自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我仔今年五歲,驗眼時發現佢有隱性斜視問題平時望佢係發現唔到亦都唔覺得眼珠有走位嘅,近呢幾個月試過有好幾次見到佢左眼發現時間好似冇咗Focus飄走左 (可能一日會出現一次或者幾日出現一次),一叫返佢佢係可以Focus到嘅
今日再同佢睇咗醫生,醫生話佢冇因為斜視而影響到有弱視嘅問題,亦冇影響外觀,暫時只需要留意住冇需要做手術,
做個測試佢係睇到立體嘅,想問吓有經驗嘅媽媽,眼球訓練會唔會幫到佢,定係其實大咗都係必定會要做手術,有冇細心同埋有耐性有經驗嘅眼科醫生介紹
真係好擔心,先多謝你哋嘅分享

男爵府

香港眼科醫院

複式洋房

chishing411 發表於 21-2-26 00:56
香港眼科醫院
請問係咪可以直接book定要refer?

男爵府

TY168 發表於 21-2-26 01:06
請問係咪可以直接book定要refer?

打去問下有冇得walk in
應該要refer

珍珠宮

TY168 發表於 21-2-26 00:29
我仔今年五歲,驗眼時發現佢有隱性斜視問題平時望佢係發現唔到亦都唔覺得眼珠有走位嘅,近呢幾個月試過有好 ...

醫生冇俾眼球訓練練習俾小朋友嗎?

複式洋房

skmibb 發表於 21-2-26 07:08
醫生冇俾眼球訓練練習俾小朋友嗎?
視光師有叫我做pencil push up
但係眼科醫生就話通常都冇乜用,只係叫我觀察

因為其實我仔99%以上時間都係正常,係忽然會見到佢有一下隻左眼好似飄走左

大宅

TY168 發表於 21-2-26 10:43
視光師有叫我做pencil push up
但係眼科醫生就話通常都冇乜用,只係叫我觀察

我囡六歲,好細個已經發現斜視問題,之前响政府醫院跟進,每半年覆診一次,醫生都係話一係做眼球運動訓練一係做手術,拖拉幾年落嚟時好時壞,本身我哋又無好勤力同佢做訓練,去年底去咗睇私家醫生,對斜視成因和斜視手術原理了解多咗,亦確認我囡斜視幅度大 (35-40度),做運動訓練幫助不會太大,我最後決定做手術 (醫生沒有建議做,佢話可做可不做),安排了下月底做,希望以上信息幫到你

大宅

我仔當年情況差不多
由家庭醫生轉介去眼科。
我拎封轉介信去眼科登記,大约個幾月已經有得睇。

大宅

sophyllis 發表於 21-2-26 11:04
我囡六歲,好細個已經發現斜視問題,之前响政府醫院跟進,每半年覆診一次,醫生都係話一係做眼球運動訓練 ...

依家做同大啲做有冇分別?我女度有斜視同深遠視,依家帶矯視眼鏡,加遮眼,政府跟進,想了解多資料,唔該

複式洋房

sophyllis 發表於 21-2-26 11:04
我囡六歲,好細個已經發現斜視問題,之前响政府醫院跟進,每半年覆診一次,醫生都係話一係做眼球運動訓練 ...
因為我個仔平時大部份時間都冇問題,上網爬咗好多文
擔心手術後會過度矯正變咗內斜視
介唔介意手術後再分享多啲資訊,同埋加唔介意講係睇邊一個眼科醫生,
我自從上個星期發現之後一直都好擔心食唔安瞓唔落

複式洋房

小寶媽08 發表於 21-2-26 11:05
我仔當年情況差不多
由家庭醫生轉介去眼科。
我拎封轉介信去眼科登記,大约個幾月已經有得睇。 ...
請問係咪指眼科醫院?可唔可以分享吓你做返而家嘅情況係點?

大宅

肥佬細妻 發表於 21-2-26 11:16
依家做同大啲做有冇分別?我女度有斜視同深遠視,依家帶矯視眼鏡,加遮眼,政府跟進,想了解多資料,唔該
...

私家醫生話如果最後係會做,就越早做越好,一般四歲已經可以做,早做嘅好處係快啲比眼肌肉訓練同適應,我自己上網睇就話小童嘅視力發展到八歲,所以八歲前做最好 (黃金治療時間),政府醫院都有幫我排期,但要三至四年,我唔會等咁耐;咁你覺得遮眼有無效?

大宅

TY168 發表於 21-2-26 11:30
因為我個仔平時大部份時間都冇問題,上網爬咗好多文
擔心手術後會過度矯正變咗內斜視
介唔介意手術後再分享 ...

我囡都係一樣,基本上全日大部份時間係無問題,平常其他人亦唔會留意到佢有斜視問題,但我擔心過咗黃金治療時間,到時先做效果唔好就會後悔,最重要我了解咗手術風險唔高 (主要係全身麻醉,同埋你提及嘅過度矯正變內斜視,即使過度矯正亦可以再做手術矯正)

我哋係睇養和謝道欣醫生的,當然唔介意分享手術後嘅情況,會係三月最後一個星期做,到時你可以再問我

複式洋房

sophyllis 發表於 21-2-26 11:45
我囡都係一樣,基本上全日大部份時間係無問題,平常其他人亦唔會留意到佢有斜視問題,但我擔心過咗黃金治 ...

介唔介意講診金同手術價錢係幾多?保險包唔包

大宅

回覆 TY168 的帖子

係呀,眼科醫院,我建議如果好擔心就政府/私家兩邊也睇一睇。。我仔情況好似20度左右,不嚴重,所以我之後一路眼科醫院跟進,而醫生安排我仔每晚带矯正镜(每晚戴15min.),情況沒有話特別好轉,但也沒有惡化,其他視力一齐正常。其他人係睇吾出任何問題,而我有時晚上見佢眼攰時才發現有少少偏離左。

大宅

我女由兩歲開始發現有間歇性外斜視, 發呆或攰時左右眼都會飄出去。以前看過幾個眼科醫生和視光師, 因不是經常性飄走, 斜度又不大, 所以不用做手術, 只需要KEEP 住覆診和做訓練, 視光師有比不同用具, 或教用手指放中間練鬥雞眼, 其實都冇乜效用, 因冇耐性和恒心。

後來朋友介紹看中大眼科中心竹旳任卓昇教授, 他有做開兒童斜視研究的, 也很細心檢查。現每四個月/半年覆診一次, 我女現在10歲, 斜度一直沒變大, 只係近視就越來越深

任醫生一直都冇提議做手術, 我女都冇乜點用心做過以前視光師的眼球訓練, 一直斜度冇大變化。如你小朋友也只是間歇性, 可在望到佢飄出時提佢, 和得閒就玩下食指放中間練鬥雞眼。

任醫生只得逢星期二應診, 可隨時打去book : 中大眼科中心

大宅

TY168 發表於 21-2-26 11:51
介唔介意講診金同手術價錢係幾多?保險包唔包

診金$1,200;手術費約6萬,我份保險有cover呢個手術,但要醫生證明非先天性才有機會claim到,但由於細個已經响政府醫院跟進,未知保險公司會否用呢個理由拒絕索償

侯爵府

我女四歲喺健康院驗到斜視弱視一直係政府跟進
健康院視光師講到佢好嚴重
寫紙所以好快排到佢有得睇

之後仲發現佢 嗰隻弱視眼有散光150
由於斜線唔太影響佢嘅外觀 我哋暫時都冇打算叫佢做手術
醫生話手術都唔會幫助到佢視力改善
呢幾年最主要嘅方法都係叫佢每日遮眼五至六個鐘

Pencil push up 我女都冇心機做
之後 我返醫院覆診,個治療師話作用唔大
做唔到都冇所謂