跳至

首頁

尾頁

大宅

2011至尊種植勳章 畀面勳章

相信BB 到6 個月大了,
大家開始比BB食固體食物了,你地會比什麼食物先?
不如大家分享一下同埋UPDATE 一下大家的情況啦。
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3970558&extra=page%3D1         Please vote for my flower ! Many Thanks!      

大宅

My baby has tried Pear, apple, sweet potato, carrot and baby rice. he likes them all! But he doesn't like to drink water, so his poo poo is not ok after taking baby rice or sweet potato....

Anyone has good way to make baby drink water?

別墅

my bb doesn't like water too. but I try to give her warm water and she likes!

大宅

my bb also doesn't like water too. so i ususally many effort to push her to drink.

大宅

我只是給了我阿女吃了幾次糊仔..和稀粥~

大宅

我囡囡唔鍾意飲凍水, 暖水細個時仲有飲, 後來都係唔鍾意飲.
近黎用咗學習杯裝水, 可能佢貪新鮮, 所以都肯飲, 不過要小心睇住

大宅

只係食緊米糊ja....我阿B一路都唔係好肯飲水...而家開始食糊仔...D便便開始冇以前咁軟...好驚佢遲D會便秘...

已經用匙羹餵水架啦...頭一兩啖都OK...再餵就知道會"lur"返出黎...好難搞....又試過用學習杯...但只係識咬同玩...

大宅

畀面勳章

我兩個月前(BB五個半月)開始比米糊佢食啦~~ 佢都肯食, 到咗六個月就一餐米糊一餐蘋果糊咁~~ 婆婆得閒就會煲粥~~ 食完粥就會飲橙汁~~ 我女女都唔係好肯飲水, 但橙汁就會勁啜, 仲快過飲奶~~ 如果佢唔飲水我會用匙迫佢飲, 有時又會用吸管, BB見到係吸管會以為係汽水, 會啜兩啖LOR~~

仲有間中會比汽水(一啖仔)佢飲, 同埋我哋食晚飯會比魚魚佢食LOR~~

大宅

Tobychung,
橙汁你用咩比BB飲架....奶樽定杯呀...我都未買飲管杯呀....唔係12M先用得咩?

別墅

原帖由 juneykl930 於 09-7-17 21:05 發表
Tobychung,
橙汁你用咩比BB飲架....奶樽定杯呀...我都未買飲管杯呀....唔係12M先用得咩?

冇錯呀, 最好12M至比BB食OR飲橙/橙汁, 冇咁易引起敏感

複式洋房

我仔仔日日都係食2餐粥仔。會下紅蘿白﹑毛瓜。今日會試食魚肉。仲有餵蘋果蓉,佢都好鍾意。不過好頭痛係佢一路食一路要搶個spoon,好難先餵晒一碗粥。而且又係唔鍾意飲 水,唔知點算好...

別墅

原帖由 taimun 於 09-7-17 23:27 發表

冇錯呀, 最好12M至比BB食OR飲橙/橙汁, 冇咁易引起敏感

我個b試過成個星期無便便, 兒科醫生叫開d橙汁比佢飲, 不過要用水溝稀, 最少1:1

大宅

我bb而家都係一日兩餐足仔,初初唔肯食,但呢排我放假,自己整左粟米蓉,瘦肉carrot 粥,但用攪伴機打到佢滑晒,佢就好鐘意食!我個仔都唔肯飲水架,我就煲湯比佢,蕃茄去皮後煲幾分鐘,一係蘿蔔加粟米煲都得,仲有一樣就係一個星期會煲一次,當清熱氣,半條蘿蔔加2條庶,3粒馬蹄,甜甜地,好好味,朋友係護士介紹,佢話當解奶茶咁

大宅

原帖由 cammieliu 於 09-7-18 11:30 發表
我仔仔日日都係食2餐粥仔。會下紅蘿白﹑毛瓜。今日會試食魚肉。仲有餵蘋果蓉,佢都好鍾意。不過好頭痛係佢一路食一路要搶個spoon,好難先餵晒一碗粥。而且又係唔鍾意飲 水,唔知點算好... ...

我用燉盅一次過煲定兩餐, 配料都係用紅蘿白, 蕃茄, 瘦肉汁咁.
阿仔好鐘意食粥, 不過佢會一邊食一邊食下手指, 腳仔, 總之冇時停啦.

大宅

原帖由 taimun 於 09-7-17 23:27 發表

仲有一d容易引起過敏食物: 奇異果, 蜜糖, 鮮奶, 蛋白...

大宅

我個女食緊糊仔, 粥仔, 萍果蓉, 魚魚, 菜, 好多野我未夠6個月已經比佢食la, 糊仔4個幾弓已比, 因佢唔肯飲奶。
水之前都唔肯飲, 依家好左d, 麻麻成日比d水佢飲, 以前僧推開, 依家好鐘意飲啊

My Blog: http://hk.myblog.yahoo.com/yoyo_yuet/

大宅

自從開始2餐粥,每天就只飲2餐奶,夠嗎?

複式洋房

原帖由 RedBean_0509 於 09-7-20 14:57 發表
自從開始2餐粥,每天就只飲2餐奶,夠嗎?

點解只2餐奶?

大宅

800am
900pm

原帖由 gulubma 於 09-7-20 16:22 發表

點解只飲2餐奶?

男爵府

原帖由 悅媽媽 於 09-7-19 17:00 發表
我個女食緊糊仔, 粥仔, 萍果蓉, 魚魚, 菜, 好多野我未夠6個月已經比佢食la, 糊仔4個幾弓已比, 因佢唔肯飲奶。
水之前都唔肯飲, 依家好左d, 麻麻成日比d水佢飲, 以前僧推開, 依家好鐘意飲啊 ...

May I know the how much 糊仔 you give to your daughter?

首頁

尾頁

跳至