跳至

首頁

尾頁

別墅

BB依家就黎10個月..但係一D爬GA意欲都冇...
同埋唔可以用手支撐起晒上半身...
只係夠力撐起半個上半身..
反而就坐得幾穩....
我想問下有冇BB..有我地同樣GA問題呀?/
我洗唔洗帶佢去睇下醫生呀??

伯爵府

my B cannot crawl properly, she crawls with her entire body stays flat using her 2 arms only, although she can 'crawl' a long distance.

no worries, some babies don't crawl at all, they may know how to stand skipping the crawl step.

大宅

唔識爬係無問題的...爬這個STEP在成長里程碑不重要...

反而坐同企同行就好重要...

因為我個囡9個月唔識坐...(雖然佢識爬)...反而要去做評估...

所以我看了很多有關BB發展的資料

珍珠宮

我果個都未識爬呀, 反而成日想企

別墅

佢之前都會想企多D...反而依家比佢企..佢就即刻坐低..好懶....

男爵府

回覆 4# 咖央 的文章

same same, my bb also cannot crawl, but always want to stand up.

男爵府

畀面勳章

me too, my bb was born in 0809, she also can't crawl, but she likes to stand up and try to walk.

原帖由 hoken 於 09-7-20 16:35 發表
same same, my bb also cannot crawl, but always want to stand up.

大宅

唔係呀, 識爬對bb嚟講好重要架, 我睇過d書, 又聽過職業治療師同健康院姑娘都係話bb識爬對佢嘅腦部同身體發展都係好嘅, 識爬嘅bb比只識行嘅bb, 對於空間感, 距離感都好d, 如果根據感覺統合嘅理論, 那些唔識爬而直接學行嘅bb基本上係感覺統合上發生咗問題, 其實並不是一件好事, 所以唔好因為太心急要bb識行而忽略爬依一環, 應盡力教曉佢...

我上playgroup時有學過點train bb爬,你可以試試...首先, 你要俾多d機會喺地下活動, 唔好成日只放佢喺床仔, 當bb趴喺地下度時, 試下用手托起佢肚腩, 要佢對手撐直, 並將佢對腳向前屈, 形成一個"趴跪"嘅姿勢, 咁樣可以令BB適應肚腩離地同要靠手腳支撐身體嘅感覺, 到你覺得BB已夠力自己支撐身體, 咁你就可以唔駛托佢肚仔, 我之前當佢做依個姿勢時, 會開住電視俾佢睇, 咁佢就可以撐好耐, 到你認為佢手腳都夠力, 又見佢有時會撐起身前後咁摇, 你就可以用D玩具喺佢面前引佢爬...

原帖由 小山竹 於 09-7-20 15:41 發表
唔識爬係無問題的...爬這個STEP在成長里程碑不重要...

反而坐同企同行就好重要...

因為我個囡9個月唔識坐...(雖然佢識爬)...反而要去做評估...

所以我看了很多有關BB發展的資料 ...

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

我個都唔識呀!
我朋友個bb 9個月時已經識行啦,
我個乜都唔識,
牙又冇,
淨係好食得!

侯爵府

畀面勳章 大廚勳章

原帖由 skylark 於 09-7-21 01:30 發表
我上Playgroup時有學過點train bb爬,你可以試試...首先, 你要俾多d機會喺地下活動, 唔好成日只放佢喺床仔, 當bb趴喺地下度時,試下用手托起佢肚腩, 要佢對手撐直, 並將佢對腳向前屈, 形成一個"趴跪"嘅姿勢, 咁樣可以令BB適應肚腩離地同要靠手腳支撐身體嘅感覺,到你覺得BB已夠力自己支撐身體, 咁你就可以唔駛托佢肚仔, 我之前當佢做依個姿勢時, 會開住電視俾佢睇, 咁佢就可以撐好耐,到你認為佢手腳都夠力, 又見佢有時會撐起身前後咁摇, 你就可以用D玩具喺佢面前引佢爬...
我由個囡得3個月大時開始,我都經常放佢喺地下,不過佢太鍾意"碌",碌得好自在,完全唔想爬,我都試過你講嘅方法,佢好唔鍾意,引佢都唔得,因佢覺得碌都可以去到好遠,所以冇心學第2 d嘢 .. ....

大宅

初頭要bb咁做, 佢係會唔慣架, 所以我先至開住dvd俾佢睇, 分散佢嘅注意力, 等佢唔記得自己跪緊...你亦可以試下放個大箱喺bb面前, 將佢雙手放喺個箱面扶住, 對腳跪喺地下, pat pat 唔要掂到腳板, 等要bb習慣屈住腳嘅感覺....唔好咁易放棄呀, 亦唔好因為佢唔鍾意而由佢, 多d同bb做啦, 而且bb識爬對佢學行都有幫助架...

我bb7個幾未夠8個月識爬, 自己可以擒上呎幾高嘅箱同sofa上面, 然後爬番落地, 要佢捐山窿都冇問題, 依家佢已可以扶住牆/櫃/sofa通屋行, 行到累識自己坐低抖下再起身行過, 如果佢想移動得快d, 就會改為爬...

不過, 如果bb係重磅的話可能會有影響, 始終負磅重, 手腳需要嘅力量亦會大d...

原帖由 紅紅 於 09-7-21 03:04 發表
我由個囡得3個月大時開始,我都經常放佢喺地下,不過佢太鍾意"碌",碌得好自在,完全唔想爬,我都試過你講嘅方法,佢好唔鍾意,引佢都唔得,因佢覺得碌都可以去到好遠,所以冇心學第2 d嘢 .. .... ...

大宅

怎樣說呢...坐同企同行係唔可以SKIP的STEPS...

但真的有很多BB...NEVER爬就已經識行...
爬當然對BB腦部發展很好...但真的有很多BB係會SKIP左爬呢個STEP的 (~20% BB)...他們日後的發展是一切正常的...

其實爬呢個STEP對日後行是有很大的幫助的...但如果BB NEVER爬就識行...亦無傷大雅

你們可以看看健康院的手冊...兒童發展...是沒有提過唔識爬是要特別注意的...不過唔識坐同企同行...就要尋求醫護的幫助...

原帖由 skylark 於 09-7-21 01:30 發表
唔係呀, 識爬對bb嚟講好重要架, 我睇過d書, 又聽過職業治療師同健康院姑娘都係話bb識爬對佢嘅腦部同身體發展都係好嘅, 識爬嘅bb比只識行嘅bb, 對於空間感, 距離感都好d, 如果根據感覺統合嘅理論, 那些唔識爬而直接學 ...

男爵府

我又無話特別要train 細妹爬bor, 放佢落地佢自然就會爬架啦…不過我會同佢除褲同唔好著長袖衫…仲有放佢係地上爬 (即係無mat) 佢會爬得好d…可能d 肉啜住地板, 易行d…

複式洋房

其實爬係需要架, 我有兩個姨甥仔, 大個個好快就由爬轉行, 結果隻手Writing同Drawing都冇力, 細個個細兩年, 但係就爬得耐d, 結果佢writing仲好過個大既, 結果大個個要睇物理治療, 醫生就係話佢冇乜經歷爬個階段, 所以隻手係無鍛煉過, 要我阿哥係屋企Train佢, 捉起佢兩隻腳, 要佢用手行, 之後先有好轉

所以我都俾我個囡爬多d先學行

大宅

SHERRY,

我想其實是觀點與角度的問題

我的意思是...坐同企同行是MUST...
爬不是MUST...但都是重要BUT NOT必須...
因為其實每五個小朋友就有1個NEVER爬...

老實是個個BB發展不一樣...爬固然好...但如果SKIP爬的階段...直接企同行...亦問題不大...

媽媽們亦不必太過擔心...
不是個個唔爬的BB...之後都會出問題的...

不是想爭論些什麼...只希望BB不爬的媽媽不要太過擔心...
因為我自己囡囡唔識坐...我知道媽媽擔心的心情...只是不希望有20%的媽媽擔心一場...

原帖由 sherry_wong 於 09-7-22 12:25 發表
其實爬係需要架, 我有兩個姨甥仔, 大個個好快就由爬轉行, 結果隻手Writing同Drawing都冇力, 細個個細兩年, 但係就爬得耐d, 結果佢writing仲好過個大既, 結果大個個要睇物理治療, 醫生就係話佢冇乜經歷爬個階段, 所以 ...

大宅

According to "What to Expect the First Year," plenty of babies nevercrawl at all. The authors call it an "optional skill" (pg 391 in mybook, printed in 2003). That said, some experts agree w/todelilah thatcrawling helps to build a lot of other skills. Check out the Brain Gymprogram, or Gymboree, or other programs that explain about baby'sreflexes and sensory systems.

複式洋房

原帖由 紅紅 於 09-7-21 03:04 發表
我由個囡得3個月大時開始,我都經常放佢喺地下,不過佢太鍾意"碌",碌得好自在,完全唔想爬,我都試過你講嘅方法,佢好唔鍾意,引佢都唔得,因佢覺得碌都可以去到好遠,所以冇心學第2 d嘢 .. .... ...

紅紅,我女女同你女女一樣啊,唔爬,又未有牙,坐都唔系好穩咋

民房

原帖由 咖央 於 09-7-20 15:46 發表
我果個都未識爬呀, 反而成日想企

別墅

小山竹...唔該晒呀..

我會抱平常心..等BB自己慢慢黎...

禁止發言

醒目開學勳章 畀面勳章

首頁

尾頁

跳至