親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

兩個地方未去過,想住下溫泉酒店,大家可否比下意見住邊度好呢?

大宅

2024勳章

你如果是想酒店对著富士山 去八音館 山中湖 去河口湖。如果是多玩几天 自駕 去河口湖
如果是想去玻璃之森 芎之湖等 去箱根。 如果是簡單行程 二天一夜 不自駕 去箱根

溫泉酒店 河口湖箱根都很多。河口湖 箱根 我都去超过5次了

侯爵府

dougiewoodie 發表於 23-5-27 12:07
你如果是想酒店对著富士山 去八音館 山中湖 去河口湖。如果是多玩几天 自駕 去河口湖
如果是想去玻璃之森 ...

我不是自架遊,是要乘火車去河口湖或去箱根的,就是不知道選擇去邊住宿一晚比較好。

大宅

2024勳章

回覆 cibewong 的帖子

你是几月去的呢? 有沒有小孩子或老人呢?
如果是10月中到三月 箱根好。 如果是有老人家或小朋友 箱根好

河口湖和山中湖 三月未到九月未 都是花期 很美的日子
三月二十開始是桵
四月初開始是芝櫻
四月中開始是粉蝶花
四月未開始是郁金香
五月是魯冰花
七月八月是向日葵
九月是百日草 波斯菊 掃帚草

侯爵府

dougiewoodie 發表於 23-5-27 15:30

你是几月去的呢? 有沒有小孩子或老人呢?

你好呀,你寫得好詳細,我係10月同老公兩人去東京10日的,我哋不是自架遊,但又未去過河口湖同箱根,好想今次行程可以去埋呢兩個地方後再去東京市區行買食,但又不知這兩個地方點選擇住宿好。

大宅

2024勳章

如果你是想一天去箱根 一天去河口湖 問中間哪一天你們最好住宿在哪?如果以交通便利角度 你們又沒有拿著大行李 御殿場駅温泉酒店最好
箱根桃源台巴士去御殿場駅是40分鐘 車程,而御殿台去河口湖的巴士是1小時車程

侯爵府

dougiewoodie 發表於 23-5-27 18:17

如果你是想一天去箱根 一天去河口湖 問中間哪一天你們最好住宿在哪?如果以交通便利 ...

唔好意思,我唔太識路,咁御賢殿場站由點樣去呢,希望你多多指教。

大宅

2024勳章

根据你的資料, 建議你第一天新宿坐巴士去河口湖 . 以下是新宿去河口湖巴士時間表.

http://bus-tw.fujikyu.co.jp/highway/detail/id/1/

新宿的高速巴士站是在新宿南口, 過對面馬路, 然後上四樓, 新宿的巴士站日文是 "バスターミナル 新宿"

10月的河口湖, 建議二個地方 : 八音館和山中湖的花之都公園
巴士去八音館 20分鐘車程 (巴士每10分鐘1班),

山中湖的花之都公園 30分鐘車程(巴士每小時1班)
(以下2張照片是10月15号拍的, 花之都公園的秋菊大約10月未便會淍謝),

第1天黃昏去完河口湖後, 從河口湖坐巴士去御殿場 以下是河口湖去御殿場 和御殿場去河口湖的巴士時間表. 河口湖英語是kawaguchiko 御殿場英語是gotemba. 御殿場駅附近有很多酒店 酒店都是有温泉的

http://bus-en.fujikyu.co.jp/route/detail/id/1/

你第二天早上御殿場坐巴士去元箱根 以下是巴士的時間表.
https://odakyu-highway.jp/wp-content/uploads/2023/04/fdf08422fb826251591b718669e35c9a-3.pdf

你到了元箱根 坐海賊船遊盧之湖到對岸桃源台, 到了桃源台坐巴士去玻璃之森(較便宜), 或坐吊車和纜車經過大涌谷(如果你對火山口的大涌谷有興趣)然後經強羅去玻璃之森. 黃昏從玻璃之森坐巴士回箱根湯本,

如果你是去三天二個晚上. 在箱根湯本找間温泉酒店過一晚, 第二天早上箱根湯本坐電車回東京. (這個電車班次很密)

如果你是去二天一個晚上. 第二天黃昏回到箱根湯本後, 便坐電車回東京.

波子    發表於 23-6-2 14:37

侯爵府

dougiewoodie 發表於 23-5-27 21:00

根据你的資料, 建議你第一天新宿坐巴士去河口湖 . 以下是新宿去河口湖巴士時間表.

嘩,十分多謝你嘅詳細資料,十分有用,但是我第一天飛機到成田已經是3點,過埋關攞埋行李再攞埋啲火車飛,應該到四點,如果再搭埋車去新宿再去埋河口湖應該已經至晚上六七點了,基本上晚上都已經冇節目,如果第二天11點checkout的話我咪要攞住啲行李周圍去,或者又要攞住行李再去箱根,就係令我好頭痕。

大宅

2024勳章

千萬唔好攞住件大行李周圍走.

你第1日訂東京的酒店訂間較好的, 較好的酒店會容許你放行李2-3天, 玩完箱根河口湖才回來拿.

水晶宮

cibewong 發表於 23-5-27 08:26
兩個地方未去過,想住下溫泉酒店,大家可否比下意見住邊度好呢?

我7月頭去又係諗咗好耐…..

最後book咗箱根……

同埋有樣嘢要留意,原來房內有溫泉浸嘅唔係間間都係溫泉水,原來係熱水

侯爵府

pbpk03845784 發表於 23-5-29 20:35

最後book咗箱根……

咁點分佢係熱水定真正溫泉?

侯爵府

pbpk03845784 發表於 23-5-29 20:35

最後book咗箱根……

同埋想問吓去箱根溫泉酒店不是在房間內浸溫泉的話,如果係大眾浸溫泉是著泳衣定係完全不著衫?

水晶宮

cibewong 發表於 23-5-29 21:47
咁點分佢係熱水定真正溫泉?

上官網搜查….

通常Q&A會有講…..

我本來係訂咗河口湖六千幾蚊一晚,但最後先比我見到原來係熱水,即刻取消!

而家訂咗箱根fufu….

瑪瑙宮

大廚勳章

pbpk03845784 發表於 23-5-29 21:51
上官網搜查….

通常Q&A會有講…..

可唔可以話我聽邊間六千幾蚊都係熱水?

我出年三月想去仲未諗到book邊間?。。。
喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

侯爵府

pbpk03845784 發表於 23-5-29 21:51
上官網搜查….

通常Q&A會有講…..

佢嘅官網係點樣寫㗎,熱水、溫泉水。

水晶宮

seaheart88 發表於 23-5-29 21:54

河口湖算係出名難book嗰間!

水晶宮

cibewong 發表於 23-5-29 21:54
佢嘅官網係點樣寫㗎,熱水、溫泉水。

咪就係講明hot water囉

水晶宮

seaheart88 發表於 23-5-29 21:54

河口湖fufu都幾正,可以研究一下

瑪瑙宮

大廚勳章

pbpk03845784 發表於 23-5-29 21:55
河口湖算係出名難book嗰間!

湖山亭產屋。。呢間?
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊