自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

請問病徵係點,會唔會好高燒,好辛苦?幾時會好番?昨天我阿媽通知我中左 我真係好擔心,但又好似咩都做唔到,我自己一家都未中過,唔知會唔會好辛苦,我知人人體質都唔同,但我真係好擔心,又唔敢表現出黎 又唔敢打電話騷擾佢休息,食物藥物佢都夠,我又湊住個女唔可以去服待佢。阿爸在家的,但阿爸唔太理野既人(即你叫佢做就做囉,唔叫佢佢就由阿媽响房唔會睇下佢點咁囉,比野佢食咁囉,男人始終唔會咁細心),今朝搵過阿爸就話唔知丫,分左房瞓,都冇見佢出黎

象牙宮

如果伯母夠60歲,
叫佢約睇政府視像醫生,
會開新冠藥物,送到屋企的。
上星期中只係發高燒,
食退燒訓訓訓,飲多d水,
一兩日訓夠就好快好,唔洗太擔心。

侯爵府

2024年龍年勳章

打電話問候佢情况,了解有何需要先,要多飲暖水

水晶宮

牛年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章

mercurycc 發表於 22-12-19 09:56
如果伯母夠60歲,
叫佢約睇政府視像醫生,
會開新冠藥物,送到屋企的。

夠60的。
謝謝,一會晏些聯絡到佢就同佢講。
whatsapp左佢冇覆,怕佢瞓緊覺唔敢打比佢。

水晶宮

登陸火星 發表於 22-12-19 09:58
打電話問候佢情况,了解有何需要先,要多飲暖水

尋日話乜都唔需要,今日whatsapp左佢未覆,唔敢打比佢怕佢瞓緊覺。問阿爸乜都話唔知

大宅

保暖做好應該ok,祝早日康復

侯爵府

打電話問吓佢咩情況, 都唔怕阻佢休息, 都要關心下, 病咗唔會想打字, 直接打電話啦
可以同佢約門診, 約遙距, 再唔對路call白車, 老人家有時唔識呢啲的, 一味死頂

象牙宮

seaman1982 發表於 22-12-19 09:59
夠60的。
謝謝,一會晏些聯絡到佢就同佢講。
whatsapp左佢冇覆,怕佢瞓緊覺唔敢打比佢。
有無血養機?
有叫佢check住,如果無報左政府會派的。
尋日有jm話,過60歲政府會主動聯絡送藥。

水晶宮

gabbyhui 發表於 22-12-19 10:01
保暖做好應該ok,祝早日康復

謝謝

水晶宮

naicha 發表於 22-12-19 10:01
打電話問吓佢咩情況, 都唔怕阻佢休息, 都要關心下, 病咗唔會想打字, 直接打電話啦
可以同佢約門診, 約遙距, ...

係,要打電話。 電話比我聽到佢把聲點,冇得佢死頂。

水晶宮

mercurycc 發表於 22-12-19 10:03
有無血養機?
有叫佢check住,如果無報左政府會派的。
尋日有jm話,過60歲政府會主動聯絡送藥。

有的,上一波好嚴重時買過放佢家,不過唔知比佢塞左响邊

象牙宮

seaman1982 發表於 22-12-19 10:08
有的,上一波好嚴重時買過放佢家,不過唔知比佢塞左响邊
叫屋企人搵下。

水晶宮

naicha 發表於 22-12-19 10:01
可以同佢約門診, 約遙距, ...

搵到佢了,好好中氣數緊我老豆 話我老豆自己煮飯整到七國咁亂又污糟 咁我都放心些。

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

seaman1982 發表於 22-12-19 10:28
搵到佢了,好好中氣數緊我老豆 話我老豆自己煮飯整到七國咁亂又污糟 咁我都放心些。
...

咁就放心d
始終每人反應唔同,auntie咁好中氣係好事
留意有無發燒,有無唞氣辛苦,有咩大嘅唔舒服即刻出聲
祝早日康復

侯爵府

seaman1982 發表於 22-12-19 10:28
...

咁就放心了, 不過都每日打個電話睇吓有冇變化, 或者要買咩嘢幫佢叫, 或買過去放門口等佢攞

男爵府

seaman1982 發表於 22-12-19 10:00
尋日話乜都唔需要,今日whatsapp左佢未覆,唔敢打比佢怕佢瞓緊覺。問阿爸乜都話唔知
...

真係最緊要食退燒藥,同瞓。
我中咗時發燒好辛苦,唔想離開張床,瞓足2日退燒就冇事。
叫你阿爸多啲留意佢,但唔好騷擾佢瞓覺。
另外我就喉嚨痛糖放床邊,我嗰時第一日喉嚨好痛,瞓都痛,係要食住喉糖先好啲。

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

seaman1982 發表於 22-12-18 14:28
...

多飲暖水多休息,以及保暖。好快好返

珍珠宮

seaman1982 發表於 22-12-19 09:51
請問病徵係點,會唔會好高燒,好辛苦?幾時會好番?昨天我阿媽通知我中左 我真係好擔心,但又好似 ...

有嘢可以做到。盡快幫阿媽約睇醫生攞新冠口服藥,可以減輕病情。

男爵府

seaman1982 發表於 22-12-19 09:51
請問病徵係點,會唔會好高燒,好辛苦?幾時會好番?昨天我阿媽通知我中左 我真係好擔心,但又好似 ...

按需要,
補充下維他命B雜,
維他命C,
維他命D,K,鈣,
增強扺抗力
無胃口, 適量食下呢d

佢地唔太識,
就幫佢地買.

祝福, 早日康復

水晶宮

回覆樓主:

多謝大家。
希望大家都身體健康

首頁

尾頁

跳至