自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

虎到金來勳章

我哋成家係交口水樽確診的,老公上司話要隔離令先當病假,又冇人知點樣申請隔離令封信?

尋日東張西望都訪問一位女士要隔離令先claim 到保險,佢又係唔知點申請話唔接受確診訊息

伯爵府

hhmum 發表於 22-3-12 18:18
我哋成家係交口水樽確診的,老公上司話要隔離令先當病假,又冇人知點樣申請隔離令封信?

尋日東張西望都訪 ...

快測先有隔離令,反而政府核酸就冇,依個政府。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

yaubb2014 發表於 22-3-12 18:25

歐醫生話申報咗PCR陽性,遲啲會補返隔離令

伯爵府

虎到金來勳章

小倩 發表於 22-3-12 18:34

是嗎?有冇講幾時有?

在我的字典裡,只有歡樂而沒有憂愁,小人們做什麼都影響唔到我  

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

下,口水報告陽性都唔當病假?上司都有少少唔合理喎

琥珀宮

應該之後可以補領,但而家政府未有資源去處理。
若公司而家堅持扣薪,你老公之後補番隔離令比公司,公司就要比番有薪病假

琥珀宮

華華子 發表於 22-3-12 18:38
下,口水報告陽性都唔當病假?上司都有少少唔合理喎

只係得個確診SMS訊息,好似無身份資料,其實都証明唔到確診者身份。

琥珀宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 育兒性格勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

遲d遲d遲d,有拖冇欠!唯有等!

子爵府

法律上好似有問題?

隔離令應該不可以back date的。

子爵府

法律上好似有問題?

隔離令應該不可以back date的。

侯爵府

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

木土土 發表於 22-3-12 18:39

只係得個確診SMS訊息,好似無身份資料,其實都証明唔到確診 ...

下,有 HKID喎

男爵府

木土土 發表於 22-3-12 18:39

只係得個確診SMS訊息,好似無身份資料,其實都証明唔到確診 ...

交口水樣本時好似會收到電話訊息confirm 手機號碼和幾個數字的身份證號碼,如果用SMS證明確診,睇下當事人這1 pair 訊息會否ok呢?

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

。。

子爵府

大少拉 發表於 22-3-12 18:47
我問過居安抗疫果邊,佢話我哋呢d 核酸或交口水樽,要等衛生署寄比我哋, 但幾時寄就唔知時間。。。。。
...

我估可能係補醫生紙。

醫生紙只證明某D日子不適合工作, 係可以後補。

但隔離令係法律文件, 唔遵從屬違法, 如果之前無出過應該不可以後補。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

hhmum 發表於 22-3-12 18:36
是嗎?有冇講幾時有?

今日記者會,籌備進行中

珍珠宮

yaubb2014 發表於 22-3-12 18:25

有,都係自己上報

男爵府

回覆樓主:

如果屋企人中左,有無隔離令 ?

王國長老

hhmum 發表於 22-3-12 18:36
是嗎?有冇講幾時有?

今日記者會

衛生防護中心又承認,有經核酸檢測確診的市民等到康復都未收到隔離令或確診證明,當局會在未來幾星期安排補發證明。

http://cablenews.i-cable.com/ci/news/article/37/796883

王國長老

raylife 發表於 22-3-12 19:55
如果屋企人中左,有無隔離令 ?

申報時要填同住家人資料
每個ID獨立一份隔離/檢疫令

珍珠宮

減齡達人勳章

qpalzm 發表於 22-3-12 19:09
我估可能係補醫生紙。

醫生紙只證明某D日子不適合工作, 係可以後補。

醫生病假証明一向係無得date back㗎

首頁

尾頁

跳至