跳至

首頁

尾頁

別墅

我99成日同我講, 話當年揍我叔仔o既時候, 臨瞓果餐佢搵米水開奶比我叔仔食, 咁佢就介左夜奶. (講左十幾廿次, 我都識背喇!) 我次次都同佢講話依家d奶粉唔係咁沖架喇! 要跟沖調指引etc...

今日我公司個茶水阿姐又同我講同一樣o既嘢... 唉... 又要解釋多次...

你地會唔會搵米水/粥水開奶比bb食呀?

其實佢地點講都冇用, 因為夜晚返到屋企, 我bb淨係肯食人奶, 唔中意用奶樽餵. 但我都想知道大家點睇.

男爵府

我99以前都講咗N咁多次話比米水亞B飲係好喎.. (咁又無講話用來沖奶).. 不過我之後已經講咗話"唔得"!! 因為我睇書話米水係有好多澱粉質, 根本BB唔需要同埋會食到BB好肥. 另外每次整米水嘅份量都會唔同,根本你唔知佢每次吸收咗幾多. 好彩呢次講咗佢係"哦"咗我.. 段估佢唔會打呢個"米水"嘅主意. 不過就講過話要比亞B飲薏米水. 其實我都知呢D嘢唔好咁早比亞B飲, 都突登問多次醫生. 醫生嘅答覆係, 咁細個唔好比其他嘢佢飲. 醫生咁答就好啦, 以後我就撻醫生講嘅說話出來同99講, 話乜都唔比!!

原帖由 wywlee 於 09-6-29 17:15 發表
我99成日同我講, 話當年揍我叔仔o既時候, 臨瞓果餐佢搵米水開奶比我叔仔食, 咁佢就介左夜奶. (講左十幾廿次, 我都識背喇!) 我次次都同佢講話依家d奶粉唔係咁沖架喇! 要跟沖調指引etc...

今日我公司個茶水阿姐又同我 ...

男爵府

BK Milk勳章

我阿b三個幾月喇...我都有比米水佢飲呀..係我99比既...我覺得無問題呀...我無用黎沖奶只係就咁比佢飲...1 or 2 wk飲2oz左右...
我都有比開奶茶佢飲呀...便便好左...
有時老人家講既野唔一定我地哩代岩用...但佢地唔會攞自己個孫玩...放鬆d...我都會留意99既...

複式洋房

原帖由 ivykinder 於 09-6-29 21:39 發表
我阿b三個幾月喇...我都有比米水佢飲呀..係我99比既...我覺得無問題呀...我無用黎沖奶只係就咁比佢飲...1 or 2 wk飲2oz左右...
我都有比開奶茶佢飲呀...便便好左...
有時老人家講既野唔一定我地哩代岩用...但佢地唔 ...

你D開奶茶係咪喺藥房執, 好似涼茶咁煲架?????

複式洋房

我BB日日都用米水開奶..隔日加懷山..飲清熱..化痰..開餵ga冇問題呀
我個fd個仔由滿月飲到3y都唔駛飲開奶茶..發燒都小D,由其打完針,,

男爵府

BK Milk勳章

原帖由 renee762 於 09-6-30 00:44 發表

你D開奶茶係咪喺藥房執, 好似涼茶咁煲架?????

係5...我八碗傫煲兩碗

大宅

其實大家又唔好成日話啲老人講O既嘢係冇道理!有時上一代有啲嘢,係好有用O既!雖然我自己就未有試過用米水開奶俾我個女飲奶!但係我就有俾開奶茶我個女飲!好似我個女初初BB O既時候,塊面生咗啲奶癬,我99教我用金銀花煲水,然後同佢洗面,洗咗幾日就好返好多!好過你去睇西醫!西醫咪最多開藥膏俾你同BB搽!係咪?
我明白有時大家唔鍾意99,所以佢哋講O既嘢好自然就唔啱聽!我完全明白!但係我相信佢哋都係一心想BB好,先會咁講!當然而家唔同以前,唔係所有嘢都係以前O既啱!我覺得有時可以客觀啲咁去睇!啱O既咪可以聽下,試吓!如果真係唔係咁得喎,咪同佢哋解釋下,點解咁樣做唔係咁好!我相信佢哋會明白O既!有時大家心平氣和咁去商量,成件事都會好啲!佢哋會明白O既!

複式洋房

我都係日日煲米水比呀仔開奶飲~~~ 幾好喎~~ 無咁熱氣,之前成日因為去唔到便便而肚痛既問題無左~

同埋增磅增得幾好~~佢出世時得四磅幾~宜家三個月, 已經12磅喇~~

大宅

我間中都有用米水開奶比阿b都無問題,d便便都ok

大宅

贊成贊成,傳統智慧係要一代傳一代。
我都聽上一代話...聽媽媽話,奶奶因為係典型鄉下女人,真係咩都唔識,不過佢都唔係好理、過問我點揍BB。

原帖由 gigi_soha 於 09-7-1 01:59 發表
其實大家又唔好成日話啲老人講O既嘢係冇道理!有時上一代有啲嘢,係好有用O既!雖然我自己就未有試過用米水開奶俾我個女飲奶!但係我就有俾開奶茶我個女飲!好似我個女初初BB O既時候,塊面生咗啲奶癬,我99教我用金銀花煲 ...

別墅

嗯~~我都覺得上一輩嘅, 佢地都有佢地嘅心得, 至少佢地都揍得大我地~~記得媽媽在生前, 久唔久就煲d佢識嘅傳統食物/飲品俾我, 我有病都係俾d山草藥我食, 甚至唔帶我睇醫生, 反而好快好返, 而且真係好少病痛~~雖然佢都係舊時代婦女, 乜都唔識, 但照顧我都頭頭是道, 真係覺得佢有d似大長金~~haha~~

米水/粥水開奶~祇要唔好過份, 久唔久開一次半次應該唔會有害嘅~~

我就無長輩提點我喇, 亦無長輩教我傳統方法幫解決bb而家嘅問題, 唯有周圍問下~~

有時d老人家係煩人d, 但當你有需要時, 佢地好樂意幫你一把, 其實真係幸福ka~~

複式洋房

全人奶b係唔係都要飲米水ga????

男爵府

想問下米水點煲呀? 用幾多米&水?
我都想試下俾囡囡飲~佢出世五磅幾~而家三個月都係得十磅多d咋~我都好想佢肥返d!
原帖由 clarinlau 於 09-7-2 13:59 發表
我都係日日煲米水比呀仔開奶飲~~~ 幾好喎~~ 無咁熱氣,之前成日因為去唔到便便而肚痛既問題無左~

同埋增磅增得幾好~~佢出世時得四磅幾~宜家三個月, 已經12磅喇~~ ...

複式洋房

原帖由 mangodo 於 09-8-3 19:07 發表
我都想試下俾囡囡飲~佢出世五磅幾~而家三個月都係得十磅輕d咋~我都好想佢肥返d!

口咁囡囡食咩奶粉呀??? 食A+會肥D播..........

別墅

原帖由 renee762 於 09-8-3 23:46 發表

口咁囡囡食咩奶粉呀??? 食A+會肥D播..........

我阿女都係食A+營養真係好少少, 而家3.5 月, 有15磅

Born         3.185kg     5 Months  7 kg
1 Month    4.21kg       6 Months 7.87kg  
2 Months  5.24kg       12Months 9.4kg
4 Months  6.93kg       13Months 9.6kg

別墅

我同意你的講法, 有時D傳統智慧, 真係幾有用,好似米水/開奶茶開奶, 呀囝之前唔食奶, 眼屎又多,食咗3-4次後, 呀B都好咗D, 但當然要自己分析下, 少少地試吓都可以
原帖由 loyinkwan 於 09-7-3 18:24 發表
嗯~~我都覺得上一輩嘅, 佢地都有佢地嘅心得, 至少佢地都揍得大我地~~記得媽媽在生前, 久唔久就煲d佢識嘅傳統食物/飲品俾我, 我有病都係俾d山草藥我食, 甚至唔帶我睇醫生, 反而好快好返, 而且真係好少病痛~~雖然佢都 ...

複式洋房

依家會用米水, 薏米水開奶比bb飲, so far飲得幾好。

大宅

junbb,
你係用生薏米定熟薏米煲水? 份量幾多?
囡囡而家3個半月係唔係都可以飲?

原帖由 junbb 於 09-8-5 11:47 發表
依家會用米水, 薏米水開奶比bb飲, so far飲得幾好。

大宅

原帖由 mangodo 於 09-8-3 19:07 發表
我都想試下俾囡囡飲~佢出世五磅幾~而家三個月都係得十磅輕d咋~我都好想佢肥返d!

我都想知點整呀?

複式洋房

原帖由 PamelaLi0399 於 09-8-5 13:16 發表
junbb,
你係用生薏米定熟薏米煲水? 份量幾多?
囡囡而家3個半月係唔係都可以飲?

我媽子話比bb飲既,要生熟薏米兩溝。因為熟薏米比較輕, 所以媽子會用1:2既生、熟薏米黎煲。
每次用120ml左右薏米水+熱水沖奶比bb飲。阿囝都係3個半月開始飲都無問題。

首頁

尾頁

跳至