自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

大仔暑假後升小四,部Galaxy tab A 開始有d問題(小一用到依家),諗住換機,記得之前睇bk好似話一定要iPad,如果係我就直接買iPad俾佢起碼用到中學 屋企冇用apple野,咁買ipad定ipad air? 可以用到幾多年ga?

男爵府

S_family 發表於 22-4-25 11:56
大仔暑假後升小四,部Galaxy tab A 開始有d問題(小一用到依家),諗住換機,記得之前睇bk好似話一定要iPad, ...
主要用嚟做咩先?做功課?上網?我仔高小學校派 ipad air 比佢地用, 可能習慣咗用 ipad, 已經唔肯再用galaxy。 到中學就 ipad pro 同電腦一齊用,用完 ipad pro 又轉唔返落去 ipad Air。你預 3,4年又要换機。 真係試清楚先好買。

公爵府

2023年兔年勳章

最好問老師先,如果學校用嘅 App,平板都用到,就唔使另外買ㄧ部。

大宅

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

唔同學校有唔同做法,最好問清楚先,廢事買完先發現唔兼容

珍珠宮

我部iPad air用咗幾年(超過5年),係電壞咗,其他完全冇任何問題。我懶得換電,直接換iPad pro. Afford得到當然買iPad air好過iPad.

公爵府

我屋企有iPad 同notebook,阿女高小話用notebook好啲

公爵府

ckmammy 發表於 22-4-25 12:16
主要用嚟做咩先?做功課?上網?我仔高小學校派 ipad air 比佢地用, 可能習慣咗用 ipad, 已經唔肯再用galax ...

依家zoom埋依個星期,下星期面授
功課都一直冇話網上做…做實體功課…
因為我一買要買兩部平板,細仔k1,但佢部機琴晚就傻左…一定要換,如果換細仔部機,唔換大仔部機,一定嬲我
細仔就一定唔買iPad ga la,但大仔就要諗下,我怕唔買ipad,一陣完來真係要,到時又要買過……

公爵府

Amy1974 發表於 22-4-25 12:23
最好問老師先,如果學校用嘅 App,平板都用到,就唔使另外買ㄧ部。

je係問電腦堂老師?

男爵府

S_family 發表於 22-4-25 11:56
大仔暑假後升小四,部Galaxy tab A 開始有d問題(小一用到依家),諗住換機,記得之前睇bk好似話一定要iPad, ...

iPad 基本上都可以用幾年,蘋果啲野係耐用啲,用到中學一定可以,三星啲野就

公爵府

feifei_baby 發表於 22-4-25 12:34
我屋企有iPad 同notebook,阿女高小話用notebook好啲

咩係notebook? sorry,我真係電腦白痴… notebook同laptop 有咩分别?

珍珠宮

吾同學校都要求不同, 現在高小,, 之前要IPad就吾洗帶咁多書, 電子書, 當埋方便影相交功課
上zoom 又用返notebook

大宅

S_family 發表於 22-4-25 12:42
咩係notebook? sorry,我真係電腦白痴… notebook同laptop 有咩分别?

唔係中學先要用ipad咩 我女嗰間小學從來冇用過ipad教學,可能間小學比較落後

子爵府

回覆 S_family 的帖子

小四,學校會幫你地訂ipad,apple pencil,學校要求256g,如果係自己買既ipad,學校會幫你地洗機,重新入過哂學校要用既apps

公爵府

T.T.CatCat 發表於 22-4-25 12:47

小四,學校會幫你地訂ipad,apple pencil,學校要求256g,如果係自己買既ipad,學校 ...

je係我依家最好唔好買住,等9月開學先?

水晶宮

之前政府比錢資助學校/學生買ipad ,買iPad common d

珍珠宮

畀面勳章

如果係我,我會買部ipad畀大仔,細仔接收哥哥的舊機。
我大仔中學上網堂要用ipad, 手機,同埋notebook(手提電腦)
細仔高小用三星平板,或ipad都得。

珍珠宮

S_family 發表於 22-4-25 12:38
je係問電腦堂老師?

我之前係直接打電話返學校問!
我小朋友學校會用到電子書,有d出版社只出IOS版(即iPad版)。
至於樓上講notebook,其實網課用大mon一來好睇d,二來用法有少少唔同,我小朋友都係上網課用notebook,上載功課先用iPad、iPhone。

子爵府

唔好買住,到時唔知會唔會又有新款ipad出,通常學校會買最新款,而且佢地用教育價買,會平啲

珍珠宮

靚媽latte 發表於 22-4-25 12:45
唔係中學先要用ipad咩 我女嗰間小學從來冇用過ipad教學,可能間小學比較落後
...

我小朋友嗰間1年班已經開始接觸,2年班電腦科要用iPad做功課。

男爵府

S_family 發表於 22-4-25 12:36
依家zoom埋依個星期,下星期面授
功課都一直冇話網上做…做實體功課…
因為我一買要買兩部平板,細仔k1, ...
如果唔係用嚟做學校嘅嘢,即係學校冇要求要買, 純粹係自己用, 可以去舖頭試下玩吓 ipad, 睇下習唔習慣。 或者問下學校有冇建議

首頁

尾頁

跳至