合約不是剝奪僱主炒工人或工人辭職的自由。如你認為工人請辭是違約, 好多香港人辭工都是違約了。

伯爵府

畀面勳章

birdbird 發表於 20-11-4 09:41

比機票 係正常做法, 不見得折現不屬正常做法。合約用的字 ...

咁疫情下工人可唔使回鄉吧!個個嚟一日就走有機票錢怎麼辦?

水晶宮

joey1001_1001 發表於 20-11-4 09:47
咁疫情下工人可唔使回鄉吧!個個嚟一日就走有機票錢怎麼辦?

冇法㗎喎, 連入境處都没硬性規定現時斷約工人一定要14天內回鄉。文件齊, 入境處都會批准工人留港喎。

伯爵府

畀面勳章

birdbird 發表於 20-11-4 10:02
冇法㗎喎, 連入境處都没硬性規定現時斷約工人一定要14天內回鄉。文件齊, 入境處都會批准工人留港喎。
...

咁冇問題,等佢confirm幾時可走先再出機票,佢有自由上唔上機。

大宅

Baby豬1209 發表於 20-11-3 22:05
我工人,本地菲,做咗一個月又係唔做,我又要重新請過
真係頭暈暈

禁止訪問

大宅

joey1001_1001 發表於 20-11-4 10:15
咁冇問題,等佢confirm幾時可走先再出機票,佢有自由上唔上機。
舊工人上兩個月走,我買機票都好煩,因疫情訂左機票又取消,而且仲未退到錢。跟著訂另一間航空公司,訂左又改期,都撹咗好耐。

雖然依家工人麻麻地,我都唔想以錢代機票的,但搵機票都麻煩,我寧願放時間係搵新工人到....唉

公爵府

花生眉豆湯 發表於 20-11-3 21:16
請左個本地完約菲,做咗兩個月。做得麻麻又黑面、自己已經唔係好like佢,工人今日竟然自己遞信話唔做,一個 ...

可否pm 你工人名字,驚請同一個人

大宅

OKC 發表於 20-11-4 14:48
可否pm 你工人名字,驚請同一個人
Rxxxx Divina Hxxx

大宅

birdbird 發表於 20-11-4 10:02
...

上個星期問過入境處 佢哋話之前疫情工人唔許可返到原居地 所以先酌情比佢哋留低
如果而家有機位 而機位冇被取消三次以上 係一定要斷約工人返去原居地

男爵府

我怕買咗機票,一陣間取消咗,個工人走唔到,煩返我轉頭

大宅

我個四個月,我俾機票

大宅

Baby豬1209 發表於 20-11-4 21:46
我怕買咗機票,一陣間取消咗,個工人走唔到,煩返我轉頭

煩少少 我都唔想益佢哋

男爵府

你可以上Cebu Pacific website and get a quote for ticket from 1/1 onwards. Click in and get the price quote.

Tell your maid that she needs to pick a date for flight. Of course she is not going back now and she cannot give you a date. She will ask for money instead. Do not agree with her request. When you settle everything with her, ask her to choose 1. Get a ticket on a date or 2. agree the sum you quote from Cebu pacific. No need to include check in baggage on the quote. This will cost less than $700. Most helper will choose option 2.

首頁

尾頁

跳至