自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

男爵府

我有2個女,一個14,一個就來12。

這幾天已同大囡鬧!今日2個一齊!
我真係好辛苦呀!我點解會做到咁失敗?

事情:大囡放學,我地話請佢食雪糕,之後佢話有人請佢食,跟住我同老公就自己去左買,在門口附近見倒佢地,我囡已黑面出來!話我地好過來!但我同佢講過,佢都覺得係我地錯!之後煮左飯好唔食!最後我就算了!冇煮佢果份!今日在鬧的過程中,話我精神病等

男爵府

你好野 發表於 23-4-22 18:26

到細囡, 覺得自己成績好返些(但平均分還比之前差左),就成日都話:點解要去補習? 只想玩,不想温書,補習等! 其實温習也只是補底!進步也不算!只希望唔好最差!
3日唔埋,有2日就鬧情緒!
又話點解要生仔?佢想死等

我可以點做?其實我都好想死!如果係我死左的話,佢話就會成熟?佢哋就會開心?

珍珠宮

回覆樓主:

青春期最好就唔好理佢地,佢地控制情緒較弱,讀書真係無得迫,妳再同佢地嘈,只會更加差,比我暫時就唔理佢地先,自己出去行下,約下朋友食飯,佢地講到妳走左,佢地就會成熟,咁妳連飯都唔好煮比佢地,當自己唔存在,睇下佢地點成熟,點搵錢生活,不過呢個方法妳要忍得到,無人同佢地洗衫,煮飯

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

到細囡, 覺得自己成績好返些(但平均分還比之前差左),就成日都話:點解要去補習? 只想玩,不想温書, ...

明白你好辛苦。

珍珠宮

明你感受
你兩個囡隔2-3年,真係打孖上咁辛苦
同意樓上jm
抖下先,初中囡係好難頂
又覺得自己乜都識
妒忌心係最重乜都同啲同學比一餐
買文具都話要買日本野
得閒又lur住睇演唱會
又無心機讀書

琥珀宮

到細囡, 覺得自己成績好返些(但平均分還比之前差左),就成日都話:點解要去補習? 只想玩,不想温書, ...

坦白講,中學就唔好再迫佢地去補習

男爵府

姸媽 發表於 23-4-22 18:37
青春期最好就唔好理佢地,佢地控制情緒較弱,讀書真係無得迫,妳再同佢地嘈,只會更加差,比我暫時就唔理佢 ...

今日鬧到我自己都冇煮午飯,大果個自己煮左少少飯,加飯素就食!
細果個自己煮左米粉,兩個食完就掉哂落洗手盆,之後又返入房!
我同佢地講:自己食,自己煮,食完自己洗!細果個都冇講乜,去左洗碗。大果個不停在鬧我,話我煩!一路洗一路鬧!
我忍住度氣!

我又唔可以在佢地面前哭!我又唔可以出去,怕有事發生!我只能在廳,所有野都做唔倒!

大宅

回覆樓主:

過來人,你當d女病左,會好返,時間長d。呢段時間盡量睇開d,唔好令自己勞氣。避免負情緒,多說鼓勵說話,唔好鬧,心情唔好或有衝突先入房開BK 呻下,我地會支持你,好快會過架啦。

男爵府

mandy952 發表於 23-4-22 18:43

細果個係小六!還未有學校收!佢又話唔入bank3,又話想扣門!

但冇成績點扣門?還有最後一次考試!

之前有幾科佢唔合作,鬧情緒,最後我比佢自己付責返,最後成績出來唔理想,在哭!但唔懂得吸取教訓,之後又是這樣懶!

父母的,有邊個想見倒佢地死?
但睇來只是我單方面?

侯爵府

中三要選科未?otherwise 退一步海闊天空.

男爵府

evatsedidi 發表於 23-4-22 18:51
過來人,你當d女病左,會好返,時間長d。呢段時間盡量睇開d,唔好令自己勞氣。避免負情緒,多說鼓勵說話, ...

謝謝你,希望我可以捱過去!

最後你點?依家相處好嗎?

大宅

你好野 發表於 23-4-22 18:49
今日鬧到我自己都冇煮午飯,大果個自己煮左少少飯,加飯素就食!
細果個自己煮左米粉,兩個食完就掉哂落洗 ...

下次唔好講,寫張紙貼度,畫d太陽,簽臉公仔,寫住 "唔該自己有手尾"

男爵府

MrBeast 發表於 23-4-22 18:55
中三要選科未?otherwise 退一步海闊天空.

大果個要了!但佢叫我唔好理佢!其實我乜都幫唔倒!今星期三晚,就要返學校聽講座!
佢唔會同我地傾

大宅

你好野 發表於 23-4-22 18:56
謝謝你,希望我可以捱過去!

最後你點?依家相處好嗎?

而家阿女算乖,讀緊大學,有做part time, 第一次出糧仲特登book下午茶buffet 比我同老公去食。

珊瑚宮

mandy952 發表於 23-4-22 18:43

入在band 1就得?
如果小朋友跟唔上父母都應該想小朋友補習。小朋友讀唔上父母點會唔擔心?!

男爵府

evatsedidi 發表於 23-4-22 18:56
下次唔好講,寫張紙貼度,畫d太陽,簽臉公仔,寫住 "唔該自己有手尾"

我前幾日係咁做,佢把張紙揸成一個波,掉喺房門口!

大宅

回覆樓主:

唔好灰心!大家都經歷中 我嗰d 激心起上黎都會話點解要生佢出黎,我都真係唔識答。不過好在佢顛完發完脾氣就冇事,青春期既青少年係咁,自己都後生過,唔理佢一排就冇事。唯有自己都調節一下自己心態,食啲嘢或者買下野令自己開心番。加油 !

大宅

你好野 發表於 23-4-22 18:58
大果個要了!但佢叫我唔好理佢!其實我乜都幫唔倒!今星期三晚,就要返學校聽講座!
佢唔會同我地傾
...

等佢地自己選,適當時候比d意見就算,我以前都好似你甘,但諗諗下都系要放手,佢地有自己思想,呢個時父母說話系聽唔入耳的。唔好激親自己。

男爵府

Fishqqma 發表於 23-4-22 18:59
入在band 1就得?
如果小朋友跟唔上父母都應該想小朋友補習。小朋友讀唔上父母點會唔擔心?!
...

唔係!佢依家係2-3!最重要係佢喜歡,唔會太差!但依家,佢唔想入b3,但只想玩!

佢唔係唔得的!之前一值都係全班第7,就在這兩年,就越來越差!

在我心中,b1唔等於最好!只是校風一定唔會係太差!

珊瑚宮

你好野 發表於 23-4-22 19:00
我前幾日係咁做,佢把張紙揸成一個波,掉喺房門口!

反叛期真的好難頂。

首頁
12345...10

尾頁

跳至