自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章

剛睇到個專題節目,港女北嫁原來過去30多年每年上升,唔好再話香港男士了
http://news.now.com/home/local/player?newsId=549465

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

原來係講曾小妹, 我都有追佢頻道影片.

珍珠宮

wiiabcd 發表於 24-2-11 12:35

之前有人FB話曾小妹結婚後即同大陸老公入紙排公屋
話佢無交香港税又搶資源
唔知係咪真

水晶宮

回覆樓主:

我身邊都遇過

1. 舊同事
2. 朋友的朋友(長居内地)

侯爵府

其實好多內地男仔都好純品又勤力幾好, 內地又唔夠女仔, 佢哋娶老婆吾易, 如果可以多啲香港女仔同內地男結婚都唔錯

有個女強人朋友同個內地男結婚, 個男人對佢千依百順, 見佢哋生活好開心

333s    發表於 24-2-11 16:59

公爵府

2024勳章 虎到金來勳章

wiiabcd 發表於 24-2-11 12:35

曾小妹不了

子爵府

Rita 發表於 24-2-11 12:30
剛睇到個專題節目,港女北嫁原來過去30多年每年上升,唔好再話香港男士了
http://news.now.com/ho ...

我識親幾個女性朋友,揀內地男人,都係非富則貴,其中有個嫁咗內地銀行家,全中國有幾十個物業,個人資產高達五億以上

另一個同廣州廣告總監拍拖,個男人月入5萬蚊人仔

象牙宮

[quote]Rita 發表於 24-2-11 12:30
http://news.now.com/ho ...[/quote]

官媒:港女北嫁增 因生活差距縮
曾小妹。

【Now新聞台】香港新娘嫁給內地新郎過往並不常見,但近三十年,港女「北嫁」人數不斷上升,現時每三對跨境夫婦,平均就有一對是香港女士嫁予內地男士;內地男士有甚麼吸引之處?「北嫁」港女又能否適應內地生活?

二十八歲、土生土長的香港人曾鈺嫻,大半年前和二十六歲廣東清遠人鄭堅穎結婚。兩個人三年前在交友程式認識,婚後住在清遠,一起經營網上頻道,拍片介紹內地好去處。

鄭堅穎初中畢業,讀了兩年汽車維修之後,十八歲就一個人先後在順德、廣州、深圳等地打工,曾當點心師傅、電子廠工人、維修工人。

曾鈺嫻:「比較獨立,不會和家人同住,獨自去一個陌生城市發展。香港男士可能還要母親幫忙清洗內褲,替你收拾房子、洗襪子、洗碗。」

曾鈺嫻十七歲開始經營網上頻道,中學畢業後曾長時間當侍應散工,方便四處遊歷,日本、南韓和新加坡都有她的足跡。

鄭堅穎說,喜歡曾鈺嫻「向外闖」的性格。

鄭堅穎:「我以前交往的內地女朋友戀家、傳統觀念比較強,香港女生說英文、說洋文很厲害,很國際化。」

香港女性嫁給內地男性以往不普遍,不過近三十年,香港新娘嫁給內地新郎佔跨境婚姻的比率不斷上升,由百分之六上升至三成半,平均每三對跨境夫婦,就有一對是香港新娘嫁內地新郎。

有超過四萬名會員的本地交友約會公司在2019年訪問近七百名香港單身男女,近四成半受訪女士說接受與內地人結婚,當中八成表示願意應內地伴侶要求,一起到內地生活。

這一天,曾鈺嫻和丈夫到清遠家鄉探親人,順道拍攝農村風貌。

婚後鄭堅穎辭去在深圳酒店維修工作,轉當太太的助手,「夫妻檔」拍影片,不過他們說曾聽到不少閒言閒語。

鄭堅穎:「我曾遭親友白眼,你應該要出去打工,(男人)應該出去工作、拼搏,因為我了解自己的能力所在,就不太在意別人的說法。」

清遠普遍的觀念,做飯、洗衣服、帶孩子仍然是女人的「本份」。曾鈺嫻說嫁到清遠後,這種傳統夫婦角色定型的觀念,她不太認同。

曾鈺嫻:「我覺得男主外女主內,主要是看兩個人誰強誰弱,如果丈夫的薪水是我的四倍以上,我願意聽話,整天在家為他洗衣做飯帶孩子,但如果他賺不到,大家應該要平等。如果他賺得比我還少,他可能要聽從我。」

港女北嫁的人數不斷上升,在文化、工作、環境上,她們能否適應內地生活呢?請留意星期日晚《經緯線》

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

Rita 發表於 24-2-11 12:30
http://news.now.com/ho ...

主因係香港男人質素越來越差,港女嫁的多是內地材俊,港男娶的多是農村或需扶貧戶

子爵府

竇漪房 發表於 24-2-11 17:00
主因係香港男人質素越來越差,港女嫁的多是內地材俊,港男娶的多是農村或需扶貧戶
...

不能完全認同,現在好多港男都娶好有錢大陸女,你淨係睇下歐陽震華,羅嘉良就知道,好多港男都好醒目,而身邊亦都有幾個朋友,同深圳和大陸有錢女結婚,仲要個女仔喺深圳自資八百萬買樓,我朋友一蚊都冇出過,另一個結咗婚之後直頭去北京定居,老婆打本一千萬,比佢喺北京做生意

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 育兒性格勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

係咪個老公做大夫嗰個?

伯爵府

baby668 發表於 24-2-11 17:04
不能完全認同,現在好多港男都娶好有錢大陸女,你淨係睇下歐陽震華,羅嘉良就知道,好多港男都好醒目,而身邊亦 ...

有錢嘅大陸女唔會嫁港伯,你睇下李龍基就知

公爵府

BK Milk勳章

cindy618 發表於 24-2-11 17:30
係咪個老公做大夫嗰個?

唔係,個個飛左曾好耐啦!

男爵府

搵到個有錢嘅嫁去邊都無所謂
不過我之前遇到個只係一心想同香港女仔結婚然後申請佢落嚟嘅男仔

侯爵府

不能完全認同,現在好多港男都娶好有錢大陸女,你淨係睇下歐陽震華,羅嘉良就知道,好多港男都好醒目,而身邊亦 ...

歐陽震華老婆係澳門賭王傅老榕嘅孫女喎!

男爵府

我有朋友土生土長港女二十年前嫁咗俾內地曾經來港工作的精英男,之後申請佢來港團聚。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 笑得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 Xmas吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 畀面勳章

你覺得港男娶有錢大陸女多,定d亞伯係大陸娶個農村女人落嚟,個女人攞到身份証就離婚搶佢間公屋趕佢走,仲申請埋同前夫生嘅仔女落嚟香港多

而且歐陽震華老婆不是內地人呢

公爵府

好媽媽勳章

竇漪房 發表於 24-2-11 22:36
你覺得港男娶有錢大陸女多,定d亞伯係大陸娶個農村女人落嚟,個女人攞到身份証就離婚搶佢間公屋趕佢走,仲 ...

其實係你接觸的範圍內,亞伯娶農村多,但實際上,係真係多咗港男搵個差唔多水平同年紀的大陸老婆,甚至係有錢女老婆,今時唔同往日,大陸而家適婚年齡的女人,好多都係一孩政策下的獨生子女,父母都肯將最好的比晒個女,女仔富養開仲點會肯嫁亞伯,肯嫁亞伯嗰d都係d好窮好落後,無乜見過世面嗰d,而家都買少見少

公爵府

好媽媽勳章

auhiyo 發表於 24-2-11 17:41
唔係,個個飛左曾好耐啦!

唔係,係曾飛大夫,話大夫太孤寒,生活支出,去旅行出錢都靠晒曾,曾生日,生日咭都無一張

珍珠宮

畀面勳章

baby668 發表於 24-2-11 16:43
我識親幾個女性朋友,揀內地男人,都係非富則貴,其中有個嫁咗內地銀行家,全中國有幾十個物業,個人資產高達五 ...

想問女仔既背景係點架
龍鳳媽

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊