夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

別墅

以前除非佢唔响香港,如果唔係佢絕對唔會唔返屋企食飯,亦從未試過唔返屋企瞓!!!!
近來呢兩個星期就晚晚唔响企瞓,好多時8點幾先返,最早都6點幾!返嚟就入仔房瞓,自己性格硬從未問過佢點解,揍住兩個人仔(4歲同2歲半)唔方便搵朋友傾!好煩同好悶!
我哋又冇鬧過交,小頂幾句就有,未至於要唔見!個仔每次打比佢佢實係話好快返,好快就第二朝,夠竟攪咩?
有冇人响度可以講兩句!!!

大宅

會唔會佢工作壓力大,又唔想比你知所以就唔想咁早返屋企呀,不如你試下直接問下佢,兩公婆大家相糧下,如果唔係或者試下寫信講你啲感受比佢睇,有時男人係咁一有啲咩事唔話比人聽就會自己嘅方法解決,又唔知人哋擔心佢,你試下搵方法同老公傾下啦!

別墅

兩個星期唔返黎訓,
唔係短o既日子,亦唔尋常。
就算係roomate都會關心o下咩事啦,
何況兩公婆對成世
就冇謂堅持性格硬定軟,
你都係同c6攤開坦白講啦~

別墅

市道唔好我都知佢壓力大,咁我壓力都好大啫! 為咗節省開支連工人都冇用,依家我要留响企自己揍仔!一個帶住兩個幼齡兒童,行遠啲都唔得!
有事我就要行出嚟頂哂!佢就唔肯聽我建議攪到盤生意一鑊粥咁!越做越沉!都成年啦~今日先嚟鬧情緒?仲咁突然!?!?

侯爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章

樓主
硬頸還硬頸
溝通始終係必須嘅
哩度講俾你聽嘅可以有幾十個可能性
到時你仲亂呀
冰封三尺非一日之寒
係時候要破冰喇
試吓從關心佢嘅角度去同佢傾
睇吓佢諗/做緊乜
放低自己,尊重別人
提升內蘊,不為別人為自己

別墅

我唔係唔想攤開嚟講,係怕!怕中咗自己諗嘅嘢之後唔知點面對!

瑪瑙宮

唔面對到幾時呢? 呢個情況會令人好怯. 佢自出自入當自己外人一個, 佢一定有好多心事. 有無電郵問下佢呢?

子爵府

虎到金來勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

但係老公每日做D 咩,玩D 咩, 老婆唔知多都應該知少喎... 問下佢晚晚做乜都好丫

男爵府

睇樓主的表達出來的文字上都好掘, 又唔係好關心下個老公, 有問題又唔肯去問下佢, 你老公可能有問題解決唔到, 但又驚同你講, 同你講你又會話佢唔聽你講, 所以現在就攪到咁囉!
一對夫婦有問題時, 唔坦白講出來, 真係好大件事.

複式洋房

樓主,事情巳經發生了,你不開心,不面對係無用概.
兩夫妻一起係成世概,無謂的自尊要先放埋一邊,你先生連續兩星期不回家在外過夜,回來沒有交代係好唔正常的事,做為妻子你有權知道佢在外做梗D咩野,出於關心或咩都好,你不聞不問後果可以好嚴重.
或許你先生真係有好大的煩惱需要人分擔呢?
鼓起勇氣開口吧,平心靜氣的跟你先生傾下.

別墅

今朝互5點令傾咗啦!佢話同啲朋友飲酒啫!!!佢話唔打比我係因為知我會嬲,所以唔打!!我話不如分開住大家冷靜吓再部署,佢就話點解要咁樣?咩我唔可以出去同啲朋友飲吓嘢咩,仲話我諗太多唔信佢!我話一個有責任感嘅丈夫表現唔可能係咁!到今日4點幾又出咗去,咁點傾!!!

別墅

原帖由 alice44 於 09-7-24 15:39 發表
睇樓主的表達出來的文字上都好掘, 又唔係好關心下個老公, 有問題又唔肯去問下佢, 你老公可能有問題解決唔到, 但又驚同你講, 同你講你又會話佢唔聽你講, 所以現在就攪到咁囉!
一對夫婦有問題時, 唔坦白講出來, 真係好 ...

係呀佢都幾驚同我講佢嘅問題!原因係每次我分析好件事比埋建議佢等佢自己決定點做!佢好明白我個意思同用意!過咗一段時間問返件事又支吾其詞,ok or not,awaiting or.....都有句呀!話自己攪掂,我除咗係佢老婆亦係佢一個重要嘅生意拍擋,咁點交待呀!要我撐都要知點撐!所以發展到今日佢一開口就好大鑊,我實嘈啦!
出去飲嘢減壓人知常情,依家咁過分咗囉!

禁止訪問

別墅

我哋係自顧嘅,大家都有多年嘅經驗,自己公司就五年多!道不同不相為謀,拗頸梗有!加上市道咁差,可以節源嘅都節咗,壓力大家都有,之前我都有同佢傾,近來就見佢唔多願講咪唔煩佢囉!諗住比多啲空間佢抖吓氣!點知放縱到咁!唉......

珍珠宮

原帖由 ubah 於 09-7-24 19:28 發表
今朝互5點令傾咗啦!佢話同啲朋友飲酒啫!!!佢話唔打比我係因為知我會嬲,所以唔打!!我話不如分開住大家冷靜吓再部署,佢就話點解要咁樣?咩我唔可以出去同啲朋友飲吓嘢咩,仲話我諗太多唔信佢!我話一個有責任感嘅丈夫表現唔可能係咁!到今日4點幾又出咗去,咁點傾!!! ...
乜有朋友會晚晚唔返屋企架咩?又有朋友會清晨同佢出街?合唔合邏輯?

別墅

我唔敢用"邏輯"呢兩個字嚟諗嘢!我驚我自己情緒失控做出啲不智嘅決定!我依家只係想分開冷靜吓!
人處身壓力下係想去放縱吓,但係過份咗就影響家人!
講又唔聽,聽又唔明,明又唔做,做又做錯,錯又唔改,改又唔服,唔服又唔出聲死出去浦!公平咩咁對我!

民房

你試下心平氣和同佢傾傾, 問佢究竟發生乜事, 有乜壓力令到咁樣, 如正面的話, 就是工作問題, 咁就要諒解下佢, 搵錢好辛苦ga, 而反面就係可能出面有女人, 任何事都有解決方法, 就係你肯唔肯面對, 你想想, 有邊個朋友可以陪你老公日日咁玩通宵!!~~?玩足2個星期添

珍珠宮

環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章

溝通係唯一可做方法
一個人之所以快樂,不是因為她擁有得多, 而是因為她計較得少

別墅

問過啦!佢講唔到比我聽!!!!-+
最後咪發佢脾氣囉!除咗朋友陪飲到天光,仲有搵啲嚟香港想買貨嘅過境人士傾計,但係我覺得咁樣冇真生意返,同埋佢响下晏4點幾至第二朝最早嘅六七點返屋企都冇一個電話打返嚟,打比佢又打唔到,成日用收唔到或者電話冇電嚟講!三五次之後個心就好憫唔想再同佢講嘢或者問多半句,我想分開冷靜吓!

瑪瑙宮

佢似想避您多 d . 您又無做野, 咁經濟可以安排到嗎?

首頁

尾頁

跳至