自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

伯爵府

BK Milk勳章

已解決

水晶宮

回覆樓主:

我工人都係要喺馬尼拉再轉機,佢地有 d 同鄉會喺機場瞓一晚,不過太辛苦喇
通常轉機時間太差嘅話我會叫佢揀過另一個日子。 通常佢去agent 到問晒日子時間價錢,我ok 的話佢就去買,之後比返單我。自己買好煩,驚book錯轉機的時間地點。同埋有咩可能唔買行李。

MeiCheLin    發表於 24-4-18 14:26
goldpiglet    發表於 24-4-17 22:17

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章

返鄉下唔買行李位太過份了 , 回鄉一定勁多手信帶返去.

瑪瑙宮

大廚勳章

lovelycats1 發表於 24-4-17 20:06
話說工人姐姐Covid 期間返唔到菲律賓,咁而家解封我都即刻安排廿幾日俾佢返去(因為佢話下年都仲想返多轉) ...

即係你嗰程飛機係冇包行李?

喇麼撻沙 啪卡挖多
阿喇克多 沈瑪 沈潑躂沙
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

大宅

話說工人姐姐Covid 期間返唔到菲律賓,咁而家解封我都即刻安排廿幾日俾佢返去(因為佢話下年都仲想返多轉) ...

我覺得佢可以好聲好氣講,你可能會明白佢難處多d

瑪瑙宮

大廚勳章

咁我覺得應該大家傾清楚先買嘅。。。可能某啲日子唔使等咁耐叫佢轉嗰啲日子去囉
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多
喇麼撻沙 啪卡挖多

珍珠宮

等10幾個鐘真係太辛苦
果10幾個鐘比佢住酒店 +膳食
&要買行李

大宅

回覆樓主:

唔係話你唔啱,不過呢啲安排真係佢自己先最清楚。你冇理由唔同佢商量過就買機票。

例如你話佢要喺機場逗留十幾個鐘,你又唔知嗰邊治安點,可能一個女仔喺機場逗留咁耐真係會唔安全呢。

我通常會同agent講叫佢幫我搵大約姐姐想去嘅時間,如果姐姐唔啱心水就叫佢自己買但係差價佢自己畀。通常姐姐最鍾意都係叫我畀現金佢,佢自己搞掂。

la_source    發表於 24-4-18 10:29

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

姐姐等左幾年,滿心期待回家鄉,確實溝通上可以好少少,同佢商量吓機票細節先買

而家既然已買,放下情緒,同佢實說,取消唔值,如佢可以接受,比多幾百佢係機場搵地方過嗰10小時,雖然佢最後未必會用,佢係做得好嘅,大家好嚟好去

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

我以前個姐姐返印尼要轉兩程內陸機,內陸機個兩程仲貴過由香港去耶加達,不過機票係要送再佢嘅家鄉,佢家鄉隔攝都無計啦!頭幾次我幫佢買,之後我叫佢自己搵agent 買,價錢啱我就比錢,煩少樣野!

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

套機票幾錢?冇行李又係唔係幾好...佢會唔會繼續做?如果唔做就話之佢,如果繼續做咪封番封利是比佢。下次傾好先買,我個人比較怕煩,工人買完機票我先比番錢佢,係貴,但冇佢又唔得。

男爵府

將心比己,買得機票就包埋行李比佢。你自己去旅行成廿日,會唔洗寄倉行李?
至於轉機等時間長,佢覺得耐寧願自己搭車的話,咪打去航空公司睇下有無得就咁cancel,佢想搭但唔洗等咁耐嘅咪話無機,貴太多。
都係基本溝通問題。

男爵府

回覆樓主:

比多兩日假佢

子爵府

其實我覺得應該問吓先買,大家溝通吓好啲,無謂搞到變咗關係唔好, 始終佢會繼續做, 咁冇行李又真係差咗啲喎,一定會買好多手信返屋企.

其實你可以同佢溝通咗話如果你想加行李重量可能要自己upgrade去俾錢,大家有溝通有商量.
比我會選擇同佢溝通好先買

伯爵府

BK Milk勳章

回覆樓主:

其實唔係唔俾行李佢,只係我會寧願佢寄返去好過自己帶,長途跋涉又辛苦,包佢寄包裹好過佢自己拎,上次拎到喼都爛又辛苦又整親呀!

大宅

我上個月都睇過機票,我工人斷我約,佢都要馬尼拉轉機,但我見有好多班機揀,轉機果程由等4-5個鐘到10幾個鐘不等,如果你地關係良好,我覺得大家溝通好先book,宜家搞到咁,到時佢一去不返仲麻煩

水晶宮

lovelycats1 發表於 24-4-17 21:08
其實唔係唔俾行李佢,只係我會寧願佢寄返去好過自己帶,長途跋涉又辛苦,包佢寄包裹好過佢自己拎,上次拎到 ...

我工人寄完都仲有好多嘢拎
當然想盡量買多d 嘢返鄉下啦
有時last minute 我又執到d 衫/玩具比佢拎返去

伯爵府

2023年兔年勳章

其實唔係唔俾行李佢,只係我會寧願佢寄返去好過自己帶,長途跋涉又辛苦,包佢寄包裹好過佢自己拎,上次拎到 ...

其實呢個都係你自己嘅諗法,你工人都係咁諗???

珍珠宮

你真係諗住俾錢佢寄返去?咁回程呢?如果寄空運可能會貴好多喎

子爵府

你寧願、、、即係你工人唔知你既想法

我覺得搭飛機嗰個係佢,而你budget 有限可以同佢講,想唔使等叫佢自己補差價,睇佢自己點選擇。不過毫無商量下,俾晒錢先通知,工人唔高興都無可厚非。

首頁
12345...7

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊