自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

複式洋房

https://thechasernews.co.uk/%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E5%B8%82%E5%BA%9C%E7%A0%B4%E7%94%A2woking%E8%86%BA%E5%85%A8%E5%9C%8B%E4%B9%8B%E5%86%A0/

英國已有6個市政府發出「第114條通知」(section 114 notice),宣告無法達致收支平衡,緊隨其後有13個市政府也預告出現危機,財政黑洞深不見底。英國會計師事務所Grant Thornton周一(15日)公佈的最新數據顯示,英格蘭有40%的市政府在未來五年內將面臨「破產」風險,有機會觸發市政稅(Council Tax)大幅攀升。英國廣播公司(BBC)周二(16日)報道,經過深入分析發現,英國市府欠債達978億鎊,每名居民需要承擔1,400鎊債務。

移民咗過去嘅人依家生活點?

水晶宮

2024勳章

又話消費力強嘅移哂去英國?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

梗係移啦,就算破產都要去呀,自由空氣喎,我身邊過去嘅個個都唱好英國
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

珍珠宮

好媽媽勳章

回覆樓主:

五十步笑百步,貴州的地方債夠高達1.19萬億元人民幣!

登陸火星    發表於 24-1-25 22:35

複式洋房

esmehouse 發表於 24-1-25 21:12
梗係移啦,就算破產都要去呀,自由空氣喎,我身邊過去嘅個個都唱好英國 ...

真係,就算英國幾差,都有港人唱好,之前仲見過有港人話英國天氣好、治安好依家英國經濟差,啲人仲以為係以前個日不落帝國咩當然英國相比香港好嘅係可以去啲細城市到住,比較容易住大屋,但係就冇香港咁方便、發達,其實都各有取捨

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

jaycee_mami 發表於 24-1-25 21:20

一個州咋喎
勁過英國

男爵府

馬照跑舞照跳

twolilmonkeys    發表於 24-1-27 12:48
la_source    發表於 24-1-26 09:16

男爵府

而家咁多人移英,唔難問到市政府破產對生活有咩影響,我朋友話下年Council tax加十幾鎊,其他野就一樣。

人地選擇得移民一定有做功課,唔會是但睇一兩篇新聞就玩身家,當然我唔排除有呢d人,咁佢要為自己決定負責

twolilmonkeys    發表於 24-1-27 12:49

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

Jehem 發表於 24-1-25 21:26
真係,就算英國幾差,都有港人唱好,之前仲見過有港人話英國天氣好、治安好依家英國經濟差,啲人 ...

你都話各有取捨,你開 post 講咩?

象牙宮

回覆樓主:

國家破產,唔關市民事,最多係老人無福利!冰島都破產過啦…咪繼續有人生活

伯爵府

有危先有機, 香港人咁叻叻, 去到可能幫英國人翻身, 自己又賺到錢呢, 支持香港人帶埋成副身家過去發展
我就冇本事, 唯有留係香港呢個地獄繼續生存啦

象牙宮

jaycee_mami 發表於 24-1-25 21:20

下,中國有欠債咩?

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Jehem 發表於 24-1-25 21:00
https://thechasernews.co.uk/%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E5%B8%82%E5%BA%9C%E7%A0%B4%E7%94%A2woking%E8%86%BA%E5 ...

繼續捐獻
放下自在

複式洋房

pauline_c 發表於 24-1-25 22:09
你都話各有取捨,你開 post 講咩?

主要想問吓依家生活同之前有冇咩轉變?

水晶宮

Jehem 發表於 24-1-25 22:32
主要想問吓依家生活同之前有冇咩轉變?

你開 post 想問嘢,唔喺第一個 post 即問,奇奇怪怪,要真係知有咩影響都唔會喺 bk 問,bk 大部分人住香港,真係唔了解你嘅目的。

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

1400磅, 咁咪叫啲去左想攞公民既交申請費囉

侯爵府

齊齊去乞食啦

子爵府

Mikor 發表於 24-1-25 22:07
而家咁多人移英,唔難問到市政府破產對生活有咩影響,我朋友話下年Council tax加十幾鎊,其他野就一樣。

...

我都聽過話破產對市民影響唔大, 咁點解香港人對政府財赤要咁緊張呢

複式洋房

pauline_c 發表於 24-1-25 23:08
你開 post 想問嘢,唔喺第一個 post 即問,奇奇怪怪,要真係知有咩影響都唔會喺 bk 問,bk 大部分人住香港 ...

第一個post最底下已經問咗,同埋英國都有人上bk

水晶宮

Jehem 發表於 24-1-25 23:22
第一個post最底下已經問咗,同埋英國都有人上bk

係我蠢,理解答唔到你問咩 ,唔講喇~ 顯得我好蠢。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊